MÁXIMA EN LAURENTIEN. HOE COMBINEERT DAT? VRAGEN NAAR AANLEIDING VAN DE EERSTE OFFICIËLE NEDERLANDS-SPAANSE KONINKLIJKE ONTMOETING IN MADRID SINDS 1985

Gezien haar staatkundige kennis heb ik LAURENTIEN, ofwel Petra, Brinkhorst ooit aangezien als opvolgster van KONINGIN BEATRIX DER NEDERLANDEN. Nu is echter mijn indertijd beoogde Argentijnse beleidsmedewerkster uitgegroeid tot de Gouden Koningin van het KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. De vraag die mij thans voorligt is hoe deze nieuwe familieleden in staat zullen zijn hun verantwoordelijkheden te delen en hoe zij dat onderling zullen vastleggen in hun eigen taakomschrijvingen waaraan zij zich dan ook dienen te houden. Deze bespiegelingen hielden mij bezig na het bezoek van KONING WILLEM ALEXANDER VAN ORANJE-NASSAU en KONINGIN MÁXIMA aan SPANJE. Terzake meldde de Telegraaf gisteravond (hierin heb ik verbindingen aangebracht met mijn beleidsplan): “wo 18 sep 2013, 20:04 Koning besluit bezoek Spanje bij premier   AMSTERDAM – KONING WILLEM ALEXANDER VAN ORANJE-NASSAU heeft zijn beleefdheidsbezoek aan SPANJE woensdagmiddag afgesloten met een bezoek aan minister-president Mariano Rajoy in diens ambtswoning La Moncloa. De audiëntie bij de premier volgde op een bezoek aan het Spaanse parlement en een lunch bij JUAN CARLOS I REY DE ESPAÑA en koningin Sofia. In SPANJE was bijzonder veel mediabelangstelling voor het kennismakingsbezoek van het Nederlandse koningspaar. Spaanse media hebben het afgelopen halfjaar veel en vaak vergelijkingen gemaakt tussen koning JUAN CARLOS DE ESPAÑA en KONINGIN BEATRIX DER NEDERLANDEN, waarbij de eigen vorst regelmatig de suggestie kreeg het voorbeeld van BEATRIX te volgen. De Spaanse koning denkt echter niet aan aftreden. Hij begroette zijn Nederlandse bezoekers bij het Zarzuela paleis opvallend welgemutst, al had hij na een recente herniaoperatie wel een kruk nodig. Koning en koningin waren op het vliegveld afgehaald door het troonopvolgerspaar DON FELIPE DE BORBÓN Y GRECIA PRÍNCIPE DE ASTURIAS en PRINSES LETIZIA. WILLEM-ALEXANDER had het regeringsvliegtuig zelf gevlogen, om zijn vlieguren op peil te houden, een voorwaarde voor behoud van zijn vliegbrevet. Het bezoek aan SPANJE  was het vijfde uit een in mei in LUXEMBURG begonnen reeks waarin WILLEM-ALEXANDER zich komt voorstellen als nieuw staatshoofd. Noorwegen (2 oktober) en Zweden (14 oktober) zijn de volgende halteplaatsen. Voor de visite aan BELGIË  moet een nieuwe datum worden gevonden. KONING FILIP VAN BELGIË moet eerst in Nederland komen kennismaken.”

WIJ JOHANNES is terzake een belangrijke titel gebleken. Het is mij inmiddels duidelijk geworden dat ik tot op heden als wegvoorbereider heb mogen fungeren van al deze ontwikkelingen.

 ‘Vorsten’ vermeldt IN DIT VERBAND “Kennismakingsbezoek Spanje Geschreven op 18 september 2013 door Redactie Vorsten Vandaag hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima een kennismakingsbezoek gebracht aan Spanje. Om aan zijn vlieguren te komen zat de koning zelf in de cockpit en vloog hij het Nederlandse gezelschap naar het vliegveld bij Madrid. Daar aangekomen werd het paar enthousiast begroet door prins Felipe en prinses Letizia, die een nette kniebuiging voor koningin Máxima maakte. Na een korte rit, waarbij prins Felipe zelf reed, arriveerde het gezelschap bij het paleis, waar het Spaanse koningspaar hen opwachtte.  Na de lunch stond er nog een ontmoeting met de Spaanse premier op het programma, waarna koningspaar weer vertrok richting het regenachtige Nederland.)

Het Palacio de la Moncloa meldt terzake: Mariano Rajoy recibe a SS.MM. los Reyes de los Países Bajos 18/09/2013. El presidente del Gobierno ha recibido hoy en el Palacio de la Moncloa a SS.MM. los Reyes de los Países Bajos. Se trata de la primera visita oficial que SS.MM. los Reyes realizan a España tras su coronación el pasado 30 de abril. No ha tenido lugar una visita a España, oficial o de Estado, por parte de un titular de la Corona neerlandesa desde 1985.) Dat ziet er beter uit. Ik zag Willem-Alexander en Máxima hun handtekening plaatsen onder het toeziend oog van Mariano Rajoy en Frans Tmmermans. Ik ben benieuwd of het een gewoon gastenboek betreft of dat het de ondertekening is van het in 2002 voorgestelde Arreglo Amistoso. Het gastenboek voor een koning wordt in de regel in het koninklijk paleis getekend en niet in de ambtswoning van de Minister-President.

En wat mijn enige ontmoeting met Koningin Sofía betreft verwijs ik gemakshalve naar mijn brief 5 MEI 1996 GELUKWENS AAN DE PRINS VAN ORANJE. Het bezoek heeft hier wel indruk gemaakt. Mijn buren hadden vanmorgen voortdurend de tv of de radio luid aanstaan die tal van verhalen van “La visita de Los Reyes de “Holanda” a Madrid” in de ether slingerden. Ik hoorde zelfs “El señor Van der Heyden” noemen door de muren heen. En “El ministro Wijers”. Om 11:29 hoorde ik voortdurend mijn naam noemen op de Spaane televisie of radio. Ze spraken het nog goed uit ook. Net als CONSTANTINO DE MIGUEL. Dat gold ook voor Juan Carlos beste MAAGD: Nu de mogelijkheid bestaat van een overdaad aan informatie is het van belang uw aandacht te richten op datgene wat essentieel is. Onder invloed van de maan kan een belangrijke relatie onder toenemende spanning komen te staan. SCHORPIOEN: Overgevoeligheid kan een probleem zijn vandaag. Als u een gezin wilt stichten of uitbreiden, zorg dan dat u de komende twee weken voldoende tijd doorbrengt met uw partner, aangezien dit een vruchtbare periode is. Vandaag over een week kom ik weer naar Nederland. Dus dat biedt wel mogelijkheden voor overleg.