BERICHT AAN COR PHILIPPEN VAN EMMA’S TAPAS BAR IN TORREMOLINOS

Aan: De voormalige Statutair Directeur van het VNO/NCW Management Centrum De Baak, Cor Philippen. Na mijn bezoek van gisteravond aan Emma’s Tapas Bar – met gasten uit Brakkenstein in Nijmegen – heb ik thuis onder het genot van een glas Alhambra uit Granada het Limburgs volkslied beluisterd uit de grotten van Valkenburg in aanwezigheid van H.M. Koningin Beatrix, gevolgd door het Friese vokslied voor jou. Daarna keek ik naar Diana: Story of a Princess – part 2 en A Palace Divided  tot minuut 49. Het was toen 1:00 uur (bedtijd). Cor Philippen heeft mij laten weten dat hij vanouds goed bevriend is met voormalig burgemeester  Jo Smeets van Valkenburg.  Op mijn beurt heb ik de heer Smeets laten weten dat Maastricht en Heerlen in 1980 cursusplaatsen waren van het Frans-Spaans Instituut waaruit het Instituto Cervantes Benelux in 1987 is voortgekomen op advies van Dr. Jacques Koolschijn op het terras in Maastricht waar ik ben afgebeeld in het document 20120318 Op reis met het boekenweekgeschenk naar Zuid-Limburg en het Verdrag van Maastricht d.d. 1987. Ik heb de heer Smeets ook laten weten dat ik jou heb verzocht het Instituto Cervantes Benelux, de Stichting Cervantes Benelux, Instituto Cervantes Limited en de in de Benelux opererende onderdelen van het Spaanse Instituto Cervantes  onder één paraplu onder te brengen in Paleis Soestdijk. Gezien de vriendschappelijke verhoudingen van de heer Smeets met voormalig burgemeester van Maastricht en voormalig minister zonder portefeuille voor Immigratie, Integratie en Asiel op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Het Koninkrijk der Nederlanden in het Kabinet Rutte-Verhagen, de heer Gerd Leers enAndré Rieu heb ik de heer Smeets voorgesteld André Rieu en zijn Johann Strauß Orchestra uit te nodigen om ten behoeve van onze organisatie een concert te verzorgen in de achtertuin van Paleis Soestdijk. Op zijn vraag of de heer Leers daarbij ook welkom is heb ik welwillend gereageerd. Daarom ontvangt Cor Philippen hiermee kopie van dit bericht.

IS ONLINE Met mijn oudste zoon Drs M.F.A. (Mark) van der Heijden heb ik afgesproken dat hij mijn contacten onderhoudt met het Cervantes.nu Team van IS Online in Purmerend. Op 31 december 2012 heeft hij de eerste contacten telefonisch gelegd en ik heb vastgesteld dat deze taak bij hem in goede handen is. Dit is vanzelfsprekend een vriendendienst ten behoeve van zijn vader. Het bedrijf waar hij als consultant werkzaam is is vandaag in het nieuws in De Telegraaf. Ik citeer:

‘IT-bedrijven korten oudere werknemers’ AMSTERDAM (AFN) – Diverse IT-bedrijven vragen duurdere werknemers om salaris in te leveren. Dat meldde het Financieele Dagblad maandag op basis van gesprekken met de bestuurders van bedrijven als Capgemini en Ordina. De salarisverlaging loopt bij Capgemini in sommige gevallen op tot 10 procent en raakt 400 veelal oudere werknemers. Bij automatiseerder Ordina komt demotie volgens personeelsdirecteur Wouter van Essenberg op beperkte schaal voor, als salarissen niet meer aansluiten op de marktwaarde. Het gaat daarbij ,,vaker” om oudere werknemers, zei hij tegen het FD. Bestuurder Jeroen Versteeg van Capgemini hoopt met zijn aanpak een nieuwe ontslagronde bij zijn bedrijf te kunnen vermijden. ,,Ik geloof echt dat dit in het belang is van de continuïteit van het bedrijf. Dat ik er niet de populariteitsprijs mee win, dat zij dan maar zo.”

Eén van de voorlopers van Capgemini was Cap Volmac. Op hun hoofdkantoor in Utrecht heb ik na het congres De Nieuwe Economie op 13 november 1996 ten behoeve van de automatisering van onze organisatie gesproken met hun medewerker Barry Veldhoen. Een ander bedrijf dat ik bij onze plannen heb betrokken is de winkelketen Marks & Spencer. Zoals je weet heb ik bij hun vestiging in de Kalverstraat in Amsterdam ten tijde van mijn werkzaamheden aan de Parallelboulevard 304 in Noordwijk in de periode 1990/1991 een rood mantelpakje voor Elly willen kopen. Andere dames hadden daar echter meer belangstelling voor. Hun vestiging in Kensington High Street in Londen heb ik nog bezocht op 21 april 1997.

