WACHTEN OP DE TECHNICUS

Ik citeer mijn dagboek uit Bragança. 10:32 Gewacht op de técnico. Niet verschenen. Jesús gebeld. Er zijn problemen met de centrale van Telefónica in de Calle Casablanca. 14:18 Ik ben er even langs gelopen. Vandaar naar Bora Bora. De enige manier om nog te communiceren met leden van de NCCS. Vervolgens bij Jesús langs van Movistar (oh movistar!). Probleem in ‘la central de Telefónica’ nog niet opgelost. Ik zit nu weer op mijn balkon onder het genot van een Steinburg Suave. De lucht was vanmorgen zó helder dat ik van hieruit een prachtig uitzicht had op het Marokkaanse Rifgebergte. En zelfs de Rots van Gibraltar kon zien liggen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Pieter van Vollenhoven viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. Inmiddels ben ik de tel aardig kwijtgeraakt. De meeuwen vliegen hier nu af en aan. Er is klaarblijkelijk veel thermiek. Het doet mij denken aan Leonardo da Vinci. Het mag geen wonder heten dat ik thans van bijna alle communicatie ben verstoken. Op Koningsdag heb ik met Jo Smeets nog gesproken over onze reis langs de ‘Châteaux de la Loire’ na de start van het Frans-Spaans Instituut. We hebben toen ook het graf van Leonardo bezocht in Amboise. 14:40 Op deze dag vierden wij normaliter Koninginnedag. De mooiste dag op ons terras van de Plattenber 2 in Maarn. Wat een mooie tijd hadden wij daar aan de rand van onze vijver met de goudvissen en goudwinden die wij van Peter hadden gekregen. Zij schoten als bliksemflitsen door het water. Dat was een mooi beeld. Evenals de goudvissen in de vijver van het Holland Office Center in Hoofddorp. Een grote school visjes met een leider voorop. Met een vlekje op het voorhoofd. Dat is de realiteit. En dat is ze nog steeds. Deze week kreeg ik toevallig TMK aan de telefoon. Hij was toen een belangrijke gast voor ons. Hij weet alles over computersystemen en heeft bijzondere ervaringen opgedaan in Griekenland. Wellicht is het een goede zaak dat ik de boel nu even laat rusten. Dat was ook steeds op 30 april in Maarn het geval. Daar werden wij al om 6 uur wakker gemaakt door jongelui die met aan touw gehechte blikken door het dorp reden in het kader van ‘luilak’. Die situatie doet zich thans opnieuw voor. Helaas niet meer met de blik op onze vijver, maar op de Middellandse Zee en de noordkust van Afrika. “Het kan verkeren” zei Bredero en heeft toen De Spaanse Brabander geschreven als parodie op de Lazarillo de Tormes. En zo ben ik ook in Salamanca terechtgekomen. De eerste keer in 1992 en de tweede keer in 1996 tijdens het bezoek van Koningin Sofía van Griekenland en Spanje aan de Universiteit van Salamanca. Ik heb klaarblijkelijk een door Rafael del Moral geregeld eredoctoraat ontvangen van de universiteit alsmede van het Instituto Cervantes in Madrid. In dit verband gaan mijn gedachten thans uit naar het komende AEPE-congres in San Sebastián in de laatste week van juli en de viering van het veertigjarig bestaan van de Nederlandse Club Costa del Sol op 13 oktober aanstaande waar thans al meer dan 350 gasten worden verwacht. Het is vandaag ook 27 jaar geleden dat ik Maarn in mijn Mazda Rocinante heb verlaten om onze organisatie op te bouwen (15:07). Vanavond speelt Ajax de eerste wedstrijd van de halve finale in de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Ik wist niet dat ze al van Juventus hadden gewonnen. De wedstrijd NEC-Tottenham (0-1) heb ik persoonlijk bijgewoond. Reden om vanavond weer eens te gaan kijken in La Carihuela.