COR VAN ZADELHOFF IN FRIESLAND

Aansluitend aan 2017/08/08/het-zevende-project-2/  lees ik in de Telegraaf van vandaag “Met Cor de lucht in! 1 uur geleden Tussen alle bootjes vol toeschouwers van het Skûtsjesilen in Friesland, gleed een statige, vreemde eend in de bijt. Het was de Groenevecht van Cor van Zadelhoff. De grootste lemsteraak van het land viel op door de ober in pak met das, tussen iedereen in vrijetijdskleding. En door de bekende bijna 80-jarige eigenaar die zich in de mast had laten hijsen, om van het mooie uitzicht te kunnen genieten. Onder zich zag hij op het dek BrainWash-oprichter Ivo Priem, praten met The Index People-vermogensbeheerder Reinder Kuperus, de gastheer die iedereen uitnodigde. ,,Mijn vader Jan Kuperus deed als directeur van de Friesland Bank al zaken met Van Zadelhoff. Ze gingen samen ook tijdens de financiële top naar Davos”, zei hij over de Groenevecht-eigenaar die boven hem bungelde. ,,De Groene Draeck ligt in Muiden twee plaatsen verder”, had Van Zadelhoff verteld voordat hij zich door de voormalige Groene Draeck-schipper Bob Wierenga liet zekeren om op te stijgen. Deze oud-marineman, die koning Willem-Alexander nog zwemmen zou hebben geleerd, werkt alweer 18 jaar op de Groenevecht. ,,Wij hielden de Russen nauw in de gaten”, vertelde hij over zijn tijd op de onderzeeërs van de marine. Nu manoeuvreerde hij rustig tussen de feestboten vol zatladders door, de motorjachten en de zeilboten van iedereen die rond het wedstrijdveld dobberde. Melle Bakker van restaurant De Vrijheid in Grou voer er behendig doorheen om de bitterballen nog lekker warm af te leveren. Met beide voeten weer op het dek herinnerde vastgoedman Van Zadelhoff zich nog de festiviteiten rond 400 jaar New York. Net als enkele hoge ambtenaren en directeuren deed hij mee aan de ’jobswap’. ,,Ze wilden mij van baan laten ruilen met Donald Trump. Ik weigerde, omdat ik niets te maken wilde hebben met iemand met zo’n slechte reputatie in ons vak. Ik koos voor Bill Rudin.” Die was vlak voor zijn vertrek uit Amsterdam verbolgen over het feit dat hij de Nachtwacht nog niet eens had gezien. ,,In een kwartier was het geregeld, terwijl het Rijksmuseum al gesloten was”, keek Van Zadelhoff terug. ,,Misschien heeft ons sponsorschap geholpen …” Leeuwarder advocaat Pier van der Sluis wist als oud-voorzitter van de Businessclub Langweer hoe belangrijk sponsoren zijn voor de skûtsjes, die in de verte over het water koersten. ,,Zo’n 300 leden brengen het bedrag van €40.000 tot €60.000 op, dat jaarlijks voor zo’n schip nodig is.” En als voorzitter van de Stichting Beheer Cambuur is hij bezig met het nieuwe stadion van de club: ,,Wykerveste wordt de projectontwikkelaar en Dijkstra Draisma de bouwer.” Reinders echtgenote Annemieke Bieringa vertelde over haar werk als straatmanager in Amsterdam: ,,Het is lastig om de horeca tegen te houden, die steeds meer binnensluipt in panden met een winkelbestemming.” Zijn broer, inversteerder Friso Kuperus, hield een boot met vrolijke jongeren af, terwijl in de verte het mooie sloepje van de wedstrijscommissie, ofwel de Kommisje, werd gesignaleerd. ,,Dit is het”, fluisterde commissielid en voormalig scheepsbouwer Fedde van der Werf bewonderend, toen hij aan boord stapte van de Groenevecht. Commissielid Jannewietske de Vries is directeur van de Floriade van 2022 in Almere. ,,Daar moeten we nog samen over spreken!”, leek ze een sponsorschap aan te prijzen bij Van Zadelhoff. De Kommisje van voorzitter Jan Feike Hoekstra had de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone bij zich: ,,We krijgen 60 grote evenementen en 700 kleinere activiteiten vanuit de gemeenschap”, zei hij over het programma van de Culturele Hoofdstad van Europa, dat begin oktober wordt gepresenteerd. ,,Europa is teveel een markt geworden. De mienskip (gemeenschap) moet meer zelf doen”, legde hij uit. ,,Daarom hebben wij de titel van Culturele Hoofdstad gekregen: de Friezen regelen alles zelf.” Terug bij het woonschip van de familie Kuperus aan het Pikmeer, legde ook oud-KPN-man Bob Toetenel aan. Hij had op zijn nieuwe Pikmeercruiser onder anderen PIET-HEIN DONNER, vice-president van de Raad van State, aan boord. Uit zichzelf zei hij over de (in)formatie: ,,Ik kan er niets over zeggen.” Tegelijkertijd meerde ook het Friese statenjacht af met Commissaris van de Koning Arno Brok, die in het Fries in gesprek was met de provinciale werkgeversvoorzitter Sjoerd Galema. De voormalige Utrechtse Commissaris van de Koning Roel Robbertsen is nu voorzitter van de Federatie Particulier Grondbezit. ,,De fiscus gaat ervan uit dat een landgoed vier procent opbrengt, maar dat is meestal maar twee procent”, brak hij een lans voor zijn leden. Hij bleef te kort om zich net als anderen ook door de enthousiaste Van Zadelhoff in de mast te laten jagen. Het uitzicht was inderdaad top.” In dit verband memoreer ik mijn documenten waarin Van Zadelhoff is vermeld.

27 augustus 1996 Landgoed De Horsten te Wassenaar (2) ter attentie vasn Hare Majesteit De Koningin26 september 1999 New York… New York! –  21 juli 2000 Verder bouwen1 oktober 2002 Verhuizing Stichting Cervantes Benelux naar Wassenaar27 april 2003 In verband met morgen4 december 2004 Onroerend GoedWoensdag 10 november 2010 Joop van den Ende, Cor van Zadelhoff en Pieter Winsemius/17 november 2010 Op weg naar het huwelijk van Prins William/23 november 2010 Vitesse en het Beleidsplan Cervantes/Maandag 24 oktober 2011 Eva Jinek, De Tovenaar van Alkmaar en Hans BlankertZondag 6 november 2011 New York/Vrijdag 23 maart 2012 Valentijn en Sneek/Maandag 17 september 2012 Wandelen.

In dit verband constateer ik in mijn dagelijkse berichtgeving thans aandacht voor 28 November 2002 Six years later5 december 2002 Rustdag25 december 2006 250.000 Bezoekers30 december 2006 The Queen in Orange30 december 2007 Opnieuw aandacht voor De Nieuwe Adel en 25 december 2009 Kersttoespraken 2009 van Hare Majesteit Koningin Beatrix en Su Real Majestad Don Juan Carlos.