MIJN DOCUMENTEN D.D. 7 JANUARI VANAF 1997, HET LICHT OP OOSTERBEEK EN VAN OOSTERBEEK TOT DEVENTER

09:00 Na verzending van Los Reyes Magos, mijn documenten d.d. 6 januari van 1988 tot en met 2012, Spaanse interimvoorzitter van de Vereniging Docenten Spaans in Nederland (VDSN) en Het Licht op Kelly Fisher  memoreer ik mijn gevoerde correspondentie op deze datum vanaf 1997 Engagement1997 Change management1997 Bezoek Britse ambtgenoot1999 Verhuizing1999 Europese Zaken2000 Herman de Koning 2001 Finder en  Over de brug komen.

En mijn dagelijkse verslaglegging op deze datum vanaf 2003 Nieuws uit Wassenaar 2008 Relationship with Dodi was ‘all over’ Diana told friend two weeks before Her death2009 Henk Neuman 2010 De gouden sleutel 2011 Sergio Cabrera in de hoofdrol en 2012 Herman Wijffels en de Bank Cervantes Benelux.

16:00 Thans gaat mijn aandacht thans uit naar Oosterbeek bij Arnhem. Oosterbeek is vermeld in: BevrijdingsdagDe regenboogVilla FelderhofWarwickVrede van MunsterHete KohleWereldkampioenschapGeven en nemenGezondheidNieuw EuropaRamschip SchorpioenVuelve usted en septiembreEven Apeldoorn bellenGezelligPaars en blondDrijberHartenstein en Burgemeester Drijber van Middelburg, Zwolle en ArnhemHet Elfde GebodGesprek met de heer Casaubon Directeur van Hotel Cervantes in TorremolinosAutowegProject nummer zeven  – De ooievaarNieuwe Start voor Gran HermanoIk laat John niet voor joker gebruikenDe terugkeer van de fenixDagboek 002Nieuwsbrief 011Ahead onlyJoggenBericht voor Louis van GaalEindspelHeatherPrins Johan Friso weg bij Goldman SachsKoninginnendag 2003Het SchilderijSamen verderReis naar Apeldoorn, Wijk bij Duurstede, Buren en DoornenburgGelukwensenBrug naar de toekomstIch dienHartensteinDon’t forsake mePaul SchalingBij het overlijden van Boris JeltsinEngelengeduldThe Diana InquestHet Haags Juristen College en de Kaagweek ofwel Schavuit van Oranje Deel 3StierDe ontmoetingsavond van 25 maart 2010Het begin van opnieuw een nieuwe etappeCarols from King’sDe laatste aflevering van Villa FelderhofEen samenhangend stelsel van educatieve voorzieningenSergio Cabrera in de hoofdrolNiagara Falls Ontario Canada en Spencer.

18:25 Na verzending van bovenstaand bericht van 16:00 zond ik mijn oudste zoon Mark van der Heijden dit bericht om 16:07 “Bedankt voor jouw feedback. Ik heb vandaag de kerkdienst bijgewoond in het Holland Huis. We hebben nu een nieuwe predikant. Zijn naam is Jos van der Sterre en hij komt uit Deventer. Hij had een heel goede preek. Nadien had ik een gesprek met de heer John Timmerman uit Buitenpost in Friesland in verband met jouw musical ‘Verborgen Legende’.” Terzake citeer ik het contactblad van de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente van de Costa del Sol Nr. 219:

“Een nieuwe uitdaging Begin januari 2018 stappen wij in het vliegtuig dat ons naar de Costa del Sol zal brengen. En wij, dat zijn Betty Kellaert – van der Sterrre en Jos van der Sterre. In 1981 ben ik begonnen als predikant van de gereformeerde kerk in Nieuwe Pekela. Na ruim 5 jaar werd ik beroepen door de kerk van Ridderkerk en vervolgens in 1992 verhuisd naar Heerde. In 2003 maakte ik de overstap van gemeentepredikant naar het werk van geestelijk verzorger in het psychiatrisch ziekenhuis Mediant in Twente. Ik werkte daar sinds 2000 parttime en vanaf 2003 in volledige dienst. In mei 2017 nam ik afscheid, want inmiddels de status van emeritus bereikt. In de periode dat ik gemeentepredikant was, hebben we vanuit de gemeente waar ik werkzaam was een gemeente-contact onderhouden met een gemeente in de toenmalige DDR. Vanuit Nieuwe Pekela was dat met de ev. lutherse gemeente in Grevesmühlen en vanuit Ridderkerk met een wijkgemeente in Leipzig. In die periode maakten we van nabij de val van de muur mee, voorafgegaan door de protestmarsen door het centrum van Leipzig. U kent nog vast wel de leus die men toen meevoerde: “Wir sind das Volk!”

