INTERNATIONAAL COLLOQUIUM VAN DE ASOCIACIÓN EUROPEA DE PROFESORES DE ESPAÑOL IN MARRAKESH (MAROKKO), NIEUWS OVER LA CASA REAL ESPAÑOLA, MIJN DOCUMENTEN D.D. 5 APRIL VANAF 1996 EN HET LICHT OP LE FIGARO TE NIJMEGEN

De Telegraaf heeft vandaag nieuws over mijn Collega’s in Madrid: “Ruzie ettert door tussen Spaanse koninginnen Door Evert Santegoeds Vandaag, 05:30 in Entertainment Hoe kan de Spaanse Koning Felipe een einde maken aan de fikse ruzie in de koninklijke familie? Zelf zit hij tussen twee vuren, omdat die zich afspeelt tussen zijn vrouw Letizia en… zijn eigen moeder! Met Pasen zag het hele land met eigen ogen wat schandaalbladen al langer beweerden: tussen beide koninginnen is het oorlog! De Spaanse koning Felipe (50) is niet te benijden. Vier jaar na zijn aantreden is hij ongewild de spil in een fikse familieruzie tussen zijn vrouw en zijn moeder, die niet binnen de dikke muren van zijn paleis wordt uitgevochten maar – sinds een paar dagen – gewoon op straat! Of beter: op de stoep van de beroemde kathedraal in Palma de Mallorca! Ruzie komt in de beste families voor. Dat blijkt eens te meer nu zelfs de Spaanse koningin Letizia (45) geen enkele moeite doet om de problemen met haar schoonmoeder koningin Sofia (79) binnenskamers te houden. Spanje raakt al dagen niet uitgesproken over de onsmakelijke wanvertoning, afgelopen weekend, die plaatsvond toen de koninklijke familie de Kathedraal van Palma de Mallorca verliet. Daar had zij schijnbaar eensgezind de paasdienst bijgewoond. Maar sinds de ruzies tussen prins Charles en prinses Diana hun kookpunt bereikten en eveneens in het openbaar werden uitgevochten, heeft het publiek niet meer zó’n ongegeneerd inkijkje in het privéleven van koninklijke figuren te zien gekregen. De bijna tachtigjarige Sofia is al vaak vernederd. Al is het maar door alle verhalen over haar vreemdgaande echtgenoot, de inmiddels afgetreden koning Juan Carlos, die in zijn leven meer dan vijfduizend (!) minnaressen zou hebben gehad. Maar pijnlijker als het afgelopen zondag voor haar was, was het nooit eerder. Deze rel krijgt zeker nog een staartje, omdat de huidige koning Felipe tussen twee vrouwelijke vuren zit. Hij moet schipperen tussen zijn moeder en zijn echtgenote. En dat is, zoals veel getrouwde mannen tot hun schade en schande hebben ervaren, geen benijdenswaardige positie! Voor de voeten Het afgelopen weekend bracht de familie door in het enorme koninklijke buiten dat zij op de Balearen  hebben, maar waar men elkaar bepaald niet voor de voeten loopt. Gezamenlijk volgden de beide koninklijke paren de traditionele Paasdienst in de Kathedraal van Palma, bekend bij vrijwel alle toeristen die Mallorca’s hoofdstad aandoen. Bij het verlaten van de kerk verhinderde Letizia ineens dat fotografen beeld konden maken van oma met haar twee kleindochters, de prinsessen Leonor (12) en de nota bene naar haarzelf vernoemde Sofia (10). Als een lieve oma sloeg de oude koningin haar armen om de beide meisjes heen. Voor het oog van de fotografen en de draaiende tv-camera’s kwam daar echter ineens Letizia vol in beeld, die zich nadrukkelijk tussen haar schoonmoeder en de verzamelde pers posteerde en aldus demonstratief voorkwam dat het onschuldige familiekiekje vastgelegd kon worden. Het is koning Juan Carlos, onzeker ter been met wandelstok, die als eerste lijkt te begrijpen welk ongemakkelijk familietafereeltje zich op het kerkplein aan het afspelen is. Hij brandt zijn vingers er echter niet aan. Koning Felipe zegt vervolgens op gebiedende toon wel iets tegen zijn vrouw, maar probeert daarbij zo ontspannen mogelijk te kijken. Letizia strijkt op dat moment hardnekkig door de haren van haar oudste dochter, de kroonprinses, die ineens ook opvallend weinig van oma wil weten. Zij lijkt de hand van Sofia weg te duwen. En dat alles wordt door tientallen camera’s vastgelegd. Het snelle ingrijpen van Felipe maakt dat er toch een foto gemaakt wordt waarop iedereen doet alsof er even eerder niets aan de hand geweest was, maar Letizia kan het toch niet nalaten juist op dat moment, zogenaamd, de lippenstift van haar dochters voorhoofd te wrijven die daar na een snelle kus van haar oma op zou zijn achtergebleven. De Spanjaarden zijn verbijsterd. En Letizia is de gebeten hond op sociale media. ’Ongemanierd,’ heet haar gedrag daar. En, ’een schande dat zij ook nog haar dochtertje tegen haar grootmoeder opzet.’ Spanningen Dat elk huisje zijn kruisje heeft, daarop is Spanje geen uitzondering. Maar dat de spanningen tussen, vooral, schoondochter en schoonmama zo hoog zijn opgelopen, daarvan schrikt men toch. Geruchten over hun hooglopende ruzie gingen al veel langer. Juan Carlos en vooral Sofia zouden hun kleinkinderen al jaren maar nauwelijks te zien krijgen. Tussen de voormalige tv-journalist Letizia en de koningin zou het namelijk nooit hebben geboterd. Spaanse schandaalbladen wisten al veel langer dat Letizia altijd haar eigen moeder inschakelde als oppas en oma Sofia daarmee regelmatig voor het hoofd stootte. Verhalen, dat zich binnen de paleismuren verschillende kampen hadden gevormd en dat de twee koninginnen lijnrecht tegenover elkaar stonden, werden zo gevoed. Werden die aanvankelijk niet door iedereen serieus genomen, nu kan niemand er meer omheen. Het is aan Felipe om aan deze ongemakkelijke toestand een einde te maken. Maar hoe?”

