INVESTIDURA DE FELIPE VI COMO REY DE ESPAÑA

Gistermiddag werd ik vanuit het Koninkrijk der Nederlanden gebeld door mijn oudste zoon Drs M.F.A. van der Heijden. Hij liet mij weten dat hij de in 20140617 Interdisciplinaire expert meeting duurzaamheidsdenken in de rechtspleging beschreven ontmoeting heeft bijgewoond en daarbij hartelijk te woord werd gestaan door Herman Wijffels. De bijeenkomst werd gehouden in een gebouw van de Rijksuniversiteit Utrecht aan de Drift. In de zeventiger jaren heb ik daar ook aan verschillende studiedagen deelgenomen van de sectie Spaans van Levende Talen onder leiding van Peter Slagter.  Met Trudy Pestana en Marina Beckers als eerste gesprekspartners. Dat was het begin van mijn carrière als hispanist en de opbouw van het Instituto Cervantes. Herman Wijffels is op mijn website afgebeeld op 20120124 Beatrix, Oranje onder vuur Deel 4 en de themadag over de Europese schuldencrisis te Culemborg en 20120415 Mijn favoriete wandeling.  Vanaf 18:00 heb ik de voetbalwedstrijden Australië – Nederland 2-3 en Spanje . Chili 0-2 gezien. De voetbalwedstrijd van Nederland werd in Porto Alegre bijgewoond door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Vandaag worden Don Felipe de Borbón en Doña Letizia Ortiz Rocasolano koning en koningin van Spanje. Ondanks de uitschakeling van hun voetbaleftal tijdens het WK in Brazilië.

De Telegraaf schrijft hierover: “wo 18 jun 2014, 22:28 Felipe tot koning gekroond  door Eric Castien – Madrid – In navolging van Koning Filip en Koning Willem-Alexander voegt Prins Felipe (46) morgen (donderdag) de daad bij woord. In Madrid zal hij als opvolger van zijn vader Juan Carlos I tot Koning worden gekroond. De recent aangekondigde troonwisseling houdt de Spaanse gemoederen flink bezig. De inauguratie van Felipe VI plaatst de prestaties van het Spaanse voetbalelftal even in de schaduw. Na bijna 40 jaar te hebben gefunctioneerd als Koning van Spanje ondertekende de 76-jarige Juan Carlos I een wet waarmee hij vrijwillig afstand deed van de troon en daarmee van de bijbehorende rechten en plichten. Hij zal zijn eretitel ‘koning’ behouden. De sobere plechtigheid op het Koninklijk Paleis in Madrid werd bijgewoond door zijn vrouw Koningin Sofia, zijn zoon Felipe, schoondochter Letizia en hun twee kinderen. Ook premier Mariano Rajoy was aanwezig en aanvaardde met een handtekening het opmerkelijke besluit van de Koning om toch voor zijn dood vrijwillig af te treden. De bijeenkomst werd bijgewoond door de tot de adviesraad van de nieuwe koning toegetreden oud-presidenten José Zapatero, José Aznar en Felipe González. Ondanks dat de inauguratie in het Spaans parlement vandaag op ingetogen wijze plaats vindt, staat hoofdstad Madrid in het teken van Felipe VI. Na de ondertekening van enkele documenten zal de nieuwe Koning met Koningin Letizia een rit in semi-open wagen maken door het Madrileense centrum met het Koninklijk Paleis als eindstation. Ruim 5 duizend veiligheidsmedewerkers moeten geplande, grootschalige protestacties van republikeinen en anarchisten in goede banen leiden. Volgens royaltywatchers verandert er vooral veel voor Prinses Letizia, het burgermeisje dat vanaf vandaag door het leven zal gaan als Koningin. ‘Felipe heeft de laatste tijd eigenlijk op de achtergrond veel taken van zijn fysiek instabiele vader overgenomen,’ meldt Cote Villar van dagblad El Mundo. ‘Voor hem is de overgang niet al te groot. Bovendien weet hij zijn hele leven al niet beter. La Casa Real is gewoon zijn ouderlijk nest. Voor Letizia ligt dit totaal anders.’ De 41-jarige ex-journaliste en nieuwslezeres werd door traditioneel Spanje niet direct in de armen gesloten. Gescheiden en van normale komaf, dat rijmde niet met het beeld van prinses. Te modern, te los en te normaal ook. De wekelijkse berichten over Letizia gaan grotendeels over haar volgens velen zorgwekkend dunne lijf. ‘Letizia heeft eenzelfde invloed op Felipe gehad als Máxima op jullie koning Willem-Alexander. Felipe is opener, losser en vriendelijker geworden. Hij representeert veel beter dan zijn vader de Spaanse samenleving van nu.’ Grote afwezige tijdens de ceremonies is Infanta Cristina, de jongste dochter van Don Juan Carlos. Binnenkort zal zij weer volop in de belangstelling staan als het strafproces tegen haar en haar man wordt vervolgd.”

