SIETE DE JULIO SAN FERMÍN

Uno de enero, Dos de febrero, Tres de marzo, Cuatro de abril, Cinco de mayo, Seis de junio, Siete de Julio: San Fermín. Vandaag is het weer echt San Fermín in Pamplona.  

Ik moet hierbij altijd denken aan Prinses Irene zoals beschreven in 10 september 1996 Overwegingen inzake Strategisch Perspectief ter attentie van Hare Majesteit Koningin Beatrix der Nederlanden en ik ben ervan overtuigd dat wij dat gemeenschappelijk hebben. Ik heb met Prinses Irene altijd een bijzondere verwantschap gevoeld zoals ik dat ook steeds met jou heb ervaren. Ik heb de Fiestas de San Fermín in 1974 bezocht met mijn toenmalige echtgenote. Kort na onze trouwdag. Dat was ongeveer een verlengde huwelijksreis. Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren. Wij moesten al vroeg de tent uit om rond 08:00 al in de stierenvechtersarena aanwezig te kunnen zijn. Ik heb van die dag nog mooie dia’s gemaakt. Het was op 11 juli 1974. Het was een prachtige tijd voor ons beiden. Om nooit te vergeten. Wij kampeerden op een camping aan het stuwmeer van Yesa in Tiermas. Daar zijn wij in 1990. Ik heb in de relatietherapie in Zeist voor jou moeten kiezen met het oog op de toekomst, maar vergeet niet dat Elly steeds mijn steun en toeverlaat is geweest in bijna twintig jaar, moeder van twee fantastische kinderen en grootmoeder van vier koningskinderen. Dat idee van de selffulfilling prophecy heb ik wel van jou. En in dit verband vind ik het niet vreemd dat ik over twee weken naar Jaca terugkeer. I love you en was gelukkig met dat gouden hart boven de hoofdstad van Egypte. Ik denk dat wij in dit verband een goede medewerkster hebben in Letizia, zoals wij dat kunnen zien en horen op S.A.R. la Princesa de Asturias inaugura el VIII Seminario Internavional de Lenguaa y Periodismo.

Vanuit die achtergrond heb ik gisteravond met belangstelling gekeken naar de reportage Letizia Ortiz (19-03-2013) y el Papa Francisco met Willem-Alexander en El Príncipe de Asturias zij aan zij en  teruggekeken naar de plechtigheid in La Almudena. Uiteraard had Doña Letizia gisteravond daarbij vanzelfsprekend mijn voornaamste aandacht op Retrato de Letizia Ortiz en verder. FELIPE vind ik echt een leuke vent. Die houden wij erin. Een veranderingsproces speelt zich altijd af tussen twee oren. De vraag is nu of die Navareños hiermee willen doorgaan. Als ik op mijn eigen ervaring moet afgaan lijkt mij dat een onmogelijke zaak. Deze mensen zien die stier als het symbool van het kwaad. En ik kan mij moeilijk voorstellen dat zij daar vanaf willen zien. Ik zag ook San Fermín…Pamplona. Dit moet afgelopen zijn. Het past niet meer in onze beschaving van de Europese Unie. Moge het een mooie herinnering zijn voor de direct betrokkenen. Aangehecht beeldverslag San Fermín 11 juli 1974.