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn gevoerde correspondentie op deze datum vanaf 5 april 1996 Rekening 651817831 ter attentie van de heer R.M.H. Franssen van de Bank ING te Nijmegen5 april  1996 Nieuwe orde ter attentie van mijn voormalige districtleider Utrecht en Nieuwegein5 april 1996 Uw brief d.d.W 29-03-96 ter attentie van Drs H.H.M. Klooster VNO/NCW5 april 1996 Gewonnen maar toch zwaar verloren ter attentie van de redactie van De Telegraaf5 april 1997 The Wizard of Oz5 april 1998 James Hewit –  5 april 2001 Het juiste spoor5 april 2005 Huwelijksdatum Prins Charles verplaatst5 april 2005 Van Pasen tot Pinksteren5 april 2006 Request to Earl Charles Spencer5 april 2006 Rita voor Minister-President5 april 2006 Letter to Earl Charles (2) on behalf of Mr L.R. Jell and D. Maher Aldenham Hertfordshire WD2 BBP England United Kingdom.  

En mijn dagelijkse verslaglegging op deze datum vanaf 5 april 2002 Kingstone “Bey” Reed Vice-Prsident and chief financial officer5 april 2003 Diana’s dagboek5 april 2007 Emily Bremers5 april 2008 Teun en Anneke Vink5 april 2010 Op zoek naar en huishoudelijke hulpDinsdag 5 april 2011 Arthur van der Poel en Boudewijn Bouman en Donderdag 5 april 2012 De schijnwerper op Driebergen.

Aansluitend aan bovenbeschreven bericht ben ik begonnen met een inventarisatie van mijn documenten waarin het café restaurant Le Figaro aan de Waalkade in Nijmegen is vermeld. In dit verband is er nog meer Koninklijk nieuws in de Telegraaf: “Camilla had last van jetlag, niet van verveling’ De organisatie van de Commonwealth Games heeft het opgenomen voor Camilla, de echtgenote van prins Charles. De hertogin van Cornwall leek ongeïnteresseerd tijdens de spectaculaire openingsceremonie van het sportevenement in de Australische stad Gold Coast. Volgens de organisatie van de Gemenebest Spelen was Camilla woensdagavond in Gold Coast echter niet verveeld, maar doodop. „Ze had last van een jetlag, ze was net ’s ochtends uit het vliegtuig gestapt”, reageerde Louise Martin, voorzitter van de Commonwealth Games Federation, volgens Reuters donderdag nadat foto’s van een ’verveelde’ Camilla viral gingen. „De enige pauze die ze had, was de autorit van Brisbane naar hier.” Martin snapt heel goed dat de zeventigjarige Camilla vermoeid was. „Ze had twintig minuten tijd om zich om te kleden, toen moest ze weer door naar een andere receptie. Als je zo’n druk schema hebt en je net een lange vlucht achter de rug hebt… En ze haat vliegen. Ze wilde echt heel graag slapen.” Camilla en Charles vlogen naar Australië voor de opening van de 21e editie van de Gemenebest Spelen, die van 4 tot en met 15 april plaatsvinden. Voordat de Britse troonopvolger en zijn vrouw naar de openingsceremonie gingen, hadden de twee verplichtingen in Brisbane. De prins van Wales blijft een week down under, zijn vrouw vliegt eerder terug naar het Verenigd Koninkrijk.”

Le Figaro aan de Waalkade in Nijmegen is vermeld in mijn overzicht beginnend met Nieuwe start voor Gran Hermano en eindigend met Sports Palace.