FOCO VAN DE VERENIGING DOCENTEN SPAANS IN NEDERLAND

Aansluitend aan Voor de goede orde: Overzicht van vermelding D66 bestuurders zond ik gisteravond om 19:46 dit bericht aan de redactie van FOCO, het orgaan van de Vereniging Docenten Spaans in Nederland: “Wellicht is het zinvol om deze keer aandacht te schenken aan het Beleidsplan Instituto Cervantes Benelux. Ik heb hier nu meer dan 25 jaar aan gewerkt. Jullie krijgen van mij als voormalig VSOS/VDSN-bestuurslid alle medewerking en Frederique is volledig op de hoogte. Hartelijke groet uit Torremolinos, John van der Heyden” als reactie op “Verzonden: maandag 13 februari 2017 17:14 Aan: VDSN Vereniging Docenten Spaans in Nederland Onderwerp: ¡FOCO! Hola colegas: Este es un llamado urgente personal a todos los socios de FOCO. Hasta el momento tenemos muy pocos artículos para el número de marzo; ¿a lo mejor tenéis algún artículo que pueda salir? Ideas didácticas, breves ensayos, lo que sea….. por favor, enviadlos a FOCO lo antes posible. Gracias por adelantado, Los de FOCO Frederique Bauer Bestuur / Junta directiva VDSN”.

Alle goede bedoelingen ten spijt ben ik niet tevreden over hetgeen tot op heden in de FOCO is gepubliceerd. De meeste artikelen schieten hun doel voorbij. FOCO dient een mededelingenblad te zijn inzake de ontwikkeling van het Spaans in Nederland. Ik denk dat er nog vóór de komende jaarvergadering op 25 maart belangrijke nieuwe strategische doelstellingen dienen te worden geformuleerd die aansluiten bij het Beleidsplan Instituto Cervantes Benelux. Ik adviseer over te gaan tot het aanstellen van regiomanagers zoals ik dat ten tijde van NIOW-Talen had georganiseerd. Die regiomanagers dienen dan periodiek verslag uit te brengen van de ontwikkelingen van het Spaans op de verschillende scholen en universiteiten in hun regio welke in FOCO dienen te worden gepubliceerd.

In dit verband ontving ik het programma van de jaarlijkse bijeenkomst van de VDSN op zaterdag 25 maart in het Spaanse Instituto Cervantes te Utrecht. Het luidt: “09.00 – 09.30 Recepción y café 09.30 – 10.00 Apertura de la jornada-Johan Keijzer, De Talengroep 10.15 – 11.45 Primera ronda de talleres (A, B, C, D) Informe de la Consejería de Educación: José Luis Mira, 12.00 – 12.30 Reunión anual de socios de VDSN 12.30 – 12.45 Consejero de Educación Benelux y Ma.Concepción Fraga, Asesora Técnica de la Consejería de Educación en Benelux 12.45 – 13.30 Almuerzo 12.45 – 13.30 Venta de libros y materiales / editoriales 13.45 – 15.15 Segunda ronda de talleres (Taller E, F, G, H) 15.15 – 15:45 Concurso de chistes 16.00 – 16.30 Vino de despedida”.

Ik ben dus benieuwd naar hetgeen de heer Mira en mevrouw Fraga te melden hebben en of het voor mij de moeite loont om daartoe de kostbare reis naar Nederland te ondernemen. Binnen het kader van het Beleidsplan Instituto Cervantes Benelux kunnen we wellicht ook medewerking krijgen van John de Mol. Het gaat uiteindelijk om het creëren van werkgelegenheid voor onze doelgroepen.

Hiertoe citeer ik De Telegraaf van vandaag: “DE MOL WIL NEDERLANDSE MEDIAREUS HILVERSUM – John de Mol, die onlangs een bod aankondigde op Telegraaf Media Groep (TMG) wil een „100% Nederlands multi-mediabedrijf” bouwen.  „Een krachtenbundeling van radio, tv, print en online” geeft volgens de mediatycoon een antwoord op een snel veranderende markt waarop grote buitenlandse spelers domineren. Met een sterk Nederlands mediabedrijf wil hij „een verzameling van unieke merken behouden”. Vorige maand mengde De Mol zich in de overnamestrijd rond TMG, waarvan hij al langer aandeelhouder is. De bedenker van The Voice heeft eveneens grote belangen in radio en tv (SBS). Lees het interview met John de Mol: De Mol wil Nederlands mediabolwerk bouwen (premium)”

In dit verband adviseer ik John de Mol hierbij eveneens het geplande Cervantes Television te betrekken beste Maagd: 18 februari 2017: Een oorverdovende stilte kan het gevolg zijn als binnen een relatie iets verkeerd begrepen wordt. Probeer er op subtiele wijze achter te komen wat er aan scheelt. Kies een andere weg als bepaald gezelschap u begint te ergeren. Schorpioen: 18 februari 2017: Een kwaaltje of latent fysiek ongerief kan plotseling verdwijnen. Uw creativiteit neemt toe. Een afspraak met een leidinggever verloopt naar wens. U zult energie overhouden en kunt, als u zin hebt, gaan winkelen.

Deze horoscoop is opnieuw onveranderd. Ik neem aan dat men nog druk aan het werk is bij de redactie van De Telegraaf. Ik hoop dat het huidige VDSN-bestuur het bovenstaande uitermate serieus neemt en wij terzake tijdens het komende AEPE-congres op Gran Canaria ook nadere informatie kunnen verstrekken. Uiteindelijk bezoeken WIJ (Léontine Freeve en ondergetekende) deze congressen reeds vanaf 2001 om het belang van de Nederlandstalige hispanisten te dienen. In dit verband ontving ik dit bericht: “ACUERDO AEPE – IBERIA PARA DESCUENTO A LOS ASISTENTES AL CONGRESO IBERIA L.A.E. Transportista Aéreo Preferente del LII Congreso internacional de la Asociación Europea de Profesores de Español en virtud del acuerdo alcanzado,  concederá un 10% de descuento a los asistentes al congreso. Una vez seleccionada la tarifa de ida y vuelta, haga clic en el apartado “Tengo un código promocional” e incluya el Código de Descuento  2017LIIAEPE (en mayúsculas), teniendo en cuenta que los viajes son válidos desde 5 días antes hasta 5 días después de las fechas de celebración del evento.”