WIJCHEN BAAKERMAT VAN HET INSTITUTO CERVANTES

Na verzending van Zaterdag 7 februari 2015 19:50 Verslag van mijn bezoek aan Het Koninkrijk der Nederlanden van 29 januari tot en met 6 februari en hetzelfde bericht om 19:50 aan Paul Karis ga ik weer over tot de orde van de dag. Te beginnen met het meest relevante actuele nieuws in De Telegraaf: “Nederland za 07 feb 2015, 07:19 Fietsen rondom Wijchen door Rober B.P. van Weperen Fietsen door het land van Maas en Waal bij Wijchen. Langs Kasteel Wychen, Heerlijkheid Leur en een prachtige polder. Over dikke dijken die in alle rust doen waar ze goed in zijn: ervoor zorgen dat het water niet tot aan de lippen komt te staan van de gastvrije bewoners in hun gevarieerde achterland. ,,Sommige mensen denken dat dijken door rivieren zijn aangelegd. Als een soort natuurverschijnsel. Dat er zoiets bestaat als kwelwater, dat onder de waterkering door kruipt, is voor veel mensen een complete verrassing. Ondanks dat ze met Hans Brinker zijn opgegroeid.” William van de Akker verbaast zich hardop over het feit dat veel Nederlanders zo weinig van hun eigen Nederland weten. William werkt bij bezoekerscentrum Het Dijkmagazijn Beuningen. Sorry, een dijkmagazijn? ,,Dat zijn eenvoudige gebouwen die vroeger volgestouwd lagen met schoppen, kruiwagens en zandzakken. Materiaal voor het geval de dijk doorbrak.” Om zijn woorden kracht bij te zetten toont William ons een originele inventarislijst die bewijst dat hier in 1832 maar liefst 117 juffers en ontelbare zakken zand lagen opgeslagen. ,,Slim bedacht, behalve als het misgaat en het water in no time een meter hoog staat zoals in 1926. Dan ben je toch echt te laat. Gelukkig houden we de rivieren nu beter in toom, zodat iedereen hoog en droog kan fietsen over de mooiste stukjes dijk.” Exotische flora William organiseert zogenoemde struintochten. ,,Nee, geen wandeling gemarkeerd met paaltjes en joekels van informatieborden om de paar meter, maar door de pure natuur. Waarbij we vertellen over onze exotische flora. Zoals tijm en marjolein, waarvan de zaden door de rivier vanuit Centraal-Europa worden meegevoerd.” Na een kop thee met een ‘Bunnings Diekske’, een kruidkoek van bakker Knoop uit Weurt, trappen we de fietsen weer aan. Verder door het tweestromenland dat de Maas en de Waal afbakenen. Als een soort Mesopotamië, maar dan ten westen van Nijmegen. Zonder woestijn maar met veel verkeer en uitgestrekte industrieterreinen. Want toen lang geleden de rijken hun villa’s ten oosten van Nijmegen lieten verrijzen, bouwden ze hun fabrieken ten westen van de stad. Onze fietstocht startten we bij Kasteel Wychen, een slot in het hart van Wijchen. Ondanks haar hoge leeftijd en een verwoestende brand is de burcht redelijk origineel gebleven. Dat weet Jan Verhoogt, die ooit een Albert Heijn bestierde en nu als vrijwilliger rondleidingen geeft. Jan wijst ons op de symbolen boven de poort en laat met zijn verhalen de geschiedenis herleven. ,,Als je goed kijkt zie je dat een aantal ramen is dichtgemetseld. Dat deden ze in de 19e eeuw om de raambelasting te omzeilen.” Voetjes droog Binnen, in het slot, is een museum ingericht. Amusant is de foto van koningin Wilhelmina die in 1926 de stad bezoekt als deze onder water staat. Hangend op de schouders van twee sterke mannen houdt de vorstin net haar vorstelijke voetjes droog. Nadat we de tentoonstelling gezien hebben, weten we het zeker: heel schoolgaand Nederland verdient zo’n bevlogen docent geschiedenis. Dan is Heerlijkheid Leur aan de beurt, een landgoed met monumentale boerderijen en een parkbos. En weiden waar de Aberdeen Angus graast, een hoornloos supersized rund. Prachtkoeien op lachwekkend korte pootjes, die uiteindelijk in de schappen van de Leurse Boswinkel zullen belanden. Vacuüm verpakt in handzame porties. Het landhuis, de beltmolen en het Hernense ven even verderop blijken het extra ommetje meer dan waard. Diamantjes De avond valt vroeg. Dat lichtgevende Van Gogh-fietspad bij Eindhoven zou hier goed van pas komen. Gelukkig hebben we ons in een revolutionaire Proviz-jas gehesen die bedekt lijkt met een laag minuscule diamantjes. Als aanstormende mee- of tegenliggers erop schijnen, is het net alsof we rondom met tl-buizen zijn behangen. Zelf worden we niet verblind, omdat het licht in dezelfde richting terugkaatst als waar het vandaan komt. Kerstverlichting is er niets bij en veilig bereiken we ons bedje dat in Balgoy staat. Bij Yvon en Ruud die een wel heel bijzondere B&B hebben. Hun logies is in de sferen van 1930 ingericht, met originele meubels die ze her en der bij elkaar hebben gesprokkeld. Inclusief een houten slingerklok die klinkt als bij grootmoeder. ,,Sommige gasten vragen of we ‘m stil willen zetten”, vertelt Yvon, ,,omdat ze anders niet kunnen slapen. Dat doen we met plezier hoor. Net als een lekker ontbijtje serveren. Met een vers eitje. Fietsers verwennen we graag een beetje extra.” Route Start Stationsplein, Wijchen. Knooppunten 64-63-62-67-68-71-72-90-89-88-86-83-82-99-46-(terug naar) 99-98-97-57-56-60-61-67. Horeca Feestelijk lunchen kan bij www.thuisbijfien.nl en Slot Doddendaal www.doddendael.nl Lekker eten en slapen aan de Maas biedt www.hoogeerd.nl. Landelijk overnachten in de sfeer van 1930, maar met wifi, kan bij B&B Balgoy, www.bbbalgoy.nl. Op www.geldersestreken.nl/rivieren alles over de fietsroute Dijkgeheimen. Inclusief een arrangement voor fietsende lezers. En uitleg over de gratis app van deze route.” Het hier in 1978 opgerichte Wijchens Talen Instituut is thans uitgegroeid tot het Instituto Cervantes Benelux beste beste Maagd: Liefde heeft haar eigen tempo; probeer niets te overhaasten. Verjong uw vriendenkring; jeugdige visies verfrissen uw inzicht en zijn een goed tegenwicht voor groeiend cynisme. Verheerlijking van het verleden is een zwaktebod. Schorpioen: Reserveer tijd om uit te slapen en rond te rommelen in huis. Houd de invulling van uw vrije tijd eenvoudig. Laat u niet verleiden tot zwaar of vervelend werk. Een samenzijn met vrienden is voldoende sociale activiteit voor dit weekend. Dat klopt.