ELTON JOHN IN MARBELLA

Aansluitend aan 2017/07/19/de-stoel/ gaat de aandacht vandaag uit naar het optreden van Elton John in Marbella. In dit verband verwijs ik naar mijn bericht 2017/07/17/elton-john-in-marbella-op-donderdag-20-juli-aanstaande/ . Om 19:48 ontving ik van Roberto Bravo als reactie op “SPA PRÍNCIPE BENALMÁDENA COSTA d.d. 15 juli 2017 om 14:26” het bericht “El spa lo han cerrado, yo ya no trabajo allí, pero se pondrán en contacto con Ud, a la mayor brevedad posible con el fin de una solución del problema ocasionado”. En om 22:18 zond ik dit bericht aan Leontine Freeve: “Hola Leontine, Hierbij een leuke herinnering aan ons eerste congres in 2001 op Guadalupe, el poder de un monasterio”.  Het betreft met name hetgeen ik heb beschreven in Donderdag 26 juli 2001 Guadalupe en Trujillo. Inzake de kabinetsformatie zag ik de persconferentie van Gerrit Zalm waarin hij de onderhandelingen vergeleek met de Tour de France. Ik citeer zijn woorden in het NOS Journaal van 20:00: “Groot vraagstuk van gaat dit lukken? En wanneer staat er een nieuw kabinet op het bordes? Nou, die antwoorden heb ik dus niet. Als er een akkoord is, dan is er een totaalakkoord. En ik heb wel hoop, goede hoop, dat dit zou moeten kunnen lukken. Niets blijft onbesproken. Er wordt gediscussiëerd. Er wordt ook gelachen gelukkig en iedereen zoekt mee naar oplossingen.” En Jinek: “In Tour de France-termen: We hebben een paar bergetappes achter de rug. Er komen nog een paar bergetappes en we zijn nog zeker niet in Parijs. Ik heb nog wel hoop, goede hoop, dat dit zou moeten kunnen lukken”. In dit verband denk ik dat de factieleiders van CDA, D66 en VVD het beste in GRAN CANARIA op vakantie kunnen gaan en Gert-Jan Seegers in Hulshorst op de Veluwe. Ik zag ook de welkomsttoespraak van afgelopen zondag aan het eind van de vlaggenparade op Plein 1944 door Johan Willemstein.

Relevant nieuws van vandaag in De Telegraaf: “Dereks Grootste Zwanenmeer was DIANA’s laatste ballet… Tijdens hommage in Carré zal aanwezigheid van de prinses voelbaar zijn Gisteren, 19:00  Als zijn Grootste Zwanenmeer ter Wereld met het Shanghai Ballet ,,met meer zwanen dan u kunt tellen” op 23 augustus in première gaat in Carré, zal ster-choreograaf DEREK DEANE zeker denken aan zijn goede vriendin PRINSES DIANA die juist in deze periode, volgende maand twintig jaar geleden, op 36-jarige leeftijd om het leven kwam. Zijn reeks van achttien voorstellingen in ‘ons’ Carré, wordt zijn ODE AAN HÁÁR… Choreograaf DEREK DEANE (64), in Nederland vanwege de voorbereidingen van zijn Grootste Zwanenmeer in Koninklijk Theater Carré, was bevriend met Prinses Diana. Jarenlang was zij bovendien de beschermvrouwe van zíjn English National Ballet. De betreurde Diana was bij al zijn premières en kort voor haar dood – in augustus 1997 – was zij nog aanwezig bij de eerste opvoering van zijn enorme Zwanenmeer in de beroemde Royal Albert Hall. Derek: ,,Ballet was voor Diana in haar drukke bestaan en leven als in die tijd de beroemdste vrouw ter wereld, een escape. Zij stapt bij ons een wereld van schoonheid binnen. Ballet tilde haar ook mentaal op. Zij hield van ballet. Ze had in haar jeugd zelf lessen gevolgd. Na afloop sprak zij met de dansers en dineerden we altijd samen en spraken over alles…”

