AMBASSADEUR KEES VAN RIJ VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN BEZOCHT DE COSTA DEL SOL

Ik ontving DE VLIEGENDE HOLLANDER – UITGAVE NO. 5 – JULI 2013 – 35ste JAARGANG met op pagina 28 verslag van het bezoek van de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden aan de Costa del Sol. Ik citeer:

AMBASSADEUR OP BEZOEK COSTA DEL SOL Kortgeleden was de ‘nieuwe’ Nederlandse ambassadeur in Spanje, drs Cornelis (Kees) van Rij, op bezoek aan de Costa del Sol. ‘Nieuwe’ tussen aanhalingstekens, want hij zit alweer bijna een jaar in Madrid, zodat het zeker tijd werd om de Spaanse zuidkust met een bezoek te vereren. De ambassadeur komt oorspronkelijk uit Amsterdam waar hij in 1954 geboren werd. Vervolgens studeerde hij geschiedenis in Leuven en Amsterdam en studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn loopbaan begon op het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar hij in Den Haag op het ministerie geplaatst werd. Later werd hij in Seoel in Zuid Korea geplaatst (op de afdeling handel en economie) en in Lima in het Zuid-Amerikaanse Peru (afdeling politiek en ontwikkelingssamenwerking). In 1992 werd hij in Brussel aangesteld als adviseur bij de Forward Studies Unit, die ressorteerde onder de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Delors. Zijn uitgebreide politieke loopbaan kreeg een vervolg toen hij enige tijd lid was van het kabinet van de Europese commissaris voor buitenlandse betrekkingen, Hans van den Broek. Vervolgens nam zijn carrière een bijzondere wending toen hij tussen 1994 en 1997 particulier secretaris werd van Hare Majesteit de Koningin en Prins Claus Der Nederlanden. Na 1997 werd hij Europees correspondent en plaatsvervangend directeur van de directie politieke zaken op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Daarna werkte hij tussen 1999 en 2005 als Chef de Division bij de Policy Unit van het Secretariaat van de Raad van de Europese Unie in Brussel en was in die hoedanigheid tevens diplomatiek adviseur van EU Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid Javier Solana. In de zomer 2005 keerde hij terug naar Den Haag waar hij directeur werd van de directie integratie Europa op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Uiteindelijk wordt drs. Kees van Rij ambassadeur. Eerst – van de zomer van 2008 tot medio 2012 – was hij buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur in Griekenland, en thans is hij de Nederlandse ambassadeur in Madrid. Onze ambassadeur is getrouwd met een Nederlandse, namelijk met Marie-Jeanne Duijnstee met wie hij drie kinderen heeft. Voorwaar een prachtige en bijzondere carrière!  De ambassadeur had er een dagje voor uitgetrokken om – met de snelle en comfortabele Ave – de Costa del Sol te bezoeken. Het bezoek had met name als doel om kennis te maken met enkele belangrijke Nederlandse organisaties aan de Costa del Sol, zoals de Nederlandse Club – onze eigen NCCS, de Nederlandse zakenclub aan de Costa: Marbella Dutch Business Club, de vereniging van Nederlandse vrouwelijke ondernemers: de Ellas, de stichting voor Nederlands taal- en cultuuronderwijs: Parasol. Bovendien gaf hij een kort exclusief interview aan Spanje Magazine. In het consulaat was een bijeenkomst belegd waar de vertegenwoordigers van de betreffende organisaties bijeen waren en de ambassadeur een en ander kon uitleggen over zijn rol en het functioneren van de ambassade in zijn totaliteit. Al met al een buitengewoon prettige bijeenkomst met een ambassadeur die een belangrijke taak heeft in Spanje in een moeilijke, maar ook uitdagende tijd. Maya Hugenholtz.”

In dit verband gaat de aandacht thans uit naar District Gouda, District Capelle aan den IJssel en District Harderwijk en Flevoland.