Vanuit Heerde onderhielden we een gemeentecontact met de Nassaukerk in Amsterdam-West. Intussen wonen we al een aantal jaren in de mooie stad Deventer en werkt Betty als maatschappelijk werker in de gemeente Olst-Wijhe. Zij neemt afscheid van haar werkzame leven per 1 januari 2018. Via een collega kwamen we in contact met de IPNZE en een verkennend gesprek met het bestuur maakte ons nieuwsgierig. Ik heb toen mezelf gepresenteerd op de website van de IPNZE en werd al na enkele weken gebeld door Sijne Nauta, de voorzitter van uw kerkenraad: of ik bereid was erover na te denken een paar maanden naar Fuenuirola-Torremolinos te komen. Lang hoefden we niet na te denken. Leek ons een prachtige uitdaging. Dus werd er een moment gevonden waarop we met elkaar konden kennismaken. Dat gebeurde eind juli 2017 en wederzijds groeide het vertrouwen dat er afspraken gemaakt konden worden en we iets voor elkaar kunnen betekenen. En straks is het zover. Wij komen naar de Costa del Sol, voelen ons bevoorrecht dit te kunnen doen en samen met u en jullie de lofzang gaande te houden. Misschien aardig om te vertellen met welke bagage ik naar de Costa kom. Tijdens mijn loopbaan heb ik een aantal vervolgopleidingen gedaan. De meest relevante zijn de opleiding Bibliodrama en de opleiding Contextueel Pastoraat. In het kort iets over beide opleidingen. Bibliodrama wil de bijbelverhalen dichterbij brengen. Bibliodrama is een manier van werken en spelen waarbij een verhaal uit de bijbel wordt gelezen en uitgebeeld; het gaat hierbij om een narratieve methodiek. Via vraaggesprek, rollenspel en onderlinge communicatie komen mensen binnen én door het verhaal zodanig in beweging dat hun levens- en geloofservaring in contact komt met de ervaring die in de Schriftverhalen ligt opgesloten. Doel is dat mensen door deze ontmoeting groeien in levend geloven nu. De opleiding Contextueel Pastoraat deed ik in de tijd dat ik werkzaam was in de psychiatrie. De opleiding gaat uit van de contextuele benadering gebaseerd op de intergenerationele therapeutische visie van de Hongaars-Amerikaanse psychiater en familietherapeut I. Boszormeny-Nagy (1920-2007). In zijn benadering staat de relationele werkelijkheid van mensen centraal en wat daarin ‘fair’ (eerlijk) is. De term ‘contextueel’ slaat op het netwerk van relaties waarin elk mens is geweven én op de existentialistische verbondenheid tussen de generaties, met het oog op zowel de toekomst als het verleden. Iedere mens wordt geboren in een realiteit die ook kwetsbaar is. Uit dit gegeven vloeit de noodzaak voort om op zoek te gaan naar wat in iemands eigen context rechtvaardig en betrouwbaar is ten opzichte van specifieke anderen. Ik had behoefte aan een dergelijke opleiding omdat ik in het ziekenhuis vooral te maken kreeg met kwetsbare mensen. En omdat ik nauwelijks in aanraking kwam met de wereld waar zij uit voortkwamen en deel van uitmaken, had ik behoefte aan ‘gereedschap’ om die wereld met de mensen, met wie ik optrok, te verkennen. Het heeft mij geweldig geholpen en soms opende het ook voor de mensen nieuwe perspectieven. Als ik niet oppas heb ik nog niets verteld over wat voor ons het belangrijkste is: onze kinderen en kleinkinderen. Samen hebben wij 4 kinderen en inmiddels 5 kleinkinderen, drie kleinkinderen wonen met hun ouders in Utrecht, ze zijn 8, 6 en 4 jaar (meisje-jongen-meisje). Twee kleinkinderen wonen met hun vader en moeder in Amersfoort, zij zijn 4 en (straks) 3 jaar (meisje-meisje). De andere kinderen wonen in Groningen en Zwolle. We zien er naar uit u en jullie te ontmoeten. Een hartelijke groet, Betty Kellaert – van der Sterre en Jos van der Sterre.”

Eén ding begrijp ik niet. Volgens de regels zou de echtgenote van Ds Van der Sterre Betty van der Sterre Kellaert moeten heten en niet andersom. In dit verband dient de naam van mijn schoondochter Caroline de Savornin Lohman te luiden: Caroline van der Heijden – Lohman”. Volgens het Salisch recht gaat de familienaam van de man altijd voor op dat van de vrouw. Dus niet ‘De Savornin Lohman’, maar ‘Lohman de Savornin’ volgens haar zus Anne-Fleur. Er is in de loop van de tijd dus aardig gemanipuleerd met onze familienamen. Dit ter vaststelling.