ZATERDAG 2 FEBRUARI 2019 DE EERSTE DAG IN HONG KONG EN STROOMLIJNEN VAN BEDRIJFSPROCESSEN

Na verzending van mijn bericht Beatrix ben ik vanmorgen met Finnair om 10:30 naar Helsinki gereisd. Het was een bijzondere gewaarwording te vliegen in een toestel waarvan ik het merendeel van de passagiers niet kon verstaan. In Helsinki aangekomen diende ik mijn horloge een uur vooruit te zetten. Ik had 25 minuten overstaptijd. Om 17:00 vertrokken we in een schitterende Airbus 350-600 naar Hong Kong. Uitstekende bediening. Om 08:12 Hong Kong Tijd 01:12 Nederlandse tijd zijn we in Hong Kong geland. Mijn zoon Ramon, schoondochter Femke en kleinkinderen Jasper (6) en Merel (4) stonden mij op te wachten bij gate B. Met ons vijven naar LOHAS Park. Geslapen als een roos. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik van mijn jetleg af was. Een goede remedie was een wandeling met de kinderen in het park van het appartementencomplex Le Prestige. Onder meer om Jasper te laten wennen op zijn fietsje. In de speeltuin zijn Jasper en Merel kind en huis. Ik stond versteld van Merels acrobatische toeren als spin in het web. Bij het bekijken van deze beelden heb ik vastgesteld dat Youtube mij de reportage My Mother Diana heeft aanbevolen met Ken Wharfe en Richard Kay.

Na het vastleggen van De eerste dag in Hong Kong heeft Ramon mij op de hoogte gebracht van de werkwijze van zijn huidige werkgever Arup. Alle medewerkers zijn tevens eigenaren van het bedrijf. Zij stellen zich tien procent winst per jaar ten doel. Twee keer per jaar vindt er een winstuitkering plaats. De voornaamste activiteit van Ramon betreft het optimaliseren van bedrijfsprocessen binnen Arup. Hij is verantwoordelijk voor Oost-Azië. Hij signaleert in de organisatie situaties die efficiënter kunnen worden en organiseert daartoe workshops met medewerkers van het bedrijf. Daartoe is hij de laatste keren naar Dubai, The board in Londen en naar Birmingham geweest. Tijdens de terugreis heeft hij in Amsterdam gedineerd met zijn broer Mark. Hij is daarbij tot de conclusie gekomen dat hij hetzelfde werk bij Arup doet als Mark bij het Zweedse Vattenfall (v/h NUON). In feite heb ik gedurende mijn leven niet veel anders gedaan bij NIOW-Talen en Nieuw Elan. Mijn eerste taak bij Nieuw Elan was het in beeld brengen van binnenkomende en uitgaande informatiestromen. Dit heeft toen tot de noodzakelijke reorganisatie geleid van de Baak.

Ik ben van mening dat een soortgelijk principe ook kan worden toegepast binnen onze Cervantesorganisatie.