EXCURSIE NAAR LERMA EN SANTO DOMINGO DE SILOS EN BAR UTOPIA

De Vierdaagse van Nijmegen beleefde vandaag de dag van Wijchen terwijl wij vanuit Burgos met drie bussen een schitterende tocht hebben gemaakt naar Lerma, het Monasterio de Silos en Covarrubias. Helaas bleek dat de batterij van mijn nieuwe videocamera niet goed was opgeladen en heb ik de Gregoriaanse Gregoriaanse gezangen  van de monniken van Santo Domingo  niet kunnen filmen. Maar het was een onvergetelijke excursie met veel koninklijke geschiedenis. Ik heb daar kennisgemaakt met de Spaanse docente Ana uit Oviedo. Zij heeft naar haar zeggen vijf jaar Spaanse les gegeven aan het Amsterdams Lyceum in Amsterdam. Tijdens de middagmaaltijd in Restaurant Tiki in Covarrubias heb ik met haar gesproken over het voorgestelde colloquium in de Benelux. En na ons bezoek aan de Colegiata de Damián  heb ik op de terugreis naar Burgos nagedacht over een thema voor dat colloquium en gekozen voor De ontwikkeling van het Spaans in de Benelux. Van Keizer Karel V tot de dag van vandaag. Dit heb ik gisteravond om 19:20 alsvolgt gemeld aan presidente Pilar Celma: “Querida Pilar, Despues de la inolvidable excursion de hoy a Lerma, Santo Domingo de Silos y Covarrubias he decidido durante mis conversaciones en el almuerzo proponer como titulo para un posible coloquio en Benelux: El desarrollo del espanol en Benelux desde Carlos V hasta el dia de hoy.” Ik hoop daarbij ook op de medewerking te kunnen rekenen van de gidsen die dit congres in Burgos begeleiden vanwege hun uitstekende historische kennis. Na de maaltijd ben ik door Rafael del Moral uitgenodigd voor een bezoek aan de bar Utopia. Het gezelschap in die bar bestond uit Consuelo Gonzalo García en Manolo uit Soria, Pilar García Escudero, Hartmut Stoesslein, Graham Long, Rafael del Moral en ondergetekende. Wij spraken over onze ervaringen in Salamanca. Ik heb daarbij met name over mijn verblijf in de laatste week van april, begin mei 1996 gesproken in verband met het tienjarig bestaan van Don Quijote.

Videolink 20150722  Miércoles 22 de julio de 2015 Excursión a Lerma y Santo Domingo de Silos y Bar Utopia