Ook over haar leven na de scheiding met Prins Charles? ,,Nee, maar ik merkte wel dat zij meer zelfvertrouwen had gekregen…” Zes jaar daarvoor had ik haar voor het eerst ontmoet bij één van mijn voorstellingen in het Royal Opera House toen zij net met Charles verloofd was. Zij was een heel stil muisachtig meisje, zo verlegen en ook zo onzeker. Ik leerde haar veel beter kennen toen zij beschermvrouwe werd van mijn English National Ballet, waar ik directeur was. We hadden hetzelfde gevoel voor humor en maakten elkaar vaak aan het lachen. Ze vertrouwde mij en kon bij ons zichzelf zijn…. Voor iedereen, alle dansers was zij ook niet prinses, maar gewoon Diana. Totaal geen verbeelding of protocol gewoon heel open vriendelijk en ……..”

U zag haar veranderen, over zwanen gesproken… ,,Toen zij ouder werd was zij niet meer dat onzekere stille eendje, nee. Ze had nu meer zelfvertrouwen en ik bewonderde haar dat zij, ondanks alles, toch zo sterk was. Zéker omdat haar leven in die periode niet zo makkelijk was als het kunnen zijn. Ze beleefde een huwelijk met prins Charles dat nooit had moeten gesloten en dat kan toch niet eenvoudig zijn geweest… Het was een héls huwelijk, met veel dramatische inzinkingen. Een orkaan van verdriet omdat Diana als snel ontdekte dat haar rivale, CAMILLA PARKER BOWLES, eigenlijk de echte grote liefde was van haar man. Krantenkoppen schreven in die tijd onder meer: Diana: ’Ik probeerde na mijn huwelijk met een scheermes mijn polsen door te snijden’. En over haar huwelijksdag vertelde zij in het nu herziene boek van Andrew Morton: ’ Ik liep naar het altaar en keek of ik Camilla zag. ’s Nachts droomde ik de hele tijd over haar’. Nachtmerries kwelden haar. Ze zei: ’ Op mijn huwelijksreis huilde ik. Ik was zo moe door alle verkeerde dingen om me heen ’.”

Iedereen kon destijds de gevolgen van haar ziekte boulimia zien. ,,In die periode vol depressies en tranen werd zij heel mager, ja. Ook dat daarover vertelt ze in het boek: ‘ De mensen zeiden: we zien je botten….. Psychiaters omringden me net als allerlei analisten. Ze gaven me hoge dosis valium. Al die pillen maakten hen gelukkig…. Dan wisten ze dat ik ’s nachts in ieder geval sliep en geen scenes maakte.’ Diana herstelde zich echter. Er kwam een confrontatie met Camilla die woorden in de trant zei van: ’ Waar maak je je druk over. De wereld aanbidt je. Je staat op een voetstuk. Je hebt alles wat je wilt’. Diana antwoorde fel: ’Maar jij hebt mijn man!” De scheiding volgde. Het werd een bevrijding’.”

Wat heeft u meegekregen van haar scheiding?  ,,Op de dag dat haar scheiding officieel werd uitgesproken, kwam ze naar één van onze balletvoorstellingen. Dat zegt wel genoeg over hoe verwant zij zich voelde met onze kunst, die voor ontspanning zorgde. Na afloop dineerden we zelfs nog, zoals altijd. Ze maakte een sterke indruk. Geen geklaag. Geen drama meer. Er was een last van haar afgevallen. Er was een níeuwe Diana geboren, verlost van alle ellende en verdriet. Het leek of dit haar zelfs sterker had gemaakt. Er was weer een toekomst.”

Dat dacht ze, althans… ,,Kort voor haar vakantie en haar dood, was ze bij mijn voorstelling van het Grootste Zwanenmeer in de Royal Albert Hall. Ze was zelfs heel positief over haar verdere leven. Ze had voor zichzelf een rol bedacht die zij zou gaan vervullen voor verschillende goede doelen en vrede in de wereld. Ze was vastbesloten nog een mooi leven te leiden. Ze had in die periode haar verhouding met Dodi Al Fayed, die haar goed deed. Hij beschermde haar. Het was een zomerse affaire. Ik dacht niet dat het haar nieuwe man zou worden, maar ze hadden het leuk samen. Ze genoot van zijn gezelschap. Ze voelde zich veilig.” Dereks Grootste Zwanenmeer dat men nu achttien keer in Carré kan zien, was de laatste balletvoorstelling die Diana zou zien. Ze ging met Dodi op vakantie naar Zuid-Frankrijk om te genieten van de zon, haar romance en de vrijheid.

