EEN DAGJE MADRID

Na verzending van Mijn documenten d.d. 18 december vanaf 1995 heb ik mijn programma spoorslags moeten wijzigen om mijn paspoort te vernieuwen. 19 december 2018 om 11:10 was de laatste mogelijkheid voor een afspraak op de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Madrid vóór 17 januari 2019. Ik heb dus halsoverkop een afspraak via het internet vastgelegd, een treinreis geboekt en de NCCS-excursie onder leiding van Francis Versteeg geannuleerd. Vervolgens heb ik naar het verslagje gekeken van het bezoek van de sympathieke Saoedische Kroonprins Mohamed Bin Salman Abdulazis Al-Saud aan Koning Felipe VI en Doña Letizia  op een bekende plek d.d. 17 april 2017 met de ontmoeting van hun respectievelijke delegaties. Hierin zijn de volgende bewindslieden aan de kroonprins voorgesteld onder begeleiding van Jaime Alfonsín:  El Presidente del Gobierno Mariano Rajoy, La Presidenta del Congreso de Los Diputados Doña Ana Pastor Julián, El Presidente del Senado Don Pío García-Escudero, El Presidente del Tribunal Constitucional, Doña Soraya Sáenz de Santamaría Vicepresidenta del Gobierno y Ministra para la Presidencia y para las Administraciones Territoriales, El Ministro de Asuntos Exteriores y Cooperación Alfonso Dastis, La Ministra de Defensa Doña María Dolores de Cospedal, El Ministro de Hacienda y Función Pública Don Cristobal Montoro, El Ministro del Interior Don Juan Ignacio Zoido, El Ministro de Fomento Don Íñigo de la Serna, El Ministro de Energía, Turismo y Agenda Digital Don Álvaro Nadal. Gevolgd door de Saoedi-Arabische Delegatie alsmede ‘el director del Instituto Cervantes en de gitarist Francisco (Paco) Peña. In dit verband memoreer ik mijn documenten waarin Paco Peña is vermeld: Burengerucht, Teambuilding, Koninklijke perikelen, Oogsten en Happy Valentine.

Met deze gedachten ben ik gistermorgen om 05:30 opgestaan en met de eerste ‘tren de cercanías’ van 06:30 vanaf station Montemar Alto naar station Málaga María Zambrano gereisd. Vertrek om 07:10 met de AVE naar Madrid Puerta de Atocha en vervolgens per metro naar station Begoña waar ik om 10:50 arriveerde. Vandaaruit was het nog een flinke wandeling naar de tegenwoordig in de Torre Espacio aan de Paseo de la Castellana op de 39ste etage gevestigde ambassade. Te elfder ure 11.00 kwam ik daar aan. Exact op tijd. Na de benodigde adminisratieve handelingen met de Nederlandse ambassademedewerkster te hebben verricht ben ik begonnen met mijn videoverslag.  Aan de hand hiervan beschrijf ik mijn ervaringen van de dag. Na verlaten van de Torrespacio werd ik al direct blij verrast door het zien van de kantoortoren van KPMG. Vandaaruit over de Paseo de la Castellana gewandeld naar het Estadio Santiago Bernabéu. Het stadion van Real Madrid. Vervolgens per metro naar de Plaza de España en te voet langs de tuinen van Sabatini naar het Palacio de Oriente. Op dat moment vond er de afwisseling plaats van de Koninklijke Wacht. Aansluitend bezocht ik het interieur van de Catedral de la Almudena waar Felipe en Letizia  op 22 mei 2004 in de echt zijn verbonden. De volledige uizending van het huwelijk is te zien op Boda Real entre Felipe y Letizia. In de kathedraal viel mij een bijzondere datum op: 9 november 1999. Bij het verlaten van de kerk ben ik de Calle de Bailén overgestoken en heb daar even in gedachten gestaan bij het voormalige woonhuis van Prinses Irene. Op de Plaza Mayor wordt een kerstmarkt gehouden. Ik werd daar door een ober in een wit jasje uitgenodigd in zijn bar te komen voor het nuttigen van een consumptie. Klaarblijkelijk had hij mij herkend aangezien hij daartoe het koude weer van het plein trotseerde om mij binnen te halen. Ik ben ook nog even bij het Museo del Jamón binnengelopen waar wij op 5 november ook nog enige aangename momenten hebben doorgebracht. Vervolgens via de Calle de Alcalá langs het Instituto Cervantes naar het Parque del Retiro gewandeld. Aldaar aangenaam verbleven op het mij bekende terras waar het gisteren wel iets kouder was dan in augustus. Vanuit Atocha met de AVE van 20:35 naar Málaga. Ik had in de trein gezelschap van een Spaanse jongedame uit Málaga met de naam María Serrano Aguilar. Zij heeft Filología gestudeerd aan de Universiteit van Málaga, werkt aan een doctoraat en geeft les aan de Academia Oléolé aan de Avenida de Andalucía in de omgeving van het belastingkantoor waar ik vorige week donderdag 13 december op bezoek ben geweest. Na aankomst in Málaga was de laatste ‘tren de cercanías’ vertrokken. Ik ben vervolgens met bus M110 om 00:05 naar Torremolinos teruggekeerd. Het was dus een lange en inspannende dag.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn gevoerde correspondentie d.d. 19 december vanaf 19 December 1996 London Visit on behalf of Lady Diana Frances Spencer Princess of Wales19 december 1997 Tuin19 december 1999 The Lady strikes againHeydens initiatiefEuroborg.

En mijn dagelijkse verslaglegging op 19 december vanaf 19 december 2002 The Launch of the 2002 Althorp Gift Range19 december 2003 Gedachten en inzichten in het dagboek19 december 2006 Drijvende krachten19 december 2007 van Worldonline tot Cervantesonline19 december 2008 De Goffert ontploft19 december 2010 Van Torremolinos via Eindhoven terug naar de Keizer Karelstad en 19 december 2011 Valkhof Magazine en de Seat Altea.

Hartelijke groet John L. van der Heyden Voorzitter  Stichting Cervantes Benelux Licenciado en lengua y literatura española Traductor jurado Nederlands – Spaans / Castellano – Neerlandés