DE VRIENDENKRING

Aan: Thomas Triebels Thomas, Jouw telefoontje van zaterdagmiddag heeft enorm veel bij mij losgemaakt. Jij vroeg mij om een klassefoto uit mijn Nijmeegse schooltijd. Die tref je aan op 19940214 Valentijnsdag 1994 Twee jaar na Parijs. Ik probeer nu hun namen te herinneren. De bovenste foto is klas 6 van de Ds Creutzbergschool. Helemaal links staat onze hoofdonderwijzer Lankkamp. Hij woonde in de Reestraat. Achterste rij van links naar rechts Marion Boesveld uit de Heiweg,?, Lenie Bakker, Fientje Dekkers (Correctie 13 mei 2014 14:28: Dit moet zijn Fientje Derksen), Margreeth ?, onze onderwijzer en opvolger van Lankkamp Van der Velden (hij kwam uit Overijssel en woonde in een flat aan de Tijgerstraat met uitzicht op de achtertuin van mijn grootouders in de Weezenlaan), dan drie aardige meisjes waarvan ik mij de naam niet meer kan herinneren en helemaal links Cootje Buurman. Zij woonde op de Hazenkampseweg 112. Dat huis is ooit helemaal afgebrand. Dat heb ik allemaal gezien vanaf het balkon op de Dobbelmannweg 41. Ik zie de vlammen nu nog uit het dak slaan. Dan gaan we naar de middelste rij v.l.n.r. Bram(metje) Harteveld (dat was het slimste jongetje van de klas. Hij is naar het Stedelijk Gymnasium gegaan), dan Fred van der Neut (zoon van de voorzitter van Quick Nijmegen), Kees Flokstra (heeft zich in Wijchen Aalsburg gevestigd als producent van kunstgebitten ofwel dentale protheses), Gerrit Abrahams (Een goede vriend van mij indertijd. Hij woonde in de Leeuwstraat tegenover Wimke Meijers), John van der Heijden ofwel Van der Heyden (de enige in colbert), Henk Hagen van de Hazenkampseweg vlakbij de school), Tjalling Damming (Zijn broer was ook een goede voetballer. Hij speelde linksachter bij Quick. Als NEC die spelers nu nog zou hebben gehad zouden zij nu in de top van de eredivisie meespelen), Henny van Rooyen (die blonde jongen).  De derde rij zijn allemaal meisjes. Ik kan mij niet alle namen herinneren, maar het eerste meisje heet Jacqueline van Geel. Zij woonde ook in de Hindestraat. Het vijfde meisje van links heette Van Hoorn met de achternaam. Haar ouders hadden een reisbureau op de Sint Annastraat. Daarnaast Liesbeth Besselink en Mieke Klomp. Mieke Klomp woonde op de Weezenlaan tussen het huis van mijn grootouders en het café Goffertzicht. Tegenover het hertenpark. De naam van het meest rechtse meisje weet ik ook niet meer. Dan gaan we nu naar de voorste rij. Helemaal links Klaas-Jan (Ik geloof Luyendijk. Maar dat weet ik niet zeker). Hij was nummer twee in de klas qua leerprestaties na Bram Harteveld. Ik kwam altijd op de derde plaats achter die twee. De naam van die Indisch getinte jongen weet ik niet meer. Dan komt Pieter Wijnberg uit de Wolfstraat 10. Naast Jamin. Zijn huis is ook eens afgebrand voor zover ik mij kan herinneren. Op een tweede paasdag. Ik kwam toen uit het Goffertbad. Dan Martin (Mattie) Lantinga. Een brutaal joch op de hoek van de Hazenkampseweg en IJsbeerstraat, maar ten tijde van het Nijmeegs Lyceum mijn beste vriend. Prima honkballer bij De Hazenkamp met Alfred Rijnberk als pitcher (ook vuurwerk). Zijn jongere broer werkte indertijd voor de gemeente Zeist in het Slot Zeist en had contact met Mijn toenmalige studiecoördinator Peter Ottenhoff. Dan Peter Bitter ofwel “de rooie”. Hij was de schrik van het speelplein en woonde in Brakkenstein. Later zou hij een collega worden van mijn buurman Roel van Spierenburg (zoon van NEC-international met dezelfde naam) in Wijchen. Dan Nico Reijinga. Hij woonde in Heumen en moest elke dag een flinke fietstocht maken naar school. Hierdoor leek hij de meest humeurige jongen van de klas te zijn. Wat ik achteraf wel begrijp. Hij had er namelijk erg veel moeite mee dat ik altijd goede zin had en noemde mij “de eeuwige glimlach”. Met zijn problemen hield ik mij niet bezig. En tenslotte Rinie Kroon. Hij woonde op de Hatertse Hei. In de Krekelstraat. Ik heb met hem ooit een konijnenhok getimmerd. Hetgeen heeft geleid tot het misverstand dat ik heb beschreven in Gran Hermano.

