BENK KORTHALS TREEDT AF ALS VOORZITTER VAN DE VOLKSPARTIJ VOOR VRIJHEID EN DEMOCRATIE

Liesbeth, Na verzending van 20131210 ¡Y ahora pagar! heb ik een kort bezoek gebracht aan het koffie-uurtje van de Nederlandse Club Costa del Sol in het restaurant Bora Bora. De Argentijnse eigenaar kwam al direct naar mij toe met een foto van onze vorige reis naar Huelva, Riotinto en Aracena in de laatste papieren Vliegende Hollander. Ik vernam er dat voormalig Minister van Justitie van Het Koninkrijk der Nederlanden Benk Korthals zal aftreden als voorzitter van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Ik citeer de Telegraaf terzake:

“di 10 dec 2013, 06:39 Korthals stopt als partijvoorzitter VVD   ’s-Gravenhage – Benk Korthals stopt als partijvoorzitter van de VVD. Dat heeft de Hagenaar maandag aan het bestuur laten weten. Korthals blijft aan tot het partijcongres in mei 2014. Dat schrijft het AD. Het is nooit zijn bedoeling geweest om voor een tweede termijn als preses op te gaan, aldus de oud-minister van Justitie. Korthals maakte zich onder meer hard voor de integriteit van VVD‘ers. Dit jaar kwam hij zelf met het nieuws naar buiten dat hij als getuige was gehoord in onderzoeken naar de van corruptie verdachte oud-VVD‘er Jos van Rey. Korthals was in het kabinet Balkenende-1 minister van Defensie, maar moest in die hoedanigheid al snel aftreden. Hij had de Kamer onjuist geïnformeerd over de bouwfraude.”

In dit verband citeer ik Wikipedia met enkele persoonlijke toevoegingen: “Albert Hendrik (Benk) Korthals (Voorschoten, 5 oktober 1944) is een Nederlands politicus en advocaat. Van 1982 tot 1998 was hij Tweede Kamerlid voor de VVD waarbij hij in 1983/1984 lid was van de Parlementaire enquête naar de RSV-werf. Tevens zat hij namens de VVD in de regering Kabinet-Kok II als minister van Justitie en in Kabinet-Balkenende I als minister van Defensie. Persoonlijk Benk Korthals is de zoon van oud-minister Henk Korthals (1911-1976) en Marie Cécile Hamming (1914-1997) uit welk huwelijk twee dochters en twee zonen werden geboren. Hij trouwde in 1977 met Alexandra Elizabeth Stemerding (1947) die tussen 1998 en 2002 lid van de gemeenteraad van Rotterdam was. Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren. Biografie Na het behalen van het diploma Gymnasium-B aan het Stedelijk Gymnasium Leiden vervulde Korthals zijn militaire dienstplicht als marine-officier bij de Koninklijke Marine. Daarna studeerde hij Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Leiden waar hij in 1973 zijn doctoraalexamen (meester in de rechten) behaalde. Vanaf 1974 tot 1998 was Korthals als advocaat en procureur gevestigd in Rotterdam. Korthals trad af als minister van Defensie op de dag dat het rapport van de enquêtecommissie bouwfraude verscheen – 12 december 2002 (en er opnieuw een Arianeraket was ontploft als beschreven in 20021212 Ariane (1)). Korthals had aangegeven dat hij op zou stappen mocht de commissie harde conclusies over hem vellen, hij wilde niet ‘mank’ als minister functioneren terwijl er een grote reorganisatie van Defensie op komst was. De commissie verweet Korthals dat hij als minister van Justitie de Tweede Kamer onjuist had geïnformeerd. Korthals had de Kamer rond de bouwfraude verzekerd dat hij niet op de hoogte was van een schikking rond de Schipholtunnel – de Schipholtunnel was één van de onderwerpen in de bouwfraudezaak. Uit de openbare verhoren bleek dat de minister wel op de hoogte was, zelfs al vanaf juli 2001. Het onjuist informeren van de Tweede Kamer is één van de zwaarste politieke oordelen die kan worden geveld. Naast de Schipholtunnelaffaire lag de minister ook onder vuur in de discussie over de beveiliging van Pim Fortuyn. Voor Korthals was dit reden om op te stappen. Op 20 mei 2011 werd Benk Korthals verkozen tot partijvoorzitter van de VVD (Wij hadden de voorgaande avond een belangrijk bezoek gebracht aan Málaga als beschreven in 20110520 Bezoek aan Vino Mío en Mi Terraza naast het Teatro Cervantes in Málaga). Hij volgt hiermee Mark Verheijen op. Voorganger: Winnie Sorgdrager Minister van Justitie 19982002 Opvolger: Piet Hein Donner“ Aangezien de heer Korthals eerst in mei 2014 zal aftreden heeft hij nog voldoende gelegenheid om De Regering van Het Koninkrijk der Nederlanden te bewegen haar verplichtingen jegens de Stichting Cervantes Benelux na te komen.