SPAANSE LES

Na verzending van Tweede dag Staatsbezoek van President Macri van Argentinie aan Nederland: bevorderen van handel verzond ik dit bericht aan onze Spaanse reisleidster van vorige week: Vídeos de nuestro viaje a Portugal. Degenen die het niet kunnen lezen adviseer ik Spaanse les te nemen. In dit verband zond ik onze voorzitter om 19:18 dit bericht: “Goedenavond Jan, Ik zou nog terugkomen op jouw vraag over die Spaanse politie-aangifte. Op de emblematische datum 31 augustus 2010 (13 jaar na het overlijden van mijn Britse partner) ben ik bestolen onder aan de roltrap van het station Málaga María Zambrano. Je kunt dit lezen op Dinsdag 31 augustus 2010 De astroloog had weer gelijk. Helaas ben ik nog niet opgeknapt en ga nu weer onder de wol. Hierdoor moet de vertaling van de notulen nog even op zich laten wachten.” Belangrijk nieuws vandaag in De Telegraaf voor Instituto Cervantes Limited:

Omstreden belastingdeals openbaar Afspraken die Nederland maakt met grote bedrijven om het ze fiscaal naar de zin te maken, komen onder druk te staan door Europese regels. Daar waarschuwden ambtenaren van staatssecretaris Wiebes (Financiën) voor. Desondanks vroegen de ambtenaren de staatssecretaris om door te mogen gaan met het maken van de afspraken en Wiebes stemde daarmee in. Op één na zijn alle negen veelvoorkomende afspraken die de ambtenaren in 2015 beschrijven nog steeds te maken door bedrijven. De ambtenaren signaleren in 2015 al dat sommige afspraken zeer omstreden zijn. Zo kan de zogeheten informeel kapitaalafspraak ‘internationaal spanningen oproepen’, aldus dagblad Trouw, dat zich baseert op een vertrouwelijke notitie waarin ambtenaren van de Belastingdienst de meest gemaakte afspraken met bedrijven beschrijven. De Tweede Kamer heeft dat stuk uit 2015 nooit gezien, ondanks herhaalde verzoeken om meer openheid over dit onderwerp. De notitie vat feitelijk kort samen wat het beleid van Nederland is in de internationale discussie over belastingontwijking, zegt Jan Vleggeert, universitair hoofddocent belastingrecht aan de Universiteit Leiden. “Dat is kort gezegd: wij vinden het geen enkel probleem om bedrijven te helpen belasting te ontwijken zolang dat niet verboden is. Het is legaal, en we verdienen er geld aan, dus waarom zouden we ermee stoppen?” Met het oog op het gestelde in 28 november 2005 Brochure “Vermogensbescherming, belastingontwijking en estate planning voor ondernemers” doet het mij deugd dat de heer Wiebes hier nu mee heeft ingestemd beste Maagd: 29 maart 2017: U kunt een andere dynamiek ontdekken in de mensen met wie u het meest te maken hebt. Op het werk lijkt sprake van nieuwe initiatieven van de leiding. Het oppakken van suggesties zal nuttig blijken. Pak zaken professioneel aan. Schorpioen: 29 maart 2017: Ga niet nonchalant om met brand- of snijwonden, verhoogde bloeddruk of koorts. De kosmos legt de nadruk op zaken als autonomie en macht; u kunt te maken krijgen met onzekerheid. De sterren staan gunstig voor pionierswerk.

Dat heb ik gisteren ook gelezen. Ook van zeer grote betekenis is het artikel Argentijnse president besluit staatsbezoek: “Gisteren, 21:52 DEN HAAG – De Argentijnse president Mauricio Macri heeft dinsdagavond zijn staatsbezoek aan Nederland afgesloten met het aanbieden van een balletvoorstelling aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat het koningspaar de geste waardeerde bleek uit een persoonlijk ondertekende tweet. ,,Dank voor het prachtige ballet. Een mooie afsluiting van een veelzijdig staatsbezoek”, lieten de koning en koningin in het Spaans en Nederlands weten. Het was de eerste keer dat een Argentijnse president in Nederland op staatsbezoek kwam. Macri, die in 2015 is aangetreden, wil de economie van zijn land fundamenteel veranderen en kijkt daarbij onder meer naar een gelijkgestemd land als Nederland om daarbij te helpen. Aan de andere kant ziet het Nederlandse bedrijfsleven nieuwe mogelijkheden nu Argentinië onder Macri de blik weer naar buiten richt. ,,U werkt aan een open economie en bevordering van internationale handel. Dat zijn positieve signalen in tijden dat velen zich achter hun grenzen terugtrekken”, zei demissionair minister-president Mark Rutte dan ook bij de lunch die hij Macri dinsdag in de Trêveszaal aanbood. De president leerde tussen het eten door op eigen verzoek alles over het Nederlandse poldermodel. Macri wil af van de politiek van confrontatie die zijn land in alle geledingen kenmerkt en hoopt die naar Nederlands voorbeeld in te ruilen voor dialoog. Rutte achtte zich de aangewezen man om daarbij te helpen. ,,Als je net zo lang politicus bent geweest als ik, dan leer je wel te polderen”, aldus de premier. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra sprak over een bijzonder geslaagd staatsbezoek waarin veel facetten aan de orde waren gekomen. ,,Het was zeer positief”, aldus Malcorra.” Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn correspondentie op 29 maart vanaf mei 1995  en mijn dagelijkse berichtgeving op deze datum op 29 maart 2002 Aanbieding Letters to Diana Princess of Wales aan Valerio Yovenko ter attentie van President Poetin29 maart 2003 Eindspel29 maart 2007 Voorbereiding op mijn terugkeer naar Althorp29 maart 2009 Flower of Scotland29 maart 2010 De ZonnebloemDinsdag 29 maart 2011 If you want me you take me for what I’m worth en Donderdag 29 maart 2012 De Koninklijke Weg naar Valkenswaard.