SEVILLA EN HET PROFESSOR TRIEBELS INSTITUUT

14:00 Vandaag gaat de aandacht op mijn website uit naar Samenwerking met het Spaanse Instituto Cervantes in de Benelux, Question 28 de proef op de som, Ruud, Verantwoording bestuur aan minderheidscertificaathouders, Rolf Straver, Deventer, Ottenhoff en Mr.Drs Marc van Hoorn. Gisteren heb ik met Thomas Triebels een bezoek gebracht aan Sevilla. V. Málaga Máría Zambrano 10:40 per AVANT. De reis ging via Bobadilla, Pedrera, Osuna (12:10), Marchena, Dos Hermanas, Sevilla en San Bernardo naar Sevilla Santa Justa (A. 13:20). Vanuit het station zijn wij naar het centrum van de stad gewandeld voor aan bezoek aan het Real Alcázar van 14:00 tot 15:00.

Ik heb voor Thomas daar het volgende commentaar ingesproken bij mijn videobeelden: “Dit is het voormalige paleis van Keizer Karel V. Ik heb in 1971 nog geschreven “in de tuinen van het A1cázar van Sevilla kun je uren wandelen”. Ferdinand VII van Spanje: Wat het bijzondere is van deze koning: kijk eens wat hij voor een band om heeft. Dat lijkt de vlag van Argentinië. Maar het is ook de kleur van de Casa de Borbón. Van het huidige Spaanse koningshuis. “Real Alcázar SEVILLA Cuarto Real Alto”. Dit is dus het koninklijke gedeelte. Eigenlijk is dit uitsluitend bestemd voor koninklijke families. Maar we mogen er nu ook in. Dat is de slaapkamer van Karel V. Daar ben ik nog binnen geweest in 1971. De tegels zijn in Mudéjar-stijl. Dit is de badkamer. Hier mochten de moorse dames gaan baden. De heren mochten vanaf boven toekijken hoe de dames zich hier aan het vermaken waren. Een harem. “Real Alcázar SEVILLA Patio de las Doncellas” Koning Pedro I de Castilla uit de veertiende eeuw. Koning Karel de Eerste van Spanje, Keizer Karel de Vijfde van Duitsland heeft een grote verbouwing in het Alcázar te werk gesteld in verband met zijn huwelijk. Hier heeft hij dus rondgestruind, Karel V, Keizer Karel V. Koning Karel de Eerste van Spanje. “En este salón nació el 21 de Septiembre de 1848 Su Alteza Real la Serenísima Señora Infanta de España Doña María Isabel de Orléans y Borbón”. De huidige Spaanse koninklijke familie komt uit Frankrijk. Het Huis Bourbon. Het Château de Bourbon ligt op 20 kilometer afstand van het Chateâu de la Bruyère in de Mâcon. Daar ben jij ook geweest. “De la Bruyère” in het Frans is in het Nederlands “Van der Heyden”. Wij zijn dus van dezelfde familie. Dat wist Su Alteza Real Don Felipe de Borbón y Grecia Príncipe de Asturias  beter dan ik zelf. Zo zie je dus dat alles genetisch bepaald is. Anders was ik hier in 1971 niet naartoe gegaan, denk ik.

Het zit gewoon in de genen. “Real Alcázar SEVILLA Cenador de Carlos V”. Dit is de eetkamer van Karel V.  Die ging hier eten. Van hieruit werd dus de hele Nieuwe Wereld veroverd. Hier vond dus de meeste handel met Amerika plaats. Van hieruit. Toen was Spanje het grootste land ter wereld. Een Rijk waar de zon nooit onderging. Hier zie je de Giralda. Tussen 15:00 en 16:00 bezochten wij de Kathedraal van Sevilla. In de groepeningang las ik met toestemming van de autoriteiten “PRÍNCIPE DE LOS INGENIOS ESPAÑOLES MIGUEL DE CERVANTES SAAVEDRA ESCRIBIÓ EL FAMOSO SONETO QUE PRINCIPIA: “VIVE DIOS QUE ME ESPANTA ESTA GRANDEZA”, CON OCASIÓN DEL TVMVLO LEVANTADO EN ESTA STA. IGLESIA CATEDRAL PARA LAS HONRAS DE S.M. EL REY D. FELIPE II.”

Dit is het graf van Christoffel Columbus. We weten niet zeker of het Columbus zelf is die daar begraven ligt of zijn zoon. “Mausoleo de Cristóbal Colón”. Cristóbal Colón is Christoffel Columbus. Dit is het belangrijkste monument van Spanje. Hier ligt de ontdekker van Amerika begraven.  Hij is hier niet begraven. Zijn resten liggen hier in die kist hierboven. Zie je dat?  Hij wordt gedragen door vier koningen. Dit is een van de belangrijkste monumenten ter wereld. Het altaar: Dit is allemaal goud. Hier trouwde Prinses Elena van Spanje op 18 maart 1995 met Jaime de Marichalar. Hier is dus het eerste koninklijk huwelijk gesloten na het overlijden van Francisco Franco. Elena van Spanje is een dochter van Koning Juan Carlos I en Koningin Sophia van Griekenland. Ik heb indertijd voorgesteld om het huwelijk van ZKH Prins Willem-Alexander van het Koninkrijk der Nederlanden en Máxima hier te laten plaatsvinden omdat zij elkaar hier hebben ontmoet. Althans in Sevilla.”

