EN UN MOMENTO DADO DEEL 1

Aan: Drs E.H. Halbertsma CC Mr.Drs. Marc van Hoorn, De Voorzitter van de Vereniging Docenten Spaans in NederlandDrs M.F.A. van der Heijden Liesbeth, Terwijl ik elke morgen wakker wordt met het gevoel dat het de laatste dag van mijn leven is werd ik dinsdagavond na mijn terugkeer uit de sauna van Hotel Amaragua opgebeld door mijn oudste zoon met een enthousiast verhaal over een bijeenkomst die hij had bijgewoond in Papendrecht. Ik heb enkele kernwoorden van zijn verhaal opgetekend, t.w. Business Model, Canvas, Verbinden van Business Clubs, Resources en Netwerken. Dit vormde de opmaat van de Jornada die ik gisteren op uitnodiging van De Kamer van Koophandel van Málaga had ontvangen. Met mijn brief Business Model in mijn achterhoofd ben ik gisterochtend met de trein van 9:44 naar het station Victoria Kent gereisd en vandaaruit naar het Palacio de Ferias y Congresos de Málaga gewandeld. Ik dacht daarbij automatisch aan mijn laatste wandeling aldaar als beschreven in 20120105 Forza. Het was er erg druk. Men doet hier veel moeite om het ondernemersschap te bevorderen. Ik werd ontvangen in Sala 3, direct naast de zaal waarin ik in 2006 mijn lezing Cervantes Empresarial heb gehouden en mijn Reisverslag Parijs mei 2006 op video heb vertoond. In alle gevallen heb ik steeds gedacht aan het loopbaanadvies dat jij mij in 1991 hebt laten geven. Ik herhaal: “Eerst produkt helder hebben, dan pas bestuurders kiezen. Doelstellingen per bezoek helder hebben. Verschillende scenario’s in kaart brengen, dan kiezen. Keuze voor ontwikkelen, zoek dan een financier (Elsevier?, of bedrijf dat zelf baat heeft bij een complete dienstverlenende organisatie). NS KvK is neutraal. Begin met een joint venture. Licenties: als contract Nieuw ElanCERYSE.” In dit verband heb ik ook teruggedacht aan mijn contacten met NeBIB in Maarssen als vermeld in mijn overzicht vanaf 19970321 Horoscoop ter attentie van de Heer George Görtemöller tot en met 20120710 Nieuwe directiewisseling bij De Baak en mijn faxberichten vanaf 30 juli 1992.

Vanuit deze achtergrond doe ik hieronder verslag van de presentaties zoals ik deze als Presidente de la Fundación Cervantes Benelux heb ervaren. Alles verliep volgens het bekende protocol zoals wij dat ook gewend zijn in de Asociación Europea de Profesores de Españoll.

10:45 Opening en presentatie van het project “Netwerk van Business Angels van het Zuiden” door De Heer Rafael García Padilla van de Kamer van Koophandel, Industrie en Scheepvaart van de Provincie Malaga.

11:00 Lezing: Het Netwerk van Europese Ondernemingen en Innovatie en de Business Angels: gemeenschappelijke factoren bij de steunverlening aan start-up projekten”door De Heer Álvaro Simón de Blas (Voorzitter van het European Business and Innovation Centres Network – EBN). Dit werd een zeer uitgebreide reportage over de wijze waarop zijn organisatie van zogenaamde BICs (Business Innovation Centres) aan bedrijven ondersteuning geeft om internationaal te gaan werken. Na deze lezing heb ik de heer Álvaro Simón de Blas laten weten dat zijn toespraak exact past binnen het kader van de ontwikkelingsstrategie van mijn beleidsplan en hem daarom verzocht om de inhoud van zijn toespraak aan mij beschikbaar te stellen. Daar heeft hij ten overstaan van de zaal mee ingestemd. Daarom heb ik vanmorgen de heer Rafael Mesa Alonso van de Universiteit van Malaga volgens afspraak om 11:23 om toezending van deze lezing verzocht alsmede van de lezingen van overige ‘ponentes’.

11:45 In de pauze heb ik uitgebreid van gedachten gewisseld met de volgende spreker, de heer Carlos Martín Hernández uit Talavera de la Reina in Castilla la Mancha. Dat was opnieuw een Schot in de roos nadat ik hem had verteld dat het Instituto Cervantes Benelux de eerste congresganger was tijdens het Eerste Congres van de Federación Internacional de Asociaciones de Profesores de Español in Toledo (2005) op de Universiteit van Castilla La Mancha. Daarbij heb ik hem laten weten dat ik verliefd ben op Toledo. Mede ten gevolge van mijn studie over El Greco. Hierop liet hij mij weten dat volgend jaar de vierhonderdste sterfdag van El Greco wordt geconmemoreerd en nodigde mij uit om te gaan samenwerken. Vanaf 12:15 presenteerde hij zijn lezing “GOBAN het Netwerk van Business Angels van Castilla la Mancha: hoe overtuig je een Business Angel in 10 minuten”. Een zeer helder verhaal waarin hij volgens een soort geprogrammeerde instructie heeft uitgelegd hoe je binnen een kwartier een potentiële co-financier kunt overhalen om te participeren in het bedrijf. Om 12:45 volgde de lezing van de heer Pedro Barrionuevo Gener (Directeur van het Departement van Economische en Toeristische Ontwikkeling SOPDE) getiteld “Málaga Business Angels: een ‘tool’ ten gunste van de financiering van bedrijfsmatige projecten in de provincie Málaga”. De heer Barrionuevo liet hierbij weten dat zijn ‘Business Angels’ investeerders zijn die het gewoon leuk vinden om hun kapitaal te investeren in iets nieuws en daarbij ook graag betrokken willen blijven bij de bedrijfsactiviteit. Uiteindelijk willen zij ook Return on Investment. Dat wil ik ook. Hierbij denk ik aan de ontwikkeling van het Cervantes Management Centre. Maar wat hiervan de winstverwachting wordt durf ik niet te voorspellen. Ook het aantal nullen niet vóór de komma. Ik denk dat onze collega’s in de Cervanteskring dat beter weten.