KONINGIN EMMA

Na verzending van In verband met Cazorla en Westminster Abbey gaat mijn aandacht vandaag uit naar Koningin Emma.

Mijn oudste kleindochter draagt dezelfde voornaam en viert vandaag haar elfde verjaardag. Dat is elk jaar opnieuw een bijzondere verjaardag vanwege de datum 1 april. In dit verband denk ik nu ook aan de lezing die mijn vriend Luis Chirinos heeft gehouden in Palencia onder het motto “En los Países Bajos del s. XXI: ¿qué queda de la presencia española,  tras su lucha por la independencia?”.

Binnen dit kader meldt De Telegraaf vandaag: “Gibraltar boos over ‘Spaans veto’ bij brexit  2 uur geleden LONDEN – Premier Fabian Picardo van Gibraltar vindt het ,,onacceptabel’ dat Brits-Europese akkoorden over de brexit straks niet automatisch voor het Britse overzeese gebiedsdeel gelden, omdat Spanje er eerst zijn zegje over mag doen. Het bestuur van Gibraltar stelt dat Spanje de Europese Raad heeft gemanipuleerd, aldus de BBC zaterdag. In de voorgestelde uitgangspunten van de EU voor onderhandelingen over de brexit staat dat Brits-Europese akkoorden pas voor Gibraltar gelden als Madrid en Londen het hier over eens zijn. Bronnen bij de EU zeiden dat de passage in de tekst is opgenomen door lobbywerk van de Spaanse regering. Spaanse media juichen de passage toe als een succes van Spaanse diplomaten in Brussel. Conservatieve Britse parlementariërs lieten weten dat over de soevereiniteit van Gibraltar niet kan worden onderhandeld. Britse en Nederlandse troepen veroverden de rots eeuwen geleden op de Spanjaarden. Bij het Verdrag van Utrecht van 1713 viel Gibraltar definitief in handen van de Britten. Spanje hoopt nog altijd dat Gibraltar weer onder het gezag van Madrid komt.” Wat mij betreft kan het deze week door Theresa May ingediende verzoek tot uittreding uit de Europese Unie door de papierversnipperaar worden gehaald, zoals klaarblijkelijk ook met mijn Letters to Diana Princess of Wales is gebeurd in St. James’s Palace beste Maagd: 1 april 2017: Gebruik uw fantasie om uw huis of werkplek te verfraaien. Als u zich goed hebt voorbereid loopt alles wat u vandaag aanpakt van een leien dakje. Zakenmensen moeten op de hoogte blijven van de laatste technische ontwikkelingen. Schorpioen: 1 april 2017: Het nemen van snelle beslissingen is niet uw sterkste kant maar u moet niet te lang aarzelen als u op anderen indruk wilt maken. Iemand in uw directe omgeving kan veeleisend zijn en er op rekenen dat u al uw plannen aanpast.

In dit verband zie ik elk voorstel met belangstelling tegemoet. Vandaag wordt in Amsterdam de tweede dag van het Congreso de Español para Fines Específicos (VI CIEFE) gehouden. Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn correspondentie op 1 april vanaf mei 1995 en mijn dagelijkse berichtgeving op deze datum: 1 april 2002 Van Sheremetyevo naar Schiphol1 april 2002 Terug uit Moskou1 april 2003 The final touch –  1 april 2007 Eric Luzac1 april 2008 Gente1 april 2009 Op 1 april verloor Alva zijn Bril1 april 2010 De Troon Deel 4 Willem, Willem, Willem en WillemVrijdag 1 april 2011 Argentinië in beeld en Zondag 1 april 2012 Verrassende ontwikkelingen.