U heeft haar daar nog een keer gezien? ,,Dat was wel de bedoeling. Ze was in augustus naar Saint-Tropez gegaan. Ik had daar vlakbij ook een huis. Maar ze belde dat ze toch eerder weg wilde uit die buurt. Ze was moe zei dat ze geen rust had door alle paparazzi. ‘ Ik heb er totaal geen privacy’,’zei ze.” Als beroemdste vrouw ter wereld werd zij overal achtervolgd door de media en de relatie met Dodi was destijds groot nieuws. Iedereen wilde hun eerste kus zien. Derek: ,,Ze zei me: ’ Ik ga nu naar Parijs. We zien elkaar in september bij je volgende balletpremière. Daar verheug ik me nu al op…. Die woorden blijf ik me herinneren: ‘We gaan nu naar Parijs’ …” Korte tijd later, op 31 augustus, kreeg Derek in zijn vakantiehuis ’s morgens het telefoontje dat Diana en Dodi in die dramatische nacht – in de stad van de liefde – bij een auto-ongeluk om het leven waren gekomen. Derek: ,,Mijn vrienden en ik raakten in een shock…. Tranen, ja natuurlijk. Zij was toch een deel van mijn leven geworden. We hadden zo goed contact en ik hield van haar, had respect voor de wijze waarop zij zelf de regie over haar leven wilde gaan voeren…..”

Wat mist u het meest? ,,Ik mis haar zo aanstekelijke lach en haar aura. Als zij mijn kamer binnenkwam, leek het of er ineens extra licht verscheen. Ik mis ook haar liefdevolle en zorgzame natuur, die vooral ook zo duidelijk was als zij sprak over haar twee zoons. Zij kwam ook graag naar onze repetities. En ik heb haar nog nooit zo ontspannen gezien als zij onze balletwereld binnentrad. Ze was ook een steun voor mij in mijn werk en heel geïnteresseerd in het creatieve proces als ik nieuwe balletten instudeerde.” Bij de première van Het Grootste Zwanenmeer, nu twintig jaar na Diana’s dood, zal Derek haar aanwezigheid zeker missen, maar haar toch voelen… De voorstellingenreeks in dat bijzondere theater wordt een hommage aan haar vriendschap en grote liefde voor het ballet.”

Vandaag luidt onze horoscoop Maagd: 20 juli 2017 Een verlangen naar verandering kan u sterk motiveren iets gedurfds te ondernemen. Speculeren op de beurs kan u winst bezorgen. Bent u eigen baas dan zult u beloond worden voor bewezen diensten. Zorg voor financiële stabiliteit. Schorpioen: 20 juli 2017 Gezamenlijke financiën zouden er goed voor moeten staan en een aanzienlijke betaling kan het monetaire beeld nog verder inkleuren. Bent u op zoek naar ideeën om uw huis te verfraaien kijk dan in trendy tijdschriften of online.

Zodra ik weer terugkan naar Nederland. Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn gevoerde correspondentie op deze darum vanaf 20 juli 1996 The Power of The Dream20 juli 1996 Music of The Future20 July 1997 Birthday present sent back20 July 1997 Security measures on behalf of Eton College20 juli 1997 Vermissing ter attentie van de Minister van Justitie van Het Koninkrijk der Nederlanden20 juli 1998 Harten Zeven ter attentie van Liesbeth Halbertsma20 juli2004 Op weg naar Segovia

En mijn dagelijkse berichtgeving op deze datum op 20 juli 2002 Het Schilderij20 juli 2003 Gran Hermano20 juli 2003 Van Andalusië naar Alcalá20 juli 2005 De opmars van Cervantesonline20 juli 2007 De Nijmeegse Vierdaagse 200720 juli 2009 Even bijkomen – Dinsdag 20 juli 2010 Argentinië in de Keizer KarelstadWoensdag 20 juli 2011 Dag van Wijchen, Baakermat van het Instituto Cervantes Benelux en Vrijdag 20 juli 2012 Instemming Duitse Bondsdag met Reddingsplan Spanje.