HET LICHT OP FRIGILIANA

Ik ontving gistermorgen rond 08:10 een telefoontje van een Spaanse dame. Ik begreep het even niet. Dat gebeurt mij nooit op dat tijdstip. In de regel zijn dat telefoontjes met het doel om over te stappen van het ene naar het andere telefoonbedrijf. Ik heb echter al lang geleden besloten om aangesloten te blijven bij Telefónica. Klaarblijkelijk was ik nog niet goed wakker gistermorgen. Maar ik realiseer me nu dat deze dame, die zich Señora Gómez noemde, wel eens heel belangrijk kan zijn voor de definitieve totstandkoming van onze organisatie. Zij liet mij namelijk weten dat mijn ‘ordenador no está protegido’. In deze tijd van ‘hackers’ is het heel moeilijk in te schatten welke berichtgeving te vertrouwen is en welke niet. Mevrouw Gómez heeft mij ook gezegd dat zij ‘coordinadora’ was. ‘Coordinadora van wat?’ vroeg ik mij daarbij af en ben na haar ‘no estoy interesado’ te hebben gezegd onverdroten doorgegaan met mijn werk aan Het Licht op Granada totdat ik was aangeland bij dit bericht:

Nerja en Frigiliana Donderdag 4 juni, Nerja Dit is de mooiste kustplaats in Spanje die ik heb gezien. Kort na mijn aankomst heeft Enrique Caro, de directeur van Hispánica, mij de parador van Nerja laten zien en het dorpje Frigiliana. Een juweeltje in de bergen. Een dorpje dat enorm geleden heeft onder de val van Granada.” Het bracht mij in gedachten ook gelijk terug naar onze excursie van afgelopen donderdag. Op de Borreguiles werd mij door een dame uit Noordwijk een koffie aangeboden waarbij ik haar heb laten weten dat mijn hart nog altijd in Noordwijk ligt bij DeBaak. Tijdens de laatste koffiestop in Nerja hebben wij elkaar opnieuw gezelschap gehouden waarbij ik haar in kennis heb gesteld van mijn verhaal over Het kompas van Frigiliana. Daarom heb ik mij gisteren vervolgens gewijd aan de inventarisatie van mijn documenten waarin Frigiliana is vermeld beginnend met Personal dates founder Instituto Cervantes England and Wales en eindigend met Jaime Alfonsín, Secretario del Príncipe de Asrturias y el Rey Juan Carlos de España, Carmen Morán Rodríguez en Avegoor en Blenheim Palace.