BELGIË-NEDERLAND

Weet u waardoor Nederland heden ten dage na de zeventiende eeuw opnieuw het belangrijkste land ter wereld is geworden? Dat is naast de centrale ligging tussen alle overige wereldmachten ons postcodesysteem. Geen enkel land als Nederland heeft een dergelijk administratief systeem opgebouwd waarin elke burger met een druk op de knop kan worden geactiveerd. Ik heb jaren met dit systeem gewerkt en gemerkt dat het een machtig instrument is om beleidsdoelstelllingen te implementeren en te laten uitvoeren. Met dank overigens aan Napoleon Bonaparte die hiermee in zijn tijd in Frankrijk een begin heeft gemaakt. Zijn broer Lodewijk Napoleon was immers de eerste Koning van het Koninkrijk der Nederlanden dat in zijn tijd nog met het ‘Koninkrijk Holland’ werd aangeduid uit gebrek aan geografische kennis van de toenmalige Franse bewindvoerders. Vanavond kijken wij na de afgelopen voetbalwedstrijd Nederland – Duitsland (3-0) naar de vriendschappelijke interland België – Nederland. Ronald Koeman merkte hierover op “Wij spelen tegen de Nummer Een van de wereld”. Ik ben benieuwd hoe zich dit thans ontwikkelt.