GEBEDSDIENST IN DE KATHEDRAAL VAN MALAGA EN TERRUGBLIK OP 24 DECEMBER 1997

Na verzending van De laatste persconferentie van President Obama en het Prinses Diana Stadion heb ik gekeken naar en Diana: Story Of A Princess over Prinses Diana. In die tijd ontving ik om 14:42 dit bericht van Grada Hildering: “Beste John. Ik wil jou even laten weten dat de gebedsdienst in de kathedraal a.s zondag 22 januari om 20.00 is. En  er is een Nederlandstalige dienst  in LUX MUNDI a.s dinsdag  om 17.00. Vriendelijke groet  Grada” Mijn reactie: “17:16 Hartelijk dank Grada, Ik hecht zeer sterk aan de oecumene en het doet mij deugd dat Ds Jelle Loosman hieraan ook zijn bijdrage levert. JOHN”. Dit bericht herinnerde mij aan mijn laatste bezoek aan Westminster Abbey op 24 december 1997 en hetgeen ik op die dag heb geschreven:

Christmas Eve, 24 December 1997 Services Westminster Abbey 12.30 PM Holy Communion 4.00 PM Carol Service 11.30 PM Midnight Eucharist No tourist visiting today St. Paul’s Cathedral 14.30 Evensong 16.00 Christmas Carol Service and Blessing of the Crib 23.30 Midnight Mass: Messe de Minuit Charpentier. Preacher: The Venerable George Cassidy 12.00 Our Father 12.30 Holy Communion Silent prayer in St. Dunstan’s Chapel. Three candles: John Diana Elizabeth NL/GB I am the light of the world, no follower of mine shall walk in darkness (JC). A candle is a reminder A candle is a parable burning itself out, it gives light to others A candle is a symbol It speaks of light, hope,  warmth and love A candle is a sign It reminds us that we have to give it to our children I pray for my dear beloved boys Mark, Ramon, William and Harry. Amen. The Eucharist Service at the seat of Chamberlainwood Bonum est Confiterí. 15.30 Westminster Abbey. Like Christmas last year I am sitting again next to an empty chair. The chair is now occupied with two photographs of Diana: In purple: Diana Princess of Wales In red: The Queen of Hearts Diana  and the heading

BUCKINGHAM PALACE The Queen has asked the Private Secretary to thank you, and those on whose behalf you have written, most warmly for your kind message of greetings. Her Majesty and The Duke of Edinburg send their sincere good wishes to you all for Christmas and the New Year. Christmas 1997

18.00 The Leicester Arms Ik schrijf in de taal waarin ik denk. Nu is het dus even Nederlands. De dienst in Westminster Abbey was onvergetelijk. Men had de stoel naast mij vrijgelaten uit respect voor Diana. Men begint nu in te zien dat de future husband of the Princess of Wales wel eens een Nederlander had kunnen zijn in plaats van een Arabier. Ik kan mij namelijk moeilijk voorstellen dat de Egyptenaar vanuit het diepst van zijn hart had kunnen meezingen met Once in royal David’s city en O come ye, O come ye to Bethlehem. Diana’s posthume exemplaar van de tekst van de Service of Lessons and Carols is voor jou. Nog even bij 10 Downing Street langsgegaan met de boodschap Merry Christmas and give my regards to The Prime Minister Uiteraard heb ik daarbij mijn visitekaartje afgegeven van Instituto Cervantes Holding Limited als Vice President of course. Now I have dinner again. I choose for Prown & Smoked Salmon Medley (of course) * Festive Turkey with traditional accompaniment of Cranberry Sauce and Chipolata Sausage wrapped in bacon served with seasonal vegetables and potatoes. * Speciality Gateau * Mints Pinotage from Cape Town. I hope you have the time to come with us the second half of January. We’ll be expected. Ik werd hier bediend door een meisje uit Rome. Floriana heet ze. Ik kreeg een prachtige huls van haar om mijn kaars van vorig jaar in op te bergen in de kleuren groen en scharlaken, met de Franse lelie van die oude familie Van der Heyden dite De la Bruyère. Het verrassingsgeschenk bevatte nog een aardigheidje: een ketting in de nieuwe kleur van de Baak. Die is dus voor voor jou. Namens Santa Claus. Ik heb ook nog een aangename discussie gevoerd met een Heer uit Brazilië. In het Portugees deze keer. Dat is dus taal nummer zeven. Sheila, die mij bediende kwam ook uit Kaapstad. Ik heb haar mijn brief van 13 november vorig jaar laten lezen. Het was haar duidelijk dat er geen twijfel mogelijk was over mijn relatie met Diana. Door haar kennis van het Afrikaans las zij ook uitstekend Nederlands. Zij noemde mij The Mysterious Man. Ik heb haar daarop geantwoord dat ik helemaal niet ‘mysterious’ ben. Wél dat Diana mijn Mysterious Girl was en dat daar een plaatje over gemaakt is. Tenslotte heb ik in de Underground nog even gesproken met de heer Muhammad Farooq Kasbati uit Karachi, Pakistan, die in mijn hotel logeert. Ik heb hem verteld dat een van zijn landgenoten, hartchirurg Hasnath Khan, mijn beoogde partner zeer ter wille is geweest in Stratford-upon-Avon en dat My Lady ‘was very interested in heart surgery!’

25 December 1997 King’s College Cambridge, Althorp House and St. Mary’s Church in Warwick.