AFSCHEIDSSPEECH VAN ALEXANDER PECHTOLD

Aansluitend aan Inzake Alexander Pechtold citeer ik hieronder zijn afscheidsspeech. Beginnend met:

“Congres,

Bijna 12,5 jaar geleden kozen jullie mij voor de eerste keer tot lijsttrekker. Het was op ons congres in Den Haag. Dáár begon het. Dáár begon het avontuur. Dáár stapte ik het podium op. En vandaag, vandaag eindigt het. Hier op ons congres in ’s-Hertogenbosch stap ik het podium af. Ik heb zojuist de Kamervoorzitter laten weten dat ik dinsdag afscheid neem van de Tweede Kamer. Diezelfde dag kiest onze fractie een nieuwe voorzitter. Het is tijd voor een nieuwe generatie.

En eindigend met:

“Vandaag stap ik van het podium. Een tikkeltje weemoedig. De partij in m’n hart. Maar bovenal vastberaden. En nieuwsgierig naar wat morgen brengen zal. Een plan is er nog niet. Zin wel. Zin in een nieuw avontuur. Het is mooi geweest. Het ga jullie goed.”

Zijn opmerking “Een plan is er nog niet” is volstrekte onzin. Dat plan dateert reeds vanaf 5 januari 1991 in Hoofddorp.