MIJMEREN

Dit is weer eens zo’n dag die mij tot mijmeren aanzet. Nu de Spaanse herfstzon laag staat en de stralen mijn appartement verlichten gaan mijn gedachten opnieuw terug naar die bijzondere herfstdag in mijn huis aan de Plattenberg in Maarn toen ik van mijn beste collega in Noordwijk een prachtige bos rode rozen heb gekregen. Ik word er een beetje ‘meewarig’ van. Wat dat woord eigenlijk betekent weet ik niet. Het schoot mij zo te binnen. Vermoedelijk komen deze gedachten zo bij mij op doordat ik de dag ben begonnen met het lezen van het contactblad van onze kerk hier ter plaatse. Hemelsbreed niet meer dan honderd meter verwijderd van De Zevende Hemel. Ik las het verhaal van onze ‘nieuwe’ predikant Kees Burger uit Kamerik en herken in hem een geestverwant nu ik lees “Na de toenmalige Kweekschool te hebben afgelopen, voelde ik dat ik méér wilde, méér wilde weten, méér wilde studeren’. Hij is theologie gaan studeren aan de V.U. te Amsterdam. Een opmerkelijke parallel. Zo ben ik Spaanse taal en letterkunde gaan studeren. Maar mijn belangstelling voor de verhalen uit de Bijbel zijn mij ook altijd blijven boeien. Ik denk hierbij ook aan mijn kweekschooltijd. Ik was de enige protestante student aan de R.K. Peter Kaniskweekschool in Nijmegen. Wij kregen daar godsdienstles van een pater capucijn. Zijn naam was Pater Groenewoud en was altijd gekleed in een witte pij met de bijbehorende capuchon. Hij woonde in het nabijgelegen klooster waar ook Magister Professor Edward Schillebeeckx woonachtig was. Mijn klasgenoten namen het niet zo nauw met wat Pater Groenewoud te vertellen had. De man kon de groep jongemannen eigenlijk niet aan en kon zich vaak enorm driftig maken. Toch kon ik goed met hem overweg omdat ik voor de godsdienstexamens zowel voor het oude als het nieuwe testament een tien behaalde. De verhalen zijn mij altijd blijven boeien en aanstaande zondag is mij de eer vergund om voor de vierde keer de schriftlezing te verzorgen. Het wordt Genesis 33. Het verhaal van de ontmoeting tussen Jacob en Esau. Jacob de dromer. Ook hierin zie ik een parallel. Er moet altijd iets te dromen zijn. Bij voorkeur dromen van een mooie nieuwe levensfase. Zo lees ik ook een stukje van Ds André Troost die hier de laatste drie maanden van het kerkelijk jaar het pastoraat heeft verzorgd. Zijn verhaal begint alsvolgt: “Costa Overkant Als je, nog vroeg in de morgen, met je iPad onder een rieten parasol zit in de pastorietuin in Torreblanca, onder het wakend oog van de Zwarte Stier en de Witte Toren, dwalen je gedachten alle kanten op.” Dat overkomt mij ook op dit moment. Maar het is toch goed om even de tijd te nemen voor de mensen die de moeite hebben genomen om hun ervaringen te delen. Zo kijk ik ook in de laatste Vliegende Hollander van de Nederlandse Club Costa del Sol.  Als eerste lees ik altijd wat onze voorzitter te melden heeft. Ik heb nu ook het vervolgverhaal van Peter Langendam gelezen uit de tijd van ‘Los Reyes Católicos’ uit de tijd dat Koning Ferdinand van Aragón met zijn echtgenote Koningin Isabel van Castilië in het Alcazaba van Málaga woonachtig waren. Peter heeft een rijke fantasie en brengt door zijn levendige schrijfstijl met zijn verhalen de vijftiende eeuw in Andalusië weer tot leven. Ook die geschiedenis boeit mij bovenmatig. Maar het is wel allemaal heel lang geleden. Hierbij moet ik denken aan hetgeen de heer Fer Boshouwers als conservator van Het Valkhof in Nijmegen mij ooit heeft gezegd: “Ik werk met dode koningen. Jij met levende”. En vanuit die achtergrond ben ik met mijn bericht Einde Nederlands Staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk in mijn achterhoofd nu weer aan het werk getogen met mijn herinneringen aan Toledo. Onder het motto ‘Aan de Taag zit ik te dromen’ heb ik thans aansluitend aan Mijn verslag van het eerste internationale congres van de Federación Internacional de Asociaciones de Profesores de Español in Toledo de volgende ervaringen opgetekend.

29 maart 2005 Toledo29 maart 2005 Eerste FIAPE-congres in Toledo ter attentie van de Vereniging Docenten Spaans in Nederland30 maart 2005 Prinses Diana Stadion31 maart 2005 Van Gaal en Nieuw Elan1 april 2005 Her Majesty’s Tax Collector4 april 2005 Hart van de organisatie5 april 2005 Huwelijksdatum Prins Charles verplaatstDinsdag 5 april 2005 Van Pasen tot Pinksteren en Vrijdag 8 april 2005 Diana, Verhaal van een Prinses (Deel 1).