WETTELIJKE KADERS

20050518JH/LH Op 114 november 1996 ontving ik onderstaande brief van de directie van Het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Na terugkeer van het congres De Nieuwe Economie op de Baak te Noordwijk. Op uitnodiging van Diana heb ik dus kerst gevierd op het Stadhouderlijk Hof en haar ogenblikkelijk daarna – op 28 december 1996 – een aanzoek gedaan. Nadat ik op 23 april 1997 van haar bodyguard Sergeant David Sharp op ETON COLLEGE de boodschap had meegekregen: “I advise you to stay away from the Royal Palaces for the time being. Please continue writing. You may expect an official letter from Kensington Palace in the first week of September” heb ik vanaf mijn verhuizing per 1 juni 1997 naar Utrecht een bedrag van dertiguizend gulden gereserveerd voor een verlovigsring bij de ING-bank aan de Daalsesingel in Utrecht. Daarvan heb ik hun medewerker, de heer Van Nimwegen toen in kennis gesteld. Het was mijn bedoeling dit aan Diana mede te delen tijdens mijn verblijf op Het Stadhouderlijk Hof van 12 tot 14 juli 1997, zoals vermeld op pagina 316 van mijn boek. Zij is toen echter – om voor mij op dat moment onverklaarbare redenen – niet verschenen, hoewel ik Haar daarvan in mijn Report 27 van 7 juli 1997 wel in kennis heb gesteld. Tijdens ons gesprek hieromtrent vroeg hij mij “And what about the ring, John?” Daarbij doelend op de ring die Dodi Fayed voor My Lady had gekocht. Daarop heb ik hem gewezen op het boek ‘A Royal Duty’ van Paul Burrell. In haar laatste dagen had Diana nog frequent contact met Paul. De enige waarmee zij nog telefonisch communiceerde in de tijd dat zij zich in gezelschap van de Egyptische playboy bevond. Zij heeft hem volgens het boek in kennis gesteld van de ring die Dodi voor haar wilde kopen en Paul hebben gevraagd wat zij er mee moest doen. Paul heeft haar toen geadviseerd de ring niet aan haar ringvinger te schuiven, zodat hij als vriendschapsring kon worden beoordeeld. Er is hier nimmer sprake geweest van een verlovingsring. Twee verlovingsringen van twee verschillende mannen zou immers ook wel een beetje teveel van het goede zijn geweest. Evenals ‘two, a little crowded was in one family’.