De Financieele Telegraaf bericht vandaag in dit verband “M&S keert terug op Nederlandse bodem  van onze correspondent Londen – Het oer-Britse warenhuis Marks & Spencer keert dit jaar nog terug op Nederlandse bodem. Op 1 april zal een filiaal worden geopend in Amsterdam, mogelijk volgt later dit jaar nog een filiaal in Den Haag. Verschillende vacatures voor een grote internationale supermarkt- en kledingketen verschenen de afgelopen dagen via wervingsbureaus op internet. Het profiel komt volledig overeen met de formule die Marks & Spencer hanteert in de recent geopende vestigingen in Parijs. Het concern, dat op 10 januari de resultaten van het derde kwartaal presenteert, kan wegens een black-outperiode zelf niet ingaan op geruchten, maar verschillende bronnen bevestigen dat Marks & Spencer in haar internationale expansiedrang ook het oog heeft laten vallen op de Nederlandse markt.”

Het was mij niet bekend dat hun filialen in Amsterdam en ’s-Gravenhage gesloten waren. Dat schijnt te zijn gebeurd in 2001. Ik denk dat het toen is gesloten omdat het geplande familiebedrijf Van der Heyden/Spencer toen niet totstand is gekomen ten gevolge van de gebeurtenissen op 31 augustus 1997, als beschreven in 20060508 Reconstructie: De rit naar de Luchthaven Le Bourget. Maar dit is uiteraard goed nieuws voor onze organisatie en de economie. Ook in Marbella is Marks & Spencer actief.

Een ander artikel raakt ons beleid rond het geplande Royal Cervantes Airlines: “‘Air France-KLM wil Alitalia overnemen’ ROME (AFN) – De Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie Air France-KLM wil zijn Italiaanse branchegenoot Alitalia helemaal overnemen. De twee zouden al in vergevorderde fusiegesprekken zijn en verwacht de definitieve deal deze zomer te sluiten. Dat schrijft de Italiaanse krant Il Messagero zondag. Air France-KLM kocht in 2009 25 procent van Alitalia. De rest van het in financiële moeilijkheden verkerende bedrijf is in handen van een groep Italiaanse investeerders, waaronder modeconcern Benetton en tolwegenexploitant Atlantia, verzameld onder de naam CAI. Eerder heeft de Nederlands-Franse combinatie gezegd in ieder geval te willen wachten tot 2014 voor het zijn optie gebruikt om Alitalia helemaal over te nemen. Volgens de krant wil Air France-KLM de aandeelhouders een premie van 20 procent bieden op de prijs die ze hebben betaald voor het aandeel. De overname zou betaald worden in aandelen Air France-KLM. DeAlitalia-aandeelhouders kunnen hun aandelen inruilen vanaf 12 januari, als een zogenoemde lock-upperiode eindigt. De Frans-Nederlandse luchtvaarder bood in 2008 al 2,5 miljard euro voor heel Alitalia. Destijds werd de bieding tegengehouden door de toenmalige premier Silvio Berlusconi. Die wilde het bedrijf in Italiaanse handen houden. Ook schrokken de vakbonden terug voor de rigoureuze reorganisatie die Air France-KLM wilde doorvoeren.”

Ik zie nog niet het directe belang voor Cervantes Holding Limited tenzij Berlusconi geïnteresseerd is in een minderheidsparticipatie. Ik wil immers geen belangenverstrengeling beste Maagd: Als uw baas of werkomgeving niet is ingesteld op vernieuwende ideeën, kijk dan uit naar een andere baan. Probeer plezier te hebben in uw werk, dat heeft een positief effect op uw creativiteit. Verwen uzelf ook weer eens. Je weet de weg in de Kalverstraat. En wellicht “Bij ons in de PC”. Schorpioen: Neem niet te veel op uw schouders. Beperk u tot hetgeen dringend of belangrijk is. Een geschikte dag voor research, maar verlies u niet te veel in details. Hierbij denk ik aan mijn brieven 19980121 Uw kenmerk: TJ/RT 012/4 97 058 en 19980220 Ons gesprek van woensdag 18 februari 1998. In dit verband liet Cor Philippen mij weten dat hij binnen het kader van Change Management werkzaamheden heeft verricht voor het bureau Krauthammer in Noordwijk. Krauthammer heb ik bezocht op 18 februari 1998. Een ouder iemand, misschien familie, kan een waardevolle steun blijken. Mijn oudste zoon Mark heeft ook dit sterrenbeeld. Hij is jarig op 10 november. Ik hoop dus dat ik ook iets voor hém kan betekenen. In mijn bericht van gisteren heb ik vergeten mijn foto van de boeken De Vliegenvanger en Het Geheim van Bram Moszkowicz bij te voegen. Die ontvang je nog bij deze als stille getuigen uit Utrecht.