“do 19 jun 2014, 10:18Felipe officieel staatshoofd De nieuwe Spaanse koning Felipe VI heeft donderdag voor het Spaanse parlement de eed afgelegd. Hij is nu staatshoofd van Spanje. Zijn vader tekende woensdag voor zijn troonsafstand waarmee Felipe (46) vanaf middernacht officieel al koning werd. De eedaflegging was het tweede onderdeel van de ceremonie rond de troonswisseling. Eerder donderdag kreeg hij uit handen van Juan Carlos de sjerp die symboliseerde dat Felipe hoofd van de Spaanse strijdkrachten is. Felipe’s vrouw Letizia en hun twee dochters Leonor en Sofia waren ook bij de eedaflegging. Voordat Felipe het parlementsgebouw binnenging, inspecteerde hij een erewacht. In zijn eerste toespraak als monarch beloofde Felipe „te luisteren, raad te geven en te dienen”. Hij zei zijn land te willen dienen als een moderne koning. „Een vernieuwde monarchie voor een nieuwe tijd”, aldus de koning. „De kroon moet dichter bij de mensen komen en hun respect winnen, transparant zijn en de samenleving dienen”. Hij dankte onder anderen zijn vader en zijn moeder Sofía. Felipe stond ook stil bij de slachtoffers van terroristische aanslagen de afgelopen jaren. Hij toonde zich solidair met de „slachtoffers van de crisis” en noemde Spanje „een plaats voor iedereen”. Er zijn zo’n 7000 politieagenten in de stad om alles in goede banen te leiden. Overigens zijn er geen buitenlandse gasten uitgenodigd voor de troonswisseling. Voor de zekerheid is het dreigingsniveau voor terrorisme wel verhoogd van het laagste niveau (vier) naar drie.”

11:30 Ik heb de toespraak met belangstelling gevolgd en ben van mening dat het Instituto Cervantes Benelux de doelstellingen van de nieuwe koning met onderling respect voor elkaar kan ondersteunen. Met name inzake Cervantes Empleo. Dit is opnieuw een HISTORISCH MOMENT. Want wij hebben nu VIER STAATSHOOFDEN in portefeuille: van Nederland, België, Luxemburg en Spanje. 12:15 Om even in te gaan op het commentaar op Nederland Eén door Chris_van_der_Heijden: Wat mij betreft kan de nieuwe koning rekenen op mijn steun in moeilijke tijden voor de Spanjaarden. Ik vind het wel jammer dat de Nederlandse commentatoren de Spaanse namen voortdurend op zijn Italiaans uitspreken. Dat mag een echte Van_der_Heijden niet overkomen beste Maagd: Zelfvertrouwen kan tot gevolg hebben dat u dansend door het leven gaat. Anderen met een minder goed humeur kunnen dat echter ervaren als onoprecht of gekunsteld. Trek het u niet aan; ga af op uw gezonde verstand en uw logische geest. Schorpioen: Reizen kan vandaag een rol spelen; uw leven wordt internationaal beïnvloed. In een gesprek kunnen ideeën geopperd worden omtrent een manier van reizen. Misschien keert u terug naar een vertrouwde plek of bezoekt u familie in het buitenland. Hoewel ik in mijn agenda  van 7 tot en met 11 juli een bezoek heb genoteerd aan Alcalá de Henares gaat mijn eerstvolgende reis per Alta Velocidad Española op 20 juli naar Ávila in verband met mijn deelname aan het 49ste AEPE-congres aldaar. Voor deelname aan een cursus in Alcalá de Henares heb ik mij op busgettaire gronden nog niet ingeschreven. Vanuit deze achtergrond ga ik nu weer over tot de orde van de dag teneinde vast te stellen welke documenten thans in de belangstelling staan.

IN HET NEDERLANDS: BELEIDSPLAN INSTITUTO CERVANTES BENELUX: 1981-1987: REGIO-INDELING NATIONAAL INSTITUUT VOOR ONDERWIJS EN WETENSCHAPPEN (NIOW-TALEN B.V.): Wijchen –  Deventer

CORPORATE GOVERNANCE: 2.9.5.6.1 Certificering

CORRESPONDENTIE MET DRS T. BREUKER TE GRONINGEN: 20090712 Paarden en Oranje Nassau

CORRESPONDENTIE MET HET BESTUUR VAN DE VERENIGING DOCENTEN SPAANS IN NEDERLAND: 19990107 Verhuizing

OVERIGE CORRESPONDENTIE EN SCHRIFTELIJKE BERICHTGEVING SINDS DE OPRICHTING VAN HET INSTITUTO CERVANTES  BENELUX IN CHRONOLOGISCHE VOLGORDE: 19940303 Reactie op brief van 2 maart 199419940401 Briefje van 2 maart 1994

BERICHTEN UIT DE ZEVENDE HEMEL: 20050613 Harpmuziek

En tenslotte Generaal Karel van der Heyden en Wereld Natuur Fonds.