De volgende foto is de groep geslaagden van klas 5C afdeling HBS/B van het Nijmeegs Lyceum in 1965. Dat jaar was een volledige slachting. Superintelligente medeleerlingen als de latere KLM-gezagvoerders Bob Munsterman en Peter Jongbloed (Vader was directeur van Splendor op de Sint Annastraat. Speciaal overgevlogen uit de USA) en ook mijn goede vriend Martin Lantinga gingen onderuit. Er waren slechts elf geslaagden. Achterste rij v.l.n.r. Rudie Stam, John van der Heijden/Heyden, Herman Homan uit Oss, Hans Boerema van de Boeremakliniek (hij schijnt tegenwoordig op Schiermonnikoog te wonen), (Friese voornaam) Bijlsma. De naam van de tweede man van rechts ben ik vergeten. Zijn moeder werkte bij het architectenbureau Van Hasselt & De Koning, het huidige Koninklijke Haskoning/DHV. De meest rechtse jongen met de armen over elkaar heet Erik met voornaam. Hij was vooral goed in natuurkunde en electrotechniek en is op de TH in Delft gaan studeren.

Dan de voorste rij v.l.n.r. Hans Roeleveld. Ook een vriendje van mij op de Dobbelmannweg. Hij was de zoon van de conrector en biologieleraar. Dat was een aardige man die eerder in Parimaribo had gewerkt. Hij woonde in het huisje bij de overweg aan de Scheidingsweg. Ook wel het Huisje van Knibbel Knabbel Knuisje genoemd. Precies tegenover het begin van de Biesseltse Baan naar Groesbeek. Dan Nina Bok. Zij was de dochter van een notaris in Zetten. Het schijnt dat bij die notaris al onze familiebezittingen zijn geregistreerd. En ik ben de langstlevende mannelijke nazaat. En mijn kinderen en kleinkinderen natuurlijk. Daarom vond ik het zo opmerkelijk dat Vera van der Laag uit Heino (echtgenote van mijn baronnale naamgenoot) mij indertijd heeft gebeld met het verzoek om te stoppen met mijn familieonderzoek. De naam van het meisje naast haar kan ik mij niet meer herinneren. Ik geloof dat zij Tineke heette. Tenslotte helemaal rechts Hans Mooij. Hans was een genie. Voor alle exacte vakken haalde hij altijd een tien. Zijn vader was een collega van mijn vader bij de Nederlandse Spoorwegen. De ouders van Hans bleken in Maarn later bij mij om de hoek te wonen aan de Maarnse Grindweg.

Daaronder de foto van mijn cursusgroep van Nieuw Elan op het landgoed Woudschoten naast het KNVB-sportcentrum in Zeist. Maar voordat die foto werd gemaakt is er heel veel water door de Waal, de Rijn en de Theems gestroomd. Tijdens mijn studie aan de Pedagogische Academie (toendertijd kweekschool) kregen wij als opdracht een zogenaamd ‘sociogram’ te maken. Dat deed ik met mijn klasgenoten Jan Ariaans, Ben de Ridder (inmiddels overleden aan longkanker) uit Brakkenstein en Carel Jansen van de Hatertseweg op de Constantijn de Groteschool van hoofdonderwijzer Bisschop aan de Marie Curiestraat op de Hatertse Hei. Op die manier kregen wij een beeld van de gedragspatronen van de leerlingen in een klas. 17:42 Ik werd gebeld door mijn oudste zoon Mark. Hij is gisteren met mijn kleinzoon Lucas naar Leiden geweest. Ze hebben daar mummies bekeken in het Oudheidkundig Museum. Dat bracht mij in gedachten terug naar de werkweek die ik in 1965 met het Nijmeegs Lyceum in Wassenaar heb doorgebracht. Een fantastische herinnering en ik denk dat daar ook mijn goede verstandhouding met Liesbeth vandaan komt vanaf onze allereerste ontmoeting. In dit verband kijk ik nog eens naar onze horoscoop van vandaag: Maagd: Anderen vinden u vandaag op uw best, maar zelf vindt u dat waarschijnlijk niet. Laat routinewerk eens liggen en zoek oude vrienden op voor een goed gesprek. Hoewel u best tevreden bent met uw leven kan een beetje verandering af en toe geen kwaad. Schorpioen: U bent in een rustige, contemplatieve stemming en u zou anderen graag laten meegenieten van de diepgang van uw denkwereld. U kunt daardoor minder dynamisch zijn dan anders. Blijf in contact met iemand met wie u meteen op één lijn zat.

De naam Halbertsma heb ik veel gehoord op het Nijmeegs Lyceum. Dat is onze gemeenschappelijke achtergrond. En daardoor klikt dat. Ik trof in de deelnemerslijst van Nieuw Elan de naam Trudis Dinjens aan. Dat is een zus van mijn toenmalige vriend die zichzelf aanduidde met de naam Judal Moskokkel. Hun jongste zusje heet Lidwien. Ik heb haar als leerling in de klas gehad. Liesbeth behoorde dus ook tot die categorie. Zij is door de directie van De Baak aan mij gekoppeld. En niet andersom. Dat wil ik even heel duidelijk stellen. Toen ik bij Nieuw Elan orde op zaken had gesteld heeft directiesecretaresse Karin de Winter mij van de komst van Liesbeth Halbertsma in kennis gesteld met de woorden “Liesbeth Halbertsma is een hoogstaande vrouw”. Dat ben ik ook altijd met Karin eens geweest. Want de families Van der Heyden en Van den Broek zijn eveneens al eeuwenlang een hoogstaande familie. De oudste adellijke families van Het Koninkrijk der Nederlanden. En het advies om met Liesbeth één lijn te trekken is afkomstig van mijn toenmalige echtgenote in Maarn.