VERJAARDAG VAN PRINSES MARGARITA EN PRINS JAIME (45), DE BAAK, LEIDERSCHAP EN INÉS ARRIMADA: TO FIGHT FOR THE RIGHT

Liesbeth, Na verzending van 20171012 Bericht van de Asociación Europea de Profesores de Español onder redactie van Graham Long met een terugblik op het 52ste Congres op Gran Canaria en een vooruitblik op het vijftigjarig jubileum in Zamora zag ik op de Nederlandse televisie voor het eerst een advertentie van deBaak met nadruk op het produkt Leiderschap. Het bracht mij in gedachten terug naar de datum 19 oktober 1990. Wij hadden ons bedrijf verhuisd van Hoofddorp naar Noordwijk. Jij kwam mij op die dag ophalen op het station van Leiden in een matrozenshirt en een petje op. Dat was voor mij een complete verrassing. Want zo had ik je nog nooit meegemaakt. Eenmaal aangekomen op ons kantoor aan de Parallelboulevard 304 vertelde je aan de rest van ons personeel “vandaag wordt er een nieuwe leider geboren”. Ik had geen idee op wie je doelde, maar dat werd mij gedurende de dag allengs duidelijker. In veel geschriften staat deze dag beschreven als de dag van ‘Neuzen in de wind’. Jij hebt mij op die dag tot leider gebombardeerd en de consequenties daarvan heb ik pas in een later stadium ervaren. Of ik er nu nog blij mee moet zijn weet ik niet. Maar jij gaf mij op die dag wel de erkenning waarnaar ik altijd had gehunkerd na mij van 1982 tot en met 1988 volledig te hebben ingezet voor meer dan tweehonderd particuliere opleidingsinstituten in Nederland die naar erkenning streefden door de toenmalige Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Wim Deetman middels de Wet op de Erkende Onderwijsinstellingen (WEO). Ik heb die dag vooral gememoreerd in mijn brieven 3 mei 1995 Bij de vijfde mei ter attentie van de Directie van De Baak, 3 mei 1995 Bij de vijfde mei ter attentie van Hare Majesteit Koningin Beatrix der Nederlanden en 5 de mayo de 1995 En conmemoración del 5 de mayo a la atención de Don Juan Carlos de Borbón y Borbón Rey de España. Vanuit deze gedachten heb ik mijzelf in mijn berichten van de laatste tijd steeds aangeduid als Colega de Su Majestad El Rey. Hierdoor heb ik mij heel wat op de hals gehaald en ik durf mij nu bijna niet meer in het openbaar te vertonen. Mensen zullen denken “hij heeft het hoog in zijn bol” zoals dat zo treffend is uitgedrukt door Gravin Frederika Louise Wilhelmina van Heiden (1774-1848), dochter van drost Sigismund Pierre Alexander van Heiden-Reinestein in De Ridderslag van Maurits Adriaan. Als Voorzitter van de Stichting Cervantes Benelux wil ik hiermee uitsluitend tot uitdrukking brengen dat ik naast de wetgeving in de Benelux ook de Spaanse wetgeving respecteer waarvoor de Spaanse koning garant staat. De Spaanse premier Rajoy heeft in zijn toespraak van afgelopen woensdag in de Cortes duidelijk aangegeven dat er geen democratie kan bestaan die zich niet conformeert aan De Wet. En dat is altijd de basis geweest van mijn denken en handelen. Dat bewustwordingsproces is al op 17 juli 1968 in gang gezet op de Plaza de España in Madrid bij het standbeeld van don Quijote met zijn enorme lans die volgens het beroemde boek van Cervantes de wereld introk om onrecht te bestrijden en op te komen voor de minder bedeelden in de samenleving. To fight for The Right.

In dit verband zag ik gisteren na verzending van20171012 Mariano Rajoy in het Congreso de Diputados het optreden van de Spaanse 26-jarige politica en advocate Inés Arrimadas in het parlement van Catalonië. Zoals jij indertijd regelmatig mijn gedachten wist te vertolken deed zij dat ook in dat debat. Het is te zien op INES ARRIMADAS (C’s0) – Debate INDEPENDENCIA de CATALUÑA (10/10/2017). Het is dezelfde vorm van Quijotismo die al vanaf 17 juli 1968 mijn denken en handelen heeft bepaald. Ik heb het niet hoog in mijn bol. Maar toen de voormalige secretaris van de Koninklijke Vereniging van Leden der Nederlandse Ridderorden mij op 29 september 1996 na zijn bezoek met toenmalig Kroonprins Willem-Alexander aan Sint Petersburg en zijn rondleiding door de Kanselarij der Nederlandse Ridderorden mij vroeg “Mijn Heer van der Heyden. Bent U van plan om het hele land over te nemen?” kreeg ik wel een idee hoe er tegen mij aan werd gekeken. Met name vanuit het Koninklijk Huis van Nederland. Mijn antwoord was toen “Nou Mijn Heer Steurbaut ik laat het graag aan anderen over. Maar dan moeten het wel goede zijn.” Hier was hij het mee eens en vroeg mij vervolgens “En wat bent U nu van plan om te gaan doen?”. Mijn antwoord: “Prinses Diana helpen met de opvoeding van haar kinderen.” Dat vond hij ook een goed idee. In dit verband vernam ik gisteravond op het NOS Journaal dat de Brexitonderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vastgelopen. Zoals je weet beschouw ik die zogenaamde Brexit als vluchtgedrag van de Britse Regering om hun verantwoordelijkheid te ontlopen jegens Instituto Cervantes Limited England and Wales. Dat referendum had nooit plaats mogen vinden. Ik adviseer de huidige premier Theresa May daarom nogmaals om een bezoek te brengen aan Room 128 van het Holiday Inn Hotel in haar eigen woonplaats Windsor Maidenhead. Ook zag ik Gerrit Zalm gisteravond in het programa PAUW. Zijn taak zit erop. Mark Rutte is thans benoemd tot formateur van het kabinet Pechtold I (volgens Geert Wilders). Ik ben benieuwd welke ‘poppetjes’ over twee weken op de trap staan rond Zijne Majesteit Willem-Alexander en welke minister het Beleidsplan Instituto Cervantes Benelux in portefeuille krijgt.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn gevoerde correspondentie op deze datum vanaf 13 oktober 1997 Investeren in Relatie13 oktober 1998 Schot in de roos en 13 oktober 1998 ‘Mondriaan’ ter attentie van Minister-President Wim Kok van Het Koninkrijk der Nederlanden.