Na dit bezoek zijn wij naar de oevers van de Guadalquivir gewandeld. La Maestranza: “Dit is een van de mooiste stierenvechtersarena’s van Spanje. De Plaza de Toros La Maestranza. Ik heb hier in 1971 een stierengevecht bijgewoond en daar werd een zwarte stierenvechter op de horens genomen. Hij heette Chubanga. Dit is een heel belangrijke stierenvechter: Curro Romero. Een stierenvechter wordt ook wel “espada” genoemd vanwege het zwaard dat hij bij zich heeft. Dat zwaard is dus de espada. En die rode doek die hij in zijn handen heeft noemen ze de muleta. Hier aan het eind van de boulevard zien we de Torre del Oro.”

Van 16:00 tot 17:00 hebben wij in de LUNA DEL GUADALQUIVIR een boottocht gemaakt over de Guadalquivir. Mijn commentaar: “De Guadalquivir is bevaarbaar tot hier vanuit de Atlantische Oceaan. En daarbij werd alle goud uit Zuid-Amerika hiernaartoe vervoerd op grote schepen  die ooit eens door Piet Hein zijn buitgemaakt. Piet Hein is gewoon “Piet Hein zijn naam is klein. Zijn daden bennen groot. Zijn daden bennen groot. Hij heeft gewonnen de Zilvervloot”. Hij was gewoon een piraat (volgens mijn huidige landgenoten). Hij heeft gewoon de Spanjaarden overvallen en al hun zilver en goud buitgemaakt.

In 2002 hebben wij hier met de NCCS gelogeerd in de wijk Triana. Zie De terugkeer van de fenix . Triana is bekend door zijn flamencofeesten. Er wordt dus regelmatig gedanst in die mooie Sevillaanse jurken. Die dansen noemen ze dus de “sevillanas”. Die dansen ze bij ons in het Hotel Cervantes ook elke zaterdagavond. We passeren hier de Arianeraket. Die is hier in 1992 neergezet ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling. Hij komt uit Noordwijk. Ons aller Prinses Ariane is naar deze raket genoemd. We varen hier langs het Expoterrein met een blik op de Arianeraket uit Noordwijk. Dit is het grote openluchttheater uit 1992. Hier heb ik Los del Río nog zien optreden. Bekend van het lied Macarena. We komen hier langs het klooster La Cartuja. In het Spaans wordt dit klooster María de las Cuevas genoemd. Hier heeft Don Juan Tenorio zijn fameuse amoureuse avonturen botgevierd. Met alle gevolgen vandien. Het verhaal is bekend als El burlador de Sevilla y convidado de piedra (1630) ofwel Don Juan en de Stenen Gast. De componist Mozart heeft naar aanleiding van dit verhaal een opera gemaakt, getiteld Don Giovanni. De brug op de achtergrond is ontworpen door Gustave Eiffel, de ontwerper van de Eiffeltoren voor de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs.

Na het opladen van de batterij op het ons bekende terrasje naast het Alcázar van Sevilla zijn we door de Barrio de Santa Cruz naar het standbeeld van Don Juan gewandeld en van daaruit naar het station Santa Justa. V. 20:05. Aankomst in De Zevende Hemel om 23:40.

Maandag hebben wij in De Zevende Hemel het programma Jinek gezien met een interview met Hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf. In dit verband werd er melding gemaakt van het Professor Triebels Instituut. Ik denk hierbij aan de op 19 augustus 1995 in Nijmegen overleden Professor Leo Felix Triebels beste Maagd: Een gunstige dag voor een bijeenkomst of afspraak met professionals. U kunt rekenen op uw creatieve flair en talent. Degenen die beroepshalve schrijven of lezingen geven zullen ervaren dat zij in hun vak uitmunten. Stier: Als er niets bijzonders op de agenda staat zal de dag traag verlopen. Denk eens na over de richting die u wilt inslaan. Als u bereid bent bruggen te bouwen komt er een eind aan spanningen als gevolg van recente moeilijkheden. Schorpioen: Zowel uw fantasie als creatieve vaardigheid wordt geprikkeld. Doe bij voorkeur werk dat u bevredigt. Vrijgezellen die actief op zoek zijn naar gezelschap kunnen iemand ontmoeten die intellectueel hun gelijke is.

Dat doet mij deugd.