HET LICHT OP 28 DECEMBER

Na verzending van Zo dood als een dodo, Van Plan A naar Plan B: Het Licht op Folkestone ging gistermorgen om 05:45 de wekker. Met de ‘tren de cercanías’ van 06:30 ben ik naar Málaga María Zambrano gereisd. Daar ben ik met de Alta Velocidad Española van 07:10 naar Madrid vertrokken. Aankomst Puerta de Atocha om 09:38. Vervolgens per metro naar het station Begoña aan de Paseo de la Castellana voor het bezoek aan de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden op de 36ste etage van de Torre Espacio. Daar heb ik mijn nieuwe paspoort in ontvangst genomen. Uitgiftedatum 28 december 2018 door de Minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden. Het paspoort is geldig tot 28 december 2028. 28 december is een emblematische datum. Daarom memoreer ik mijn documenten die ik vanaf de oprichting van het Instituto Cervantes op die datum heb geproduceerd, t.w. 1994 Dertigduizend gulden voor mijn informatie, 1995 Mijn tweede huwelijk, 1996 Marriage Proposal to My Lady Diana Frances Spencer Princess of Wales, 1998 Bevestiging bezwaarschrift aan de Informatie Beheer Groep in Groningen en Kerstmis 1998, 1999 Engagement Day, 2000  Paarse Petten, 2002 Even wachten, 2003 Eeltje Halbertsma in Grouw, 2004 Plichten, 2005 Negen jaar na dato, 2006 Een belangwekkende datum, 2007 Elf jaar Van der Heyden/Spencer, 2008 Twelfth anniversary of my engagement to the Princess of Wales, 2009 De blik op 28 december, 2010 Veertien jaar na een bijzondere kerst in Friesland en Letters to Diana Princess of Wales on behalf of Noreen Andaya in New York en tenslotte 2011 Proefrit Seat Altea. Hierna per metro vanuit station Begoña naar de Puerta del Sol. Daar had ik om 13:15 een afspraak met Carlos en Sara Saz uit El Escorial. Voordien koffie gedronken bij Starbucks in El Corte Inglés en gelezen in het boek van NCCS-lid Willem Klaassen uit Rotterdam. Na hun aankomst bij het standbeeld van ‘el oso y el madroño’ hebben Carlos en Sara mij getrakteerd op een cochinillo in het restaurant van het nabijgelegen ‘Museo del jamón’. Carlos liet mij daarbij weten dat ik voor al het werk dat ik vanaf 1992 heb verricht zwaar onderbetaald ben en nog steeds wordt onderbetaald met een bescheiden AOW-uitkering. In dit verband heb ik hem geattendeerd op mijn volmacht van 2 september 1997. Ik heb Carlos en Sara ook herinnerd aan mijn gesprek met Steven Spielberg tijdens ons congres in Segovia onder leiding van Sara. Bij die gelegenheid heb ik de heer Spielberg inzage gegeven in mijn boek waarop hij mij heeft laten weten “I can buy it at Amazon.com”. In dit verband heb ik tevens de geplande holdingstructuur uiteengezet met de opmerking dat ik de heer Spielberg graag verwelkom als aandeelhouder in de geplande werkmaatschappij Cervantes Productions en als producent van de film The Angel on the Bridge. Na deze maaltijd hebben wij koffie gedronken in een cafetería aan de Puerta del Sol waar Carlos en Sara 53 jaar geleden hun eerste ontmoetingen hadden. Sara studeerde naar haar zeggen in die tijd Spaans in Madrid en gaf Carlos Engelse les om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Zij zijn hierna op 29 maart 1969 in het huwelijk getreden. Op 29 maart aanstaande vieren zij dus hun 50-jarig huwelijksfeest. Dus daags na onze deadline van 28 maart 2019. Carlos vertelde ook over zijn ervaringen in die tijd. Onder meer over zijn contacten met toenmalig Minister-President Adolfo Suárez. Daarbij heb ik hen verteld dat wij zijn graf op 7 november 2018 hebben bezocht tijdens ons bezoek aan Ávila en dat naast zijn graf zich de laatste rustplaats bevindt van Claudio Sánchez-Albornoz de vader van medeoprichter Nicolás Sánchez Albornoz van onze organisatie. Vervolgens zijn wij naar de Plaza Mayor gewandeld en hebben daar in dezelfde lokatie