JULIANA IN DE OORLOG EN MIJN INTERVIEW VOOR TORREMOLINOS TELEVISIÓN (DEEL 1)

Liesbeth, Op 20 maart is het tien jaar geleden dat Koningin Juliana is overleden. Het is als de dag van gisteren. Ik heb hiervan melding gemaakt in 20040320 Kroon op het werk, 20040324 Rapportage en 20040329 Wit en Paars en Rood. Vannacht is de reportageJuliana in de oorlog uitgezonden. Ik lees hierover: “In maart is het tien jaar geleden dat koningin Juliana overleed. In dit portret wordt uitgebreid stilgestaan bij de oorlogsjaren van Juliana. Het overheersende beeld is dat van een jonge prinses Juliana die in 1940 in Canada een veilig heenkomen moet zoeken met de kleine prinsesjes om zo de toekomst van de troon veilig te stellen. Maar uit onderzoek van NIOD-historicus Jolande Withuis en uit een zoektocht in verschillende nationale en internationale beeldarchieven blijkt dat dat beeld moet worden bijgesteld. Zo maakte de prinses in die tijd vele reizen en hield ze toespraken om steun te zoeken voor het onder de oorlog gebukt gaande Nederland. Zo raakte ze onder meer bevriend met de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en zijn vrouw Eleanor. Juliana bezocht tussen 1940 en 1945 vanuit Canada niet alleen de VS, maar ook de Antillen, Suriname, Venezuela en de Dominicaanse Republiek; ze inspecteerde troepen en koopvaardijschepen en stak een handje toe bij het Rode Kruis. Maar bovenal hield ze een groot aantal toespraken over de oorlog in Nederland en de noodzaak om die te winnen. Het vergeten beeld van een bijzonder strijdbare prinses is herontdekt door socioloog en NIOD-historicus Jolande Withuis, die werkt aan een omvangrijke biografie van de voormalige vorstin. In maart verschijnt een voorpublicatie van de biografie onder de titel ‘Juliana’s vergeten oorlog’. In het NOS-portret komt Withuis aan het woord en ook de auteur van de biografie ‘Juliana & Bernhard’, professor Cees Fasseur. Portret van koningin Juliana -naar aanleiding van haar tiende sterfdag- dat een nieuw licht werpt op haar activiteiten gedurende de oorlogsjaren.”

Ik heb het programma vanmorgen bekeken. Jij bent nooit erg openhartig tegen mij geweest. Maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat jij een bijzondere binding hebt met onze koninklijke familie. In het bijzonder met Prinses Irene. Jullie zijn allebei in Canada geboren. Naar jouw zeggen zou je een zus hebben gehad in Madrid. Mijn genealogiestudie heeft echter uitgewezen dat jij geen zusters hebt, maar wel drie broers: Martijn Theo, Paul Tjalling en Klaas Hanco. Ook die merkwaardige brief van Gijs van Amstel uit Wijk bij Duurstede als vermeld in 20000301 Sluitstuk is voor mij een indicatie dat je Irene als jouw zus hebt aangeduid en tenslotte heeft Irene voor de Nederlandse televisie verklaard dat ons aller Herman Wijffels een goede vriend van haar is. Vanuit deze achtergrond geef ik je hierbij de Nederlandse vertaling van mijn schriftelijke uitwerking van het interview met Roxanna Panero op 28 januari 2014 voor Torrevisión.