TRUJILLO

Aansluitend aan hetgeen ik heb beschreven in mijn bericht over Ávila en Salamanca zijn wij na het ontbijt vertrokken in de richting een onbekende streek van het land te weten Extremadura. Op nog geen 2 uur rijden ligt deze groene en ruige regio waarvan de Spanjaarden zelf zeggen dat het een verborgen schat is. We reden een stuk van de Ruta de la Plata (de Zilverroute) en door de prachtige vallei van Jerte (dé kersenstreek van Spanje). In deze vallei bevindt zich het gezellige middeleeuwse stadje Trujillo met nog geen 10.000 inwoners. Vele ontdekkingsreizigers kwamen uit deze buurt o.a. Francisco Pizarro en Hernán Cortés. Vanwege de geweldige ligging van het mooie hotel NH Trujillo Palacio de Santa Marta haden wij een vrije middag om zelf in te vullen naar wens, zoals een wandeling naar het oude kasteel dat boven de stad uittorent. Daar aangekomen brak de hemel open en was ik genoodzaakt om door het vanaf de berg stromende water naar ons hotel terug te keren zoals wij kunnen zien op mijn videoverslag Trujillo. Bij het zien van de bergen van de Sierra de Gredos heb ik Ankie Dobbelman geattendeerd op de tijd dat ik als onderwijzer werkte op de Dobbelmannweg in Nijmegen de jongens van mijn klas toegepaste handenarbeid gaf terwijl de meisjes handwerken kregen. Ik heb toen de kaart van Spanje uit triplex laten uitzagen en vervolgens met papier maché de gebergtes van de Spaanse hoogvlakte laten aanbrengen, zoals de Sierra de Gredos.