als op 19 december 2018 een drankje genuttigd. Carlos heeft mij bij die gelegenheid een korte rondleiding verzorgd langs verschillende beroemde ‘mesones’ in de omgeving van de Arco de Cuchilleros. Daar herkende ik de bar waar ik in 1980 na onze filmopnames in de Plaza de Toros Las Ventas en het Parque del Buen Retiro nog een gezellige avond heb meegemaakt met Corthea Goeman Borghesius alvorens haar te begeleiden tot de huisdeur van Prinses Irene op de hoek van de Calle Mayor en de Calle de Bailén. De heer Saz vestigde daarbij speciale aandacht op het restaurant Botín dat is vermeld in het boek Fortunata y Jacinta van de schrijver Benito Pérez Galdós. Onder meer bekend van het boek Doña Perfecta. Na van Carlos en Sara op de hoek van de Calle de San Jerónimo afscheid te hebben genomen ben ik langs het Congreso de los Diputados gewandeld naar de Plaza de Neptuno. Daar houdt mijn beeldverslag op. Alvorens met de AVE van 20:35 naar Málaga te vertrekken heb ik in het boek van Willem Klaassen gelezen. Hoe verschillend zijn onze belevingswerelden ondanks onze gemeenschappelijke belangstelling voor het werk van Dr Norman Vincent Peale. Tijdens de reis had ik in Coche 9 Plaza 6B gezelschap van een Spaanse 39-jarige jurist uit Córdoba. Hij was vanuit Barcelona Sants op doorreis naar zijn woonplaats. Reden om met hem de juridische aspecten van mijn beleidsplan te bespreken. Hij toonde op zijn mobiele telefoon ogenblikkelijk belangstelling voor www.cervantes.nu en het hieraan gekoppelde Spaanstalige gedeelte van ons plan. De AVE kwam exact op de geplande tijd 23:40 in Málaga aan. Vandaaruit ben ik met bus M110 om 00:05 naar Torremolinos teruggekeerd. Na thuiskomst schreef ik de heer Klaassen om 01:44: “Hallo Willem, Ik ben zojuist uit Madrid teruggekeerd. Ik heb het boek gelezen tot p. 224. Hoewel ik mij als voorzitter van de Stichting Cervantes Benelux niet meer kan inlaten met de politiek vind ik dat je op een groot aantal punten heldere analyses hebt beschreven. In veel gevallen een déjà vu. Met name in verband met de bewaking van de Europese buitengrenzen Ik had tijdens de terugreis ook een gesprek met een Spaanse jurist uit Córdoba en hem laten weten dat voor mij de grondwetten centraal staan van de landen die ik rechtens vertegenwoordig. Niemand minder dan een bewoner van Córdoba weet wat het probleem van de islam in Europa betekent. Als Cervantist en historicus hoef ik alleen maar te wijzen op de Slag bij Lepanto waarin de Turken onder aanvoering van Don Juan van Oostenrijk in aanwezigheid van Don Miguel de Cervantes uit Alcalá de Henares een gevoelige slag is toegebracht. Wij kunnen inzake het politieke gebeuren urenlang blijven debatteren. Maar dat levert mijns inziens helemaal niets op. Mijn standpunt heb ik reeds op 19 september duidelijk gemaakt aan onze toenmalige Minister-President Wim Kok zoals je kunt zien op mijn First State of The Union. In veel gevallen heb je gerefereerd aan Pim Fortuyn. Ik herinner hem met name door zijn uitspraak ‘At your Service’. Ik heb hierbij moeten denken aan de enveloppe die ik op 14 november 1996 heb ontvangen met het opschrift ‘On Her Majesty’s Service’ inzake mijn Limited Company Instituto Cervantes England and Wales. Ik hecht aan een juridisch honderd procent duidelijke rechtsgang. De politiek is daarmee regelmatig in conflict. Het boek over mijn leven zal nog wel een tijdje op zich laten wachten. Ik ga dit op de eerste plaats schrijven voor mijn kinderen en kleinkinderen. Zoals je weet heb ik reeds mijn boek Letters to Diana, Princess of Wales in 2002 op de markt gebracht. In 2004 heb ik filmproducent Steven Spielberg in Segovia geadviseerd dit verhaal te verfilmen zoals je kunt zien op Excursie naar Salamanca. Dit is mijn eerste reactie op jouw boek. Hartelijke groet, John”