GLASHELDER

Aan: De voormalige Statutair Directeur van het VNO/NCW Management Centrum De Baak Liesbeth, Nadat ik vannacht mijn bericht 201406/03 Mijn vriend Felipe VI  had verzonden hoorde ik tijdens mijn slaap dat er in mijn slaapkamer een glazen voorwerp op de grond kapot viel. Joost mocht weten waar het vandaan kwam. Maar ik constateer nu dat het mijn glazen ontbijtbordje was dat ik op het voeteneind van mijn bed had laten staan. Toen ik vanmorgen opstond lag de vloer bezaaid met honderden stukjes glas. Ik heb ze met mijn stofzuiger van 1850 euro opgezogen. Deze situatie deed mij denken aan mijn eerste bezoek aan San Lorenzo de El Escorial op 22 juli 1968. Ik logeerde toen in het Colegio Mayor Guitarte aan de Calle de Amaniel achter de Plaza de España in Madrid. Vanuit het toenmalige Estación del Norte ben ik toen nog met de trein naar San Lorenzo gereisd. Het was zo’n romantisch treintje met wagons met aan elk uiteinde een balkonnetje. De banken in de trein waren nog van hout. Bij aankomst in San Lorenzo kwam ik geld tekort en ben daar toen een bank binnengetreden. Daar vroeg men naar mijn paspoort. Aangezien dat pas de eerste keer was dat ik het Hart van Spanje bezocht had ik er niet bij stilgestaan om mijn paspoort bij mij te moeten dragen. Het geld kreeg ik dus niet en verliet hierdoor in opgewonden toestand het bankfiliaal en trok de glazen deur van de bank met een zodanige klap open dat hij brak en in duizenden stukjes kapot viel. Vanzelfsprekend werd ik toen teruggeroepen en toen de bankbediende constateerde dat ik in paniek was geraakt heeft hij mij toch een paar travelers cheques laten inwisselen. Ik schaam mij nu nog voor het gebeurde. Het was immers allemaal nieuw voor mij. Zo alleen op stap in een vreemd land met een vreemde taal. Dat is echter wel het begin geworden van mijn studie Spaanse taal- en letterkunde en de geboorte van het Instituto Cervantes. Dit staat ook beschreven in mijn lezing 20080729 La Universidad a Distancia, Enlace entre el Instituto Cervantes de España y el Instituto Cervantes Benelux. Ik heb op die dag het Escorial bezocht met de grafkelder van de Spaanse vorsten. Waaronder Keizer Karel V en Koning Felipe II. En nadien het graf van Francisco Franco (1892-1975) en José Antonio Primo de Rivera in de Valle de los Caídos. In dit verband heb ik gisteren op het NOS-journaal gezien dat men in Barcelona de straat is opgegaan met de Spaanse vlag in de kleuren rood, geel en het morado van het Instituto Cervantes Benelux als vermeld in Diferenciación en el logo beste Maagd: U kunt zich vandaag meer gaan inspannen dan goed voor u is. Hoewel u veel tot stand kunt brengen is het nuttig om realistisch te blijven en rekening te houden met bepaalde beperkingen. Zo niet, dan kan alle inspanning voor niets zijn of juist problemen veroorzaken. Schorpioen: Carrières die te maken hebben met kunst, schoonheid of vrije tijd staan nu in de spotlight. Atleten kunnen een topprestatie neerzetten of een record breken. Zorg dat uw publieke imago aantrekkelijk is en betrek daar uw partner ook bij.

Daarbij denk ik aan de studies over Michelangelo Buonarroti en El Greco die ik in die periode ook heb verricht. Vanuit deze achtergrond ga ik nu weer over tot de orde van de dag teneinde vast te stellen welke documenten thans belangstelling genieten.