REIS NAAR MADRID

Spanje viert vandaag feest.  El día de San José. Vanmorgen ben ik om 19:45 in Torremolinos met de bus opgehaald en naar het station in Malaga gebracht. Met een groep van 37 Beneluxers, een Spaanse gids (Carmen) en een Nederlandse reisleidster (Ankie) zijn wij om 9:00 met de AVE naar Madrid vertokken. Het vertrek is volgens Ankie goed gegaan. “Iedereen was keurig op tijd. Iedereen was op komen dagen. Helemaal Perfecto”. Om 11:50 arriveerden wij in het station Marid Puerta de Atocha. Dit station is vermeld in Oplossing financiële problemen, Cervantesplan, Hotel Cervantes, De kracht van Het Geloof, 26 FC Cervantes Gelredome, Overdracht ‘Letters to Diana Princess of Wales’ aan El Presidente del Gobierno del Reino de España, Hartmut Stoesslein, ¡Basta ya!, ¡Avanzamos!, Nieuwe Woning, Paasverslag 2004, Royal Love, Healing and Reconciliation, Hernieuwd bezoek aan Colegio de España, Bar Erasmus in Salamanca, María Esther Guzmán, El Gran Teatro del Mundo, El Diamantista, John El Inglés, Veertig jaar Instituut Cervantes, Tren de Cervantes, Madrid-Torremolinos, De kloof en Cuenca-Torremolinos.

Daar stond de bus al klaar met chauffeur Juan Carlos. Toevallig had hij dezelfde voornaam als Don Juan Carlos de Borbón y Borbón Rey de España. Vandaaruit hebben wij met de bus een panoramische tocht gemaakt door de stad met Spaanstalig commentaar van Carmen, in het Nederlandse aangevuld door Ankie voor degenen die het Spaans niet begrepen. “Het Reina Sofía Museum is het museum waar je de modernere werken kunt zien. Het bekendste is natuurlijk El Prado. Daar zie je de kunstwerken tussen de vijftiende en achttiende eeuw. Maar hier de nieuwere zoals Dalí, Miró, Picasso. Hier hangt o.a. ook de ‘Guernica’, één van de bekendste schilderijen van Picasso.” Wij passeerden het Ministerie van Landbouw, de Botanische tuinen met 500 verschillende tropische planten en bomen, het Pradomuseum, het Hotel Ritz aan de Paseo del Prado, de Fuente de Neptuno en de Plaza de Cibeles met het alombekende stadhuis van burgemeesterAna Botella de echtgenote van voormalig minister-president José María Aznar. Na een extra rondje om de beeltenis van La Cibeles te hebben gemaakt is Juan Carlos de Calle de Alcalá binnengereden met aan de rechterzijde het Paleis van Linares en het Spaanse Instituto Cervantes tegenover de Banco de España. Deze Calle de Alcalá is volgens Ankie aangelegd in opdracht van Karel III ∂Karel III van Spanje. Aan de rechterzijde zagen wij de Puerta de Alcalá. Via de Gran Via ging de tocht naar de Plaza de España. Wij passeerden belangrijke modezaken, de Casa del Libro van uitgeverij Espasa Calpe, het Palacio de Música, bioscoop Callao, de alleroudste bioscoop het Capitol en Hotel Emperador. Dit gedeelte van de Gran Via wordt volgens Ankie het Broadway van Madrid genoemd. Geheel toepasselijk in verband met de film El Rey León ofwel The Lion King die daar wordt vertoond zoals beschreven in Bonnie and Clyde. Ernest Hemingway was erg bekend in dit gedeelte van Madrid. De Gran Via lijkt inderdaad veel op Fifth Avenue in New York. De Torre de España aan het eind van de straat aan de Plaza de España is lange tijd na het gebouw van Telefónica het hoogste gebouw van Spanje geweest. Aan de rechterzijde zagen wij het Hotel Senator. Op de Plaza de España heeft Ankie mij bij het monument van Cervantes met de beeltenissen van don Quijote en Sancho Panza de mogelijkheid geboden de volgende historische woorden uit te spreken:

“Hier ben ik in 1968, 45 jaar geleden, ben ik hier begonnen met mijn studie Spaans en mijn studie over don Quijote en Cervantes. Daar is uiteindelijk het Instituto Cervantes uit voortgekomen. 45 jaar geleden.” Dit is op video vastgelegd. Van hieruit zijn wij in de richting van het Koninklijk Paleis gereden langs de Jardines de Sabatini. Langs de basiliek van San Isidro en de Puerta de Toledo naar de Plaza de la Castellana. Via La Recoleta en de Plaza de Colón de Paseo de la Castellana op. Aan de rechterzijde zagen wij de Nationale Bibliotheek en het standbeeld van Christoffel Columbus, ofwel Cristobal Colón die in 1492 Amerika ontdekte. De Paseo de la Castellana is aangelegd als ingang voor de stad vanuit het noorden. In de zomer, wanneer het erg heet is, is het ’s avonds en ’s nachts erg druk op de terrassen op deze Castellana. De Plaza de la Glorieta is volgens Carmen bekend door Emilio Castelar Emilio Castelar. Dat was een politicus tijdens de Eerste Spaanse Republiek Eerste Spaanse Republiek aan het eind van de negentiende eeuw. Alle ministeries zijn gevestigd in het grijze gebouw met de bogen dat wij hierna passeerden. Op die plaats zagen wij vóór ons een hoog goudkleurig gebouw dat is ontworpen door de bekende architect Santiago Calatrava Santiago Calatrava. Onder meer bekend van het Pacio de Exposiciones y Congresos in Oviedo. Dit gedeelte van Madrid is de financiële sector met onder meer een bank die op omvallen staat. Hier passeerden wij het Estadio Bernabéu van Real Madrid. Juan Carlos keerde bij de door Santiago Calatrava ontworpen goudkleurige naald weer over de Castellana terug. Het was niet mogelijk door een bepaald deel van de stad te rijden omdat dat deel was afgesloten in verband met het bezoek van het Internationaal Olympisch Comité inzake de kandidatuur van Madrid voor de Olympische Spelen van 2020, zoals in 2005. Die kandidatuur heb ik toen ondersteund middels mijn bericht London 2012. Carmen en Ankie wezen ons op de wijk Salamanca aan de linkerkant van La Castellana. Daar heb ik in 1992 nog gedineerd met voormalig Philipsdirecteur Don Julio Sampedro uit Madrid. Vervolgens reden wij door de Carrera de San Jerónimo langs het Congreso de los Diputados, het Spaanse parlement.  Aansluitend aan deze excursie hadden wij een uitgebreide lunch in een retaurant aan de Calle Imperial om nader kennis met elkaar te maken. Vervolgens zijn we naar Hotel Praga gegaan om in te checken. In de namiddag hebben we het “Madrid de las Austrias” bezocht zoals ik dat ook op 28 juli 2008 heb gedaan met mijn collega’s van de Asociación Europea de Profesores de Español. De wandeling begon bij het voormalige woonhuis van Prinses Irene aan de Calle de Bailén. Vandaaruit wandelden wij langs de kathedraal La Almudena waar Don Felipe de Borbón y Grecia Príncipe de Asturias op 22 mei 2004 in het huwelijk is getreden met Doña Letizia Rocasolano. Het werd een natte voettocht langs de plaatsen die Olga María Ramos tijdens haar optreden op 15 april 2009 in de Casa de Madrid in Buenos Aires op expressieve wijze heeft bezongen als beschreven in El Español en La Unidad y La Diversidad – Tercer Día. Ankie liet weten dat het Palacio de Oriente tijdens de Franse bezetting is gebouwd in opdracht van Jozef Bonaparte Jozef Bonaparte, de broer van Napoleon I. Isabel II Isabel II heeft het uiteindelijk afgemaakt. Het programma gaf de volgende wandeling aan: Torre de los Lujanes,  Plaza de la Villa en het zeventiende eeuwse stadhuis, Calle Sacramento, San Francisco, Plaza de la Paja, cavas alta y baja en San Isidro. Deze wandeling is echter geheel in het water gevallen en nadat ik mij had laten afleiden door een groep republikeinse demonstranten was ik plotseling de hele groep kwijt. Gelukkig kon ik Ankie met mijn mobiele telefoon nog bereiken zodat we de avond in een koffiebar aan de Calle Mayor hebben kunnen afsluiten en vervolgens in Hotel Praga de avondmaaltijd hebben genuttigd.