HEMELVAARTSDAG

“30 mei 2019 14:16 onderwerp: Redesign van het bericht over mijn drie dilemma’s. Beste Jan, Na het nuttigen van een English Breakfast met een Jus d’Orange heb ik mijn bericht van vanmorgen aan een redesign onderworpen. Het luidt nu alsvolgt:

“Hartelijk dank voor jouw reactie. Die olifantenjager uit Madrid heeft inmiddels zijn verantwoordelijkheden overgedragen aan zijn zoon. Dus met Juan Carlos heb ik geen functionele binding meer. Ik ben overigens in 1996 nauw betrokken geweest bij de toekenning van de Four Freedoms Award door de Roosevelt Stichting in Middelburg. Dit allemaal inzake de juridische problematiek die helemaal teruggaat tot de Tachtigjarige Oorlog. De Provincie Zeeland heeft in 1648 de Vrede van Munster niet getekend en is formeel nog steeds met Spanje in oorlog voor zover ik daarover goed ben geïnformeerd. En Juan Carlos heeft die onderscheiding Nota Bene in Middelburg ontvangen uit handen van Koningin Beatrix. Juan Carlos was toen erevoorzitter van het Instituto Cervantes in Alcalá de Henares terwijl ik de eerste rechten heb in de Benelux. Daarom heb ik hem en Zijn Nederlandse Collega rond Bevrijdingsdag 1995 een brief geschreven met mijn motieven tot