MIJN 66STE VERJAARDAG IN ARACENA

Van: John van der Heyden Aan: Drs E.H. Halbertsma CC Ankie Dobbelman, Mr.Drs. Marc van Hoorn Liesbeth, Dat dit een van mijn meest memorabele verjaardagen zou worden heb ik van tevoren niet kunnen bevroeden. Op deze dag zijn wij namelijk teruggekeerd naar De Bron waarbij ik heb gedacht aan mijn mededeling aan H.M. Koningin Beatrix in mijn faxbericht 19960731 Convocaties: “Post Scriptum Zo de heer Maarten van Traa heeft gekozen voor de Koninklijke Weg, heb ik moeten kiezen voor de Keizerlijke Weg. Dat is wel even wennen Majesteit, maar ik had geen andere keus.“

Vooraf had ik al opgetekend: “Overnachting in Aracena, gelegen in het gelijknamige natuurpark. We bezoeken zijn magische grotten, La Gruta de las Maravillas, met zijn indrukwekkende en unieke rotsformaties. Deze excursie heb ik overgeslagen. De rondleiding ging over 1,2 km met veel trappenklimmen. Daar waren mijn knieën niet op berekend. Ik heb daarom samen met Jan en Monica Reeuwijk op soortgelijke wijze als op de Plaza Mayor van Salamanca onder het genot van een café con leche van de herfstzon genoten terwijl ons koningspaar een bezoek brengt aan Moskou zoals we kunnen zien in Blauw Bloed Koningspaar ontvangen door president Poetin. Ik citeer: “Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vrijdagavond aangekomen in de Russische hoofdstad Moskou. Het koningspaar werd vrijdagavond op de internationale luchthaven Vnoekovo, ten zuidwesten van Moskou, begroet door de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Aleksei Meshkov. Het gezelschap ging daarna meteen door voor de officiële ontvangst door de Russische president Vladimir Poetin in de Alexanderzaal van het Kremlin. Het koningspaar is voor een bezoek van 24 uur in Moskou voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. President Poetin sprak kort via een tolk met zijn Nederlandse gasten. Willem-Alexander zei dat hij zich op het bezoek had verheugd. Hij was blij dat de zaken die spelen ,,op vriendschappelijke wijze” kunnen worden opgelost. Poetin knikte daarbij instemmend. Voor Koning Willem-Alexander is het niet de eerste keer dat hij in het Kremlin wordt ontvangen. In juni 2001 vergezelde hij zijn moeder op staatsbezoek in Rusland. Ook toen was president Poetin gastheer. Dat staatsbezoek verving de 3 jaar eerder geplande visite van Koningin Beatrix en prins Claus die toen op het laatste moment werd afgeblazen vanwege de broze gezondheid van Poetins voorganger Boris Jeltsin. Willem-Alexander overnachtte destijds in het gastenverblijf in het westelijke deel van het Kremlinpaleis waar vroeger de grootvorsten – leden van de tsarenfamilie – hun vertrekken hadden. Sinds 1917 worden die ruimten gebruik voor het onderbrengen van staatsgasten.”

Maar ik begin weer bij het begin. Het ontbijt in het restaurant. Daar heb ik traditiegetrouw weer eens in het centrum plaatsgenomen als voorzitter van de Stichting Cervantes Benelux. Daar werd ik opnieuw verrast door Ankie. Onder luid ‘Cumpleaños feliz’ door het gehele gezelschap ontving ik van haar opnieuw haar gelukwensen en een een gebakje met één kaarsje. In mijn visie het eerste jaar na mijn pensioengerechtigde leeftijd voorstellende. Na dit ontbijt hebben wij vervolgens het hotel verlaten en onze reis per bus voortgezet. Daar werd op initiatief van Susana opnieuw het Cumpleaños feliz aangeheven. Helaas had ik mijn videocamera nog niet in de aanslag. Maar dat moment is wel tussen mijn oren opgeslagen. Dat betreft ook de groepsfoto die Ankie ter gelegenheid van mijn verjaardag en – naar ik hoop – ook voor De Vliegende Hollander heeft laten maken. Nadat de groep uit de Gruta de las Maravillas was teruggekeerd zijn wij over de ‘Camino de la Plata’ naar opnieuw een bijzondere bestemming gereden. De plaats Santiponce. De huidige naam van het voormalige Itálica en geboorteplaats van keizer Traianus. Naar verluidt de stichter van onze geboorteplaats waarvan het 2000-jarig bestaan is gevierd in 2005. Ik loop hier wel tegen een historisch probleem aan. Keizer Traianus kan namelijk niet de stichter zijn van de Keizer Karelstad in het jaar 5 na Christus, aangezien hij eerst op 18 september 53 is geboren. Dat neemt niet weg dat ik na een gezellige middagmaaltijd met een muzikaal onthaal door de Tuna van Sevilla mijn schaduw heb gevolgd als schaduwmanager. Ook dat heb ik op video vastgelegd. Na terugkeer in Torremolinos heeft Ankie mij een lift naar De Zevende Hemel gegeven. Waarvoor mijn dank.