DE TERUGKEER VAN DE VAKANTIEMAN

Na verzending van Marga del Cid (PP) wint verkiezingen in Torremolinos  heb ik gisteren naar de eerste uitzending gekeken van MAX Vakantieman. De naam van deze omroep dat mij altijd denken aan Maximiliaan en mijn kleinzoon Max Lucas Christiaan.

Het programma werd in het verleden verzorgd door wijlen Frits Bom. Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn gevoerde correspondentie op deze datum vanaf 1988: 28 mei 2005 Mijn laatste brief uit Nederland aan Liesbeth voor mijn vertrek naar Spanje in de zomer van 2005 Met bijzondere aandacht voor Spanje, Blauw Bloed, de Heli-braderie van de Lions Club Maarn-Maarsbergen ons bezoek aan Expolangues, in Parijs van 21 t/m 23 februari 1986, José Luís de Celis van het Colegio de España uit Salamanca, gitariste María Esther Guzmán uit Sevilla, Bob Burger, Pitman, Londen, Royal Leamington Spa, Europees Parlement, El Mundo de Mañana, Boonstra, Bevestiging afspraak (1) ter attentie van Mr. H. de Graaff in MaarnManuel Muñoz RuizBezoek aan Julio Iglesias, Ons zevende project, Timeless, Vertrek George Carey, Back in The Netherlands, Back to Althorp,  The almost visible manager,  Raad van Commissarissen; taak, profiel, samenstelling, benoeming en honorering en 31 juli 2003 Alcalá de Henares.

Het belangrijkste nieuws Rutte: EU-strategie bepalen vóór de ’poppetjes’ BRUSSEL – De EU-leiders moeten eerst de prioriteiten van het EU-beleid voor de komende vijf jaar bepalen en dan pas praten over de personen die daar het beste leiding aan kunnen geven. Dat zei premier Mark Rutte vlak voor een bijeenkomst met zijn Europese liberale collega’s in Brussel, voorafgaande aan een top dinsdagavond waar de EU-leiders het resultaat van de Europese verkiezingen bespreken. „Vanavond gaat het over inhoud, over economie, klimaatverandering, migratie”, zei hij. „De Europese Raad  is een strategiebepalende instelling.”

Rutte had eerst nog een lunchbespreking met de Franse president Macron en de (linkse) premiers van Spanje en Portugal, bevestigde hij. Een ontmoeting met bondskanselier Merkel, samen met de Belgische liberale premier Michel, staat ook op de agenda. „Wij oriënteren ons breed, met alle politieke families”, verklaarde de minister-president.

EU-president Donald Tusk heeft de leiders twee dagen na de Europese verkiezingen bijeen geroepen omdat hij snel besluiten wil over de ‘poppetjes’ die de EU verder moeten besturen. Zo vervalt op 31 oktober het mandaat van de Europese Commissie, het dagelijkse EU-bestuur, en moet de opvolging van de huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker Jean-Claude Juncker, worden geregeld. Het Europees Parlement wil dat de kandidaat daarvoor uit zijn midden komt.

Macron en Rutte zijn onder de leiders die vinden dat een kandidaat ook van buiten het parlement moet kunnen komen. „Ik heb een strakke opvatting over wie daar denk ik bij past. Maar daar laat ik me niet over uit”, aldus Rutte.

Merkel en Macron

Ook Macron zei het vandaag niet over de namen te willen hebben. Toch noemde hij er direct daarna drie: de liberale EU-commissaris Margrethe Vestager, de Franse EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier en Frans Timmermans. Diens Duitse christendemocratische tegenstrever Manfred Weber sloeg hij over. Merkel zei zich „natuurlijk” voor de kandidatuur van Weber in te zetten. Wel toonde zij zich bereid tot compromissen bij de verdeling van de topbanen. Volgens de kanselier is er nog veel tijd om voor de volgende top op 20/21 juni met voorstellen te komen. Tijdens het diner zal sprake zijn van een „eerste uitwisseling” van ideeën, aldus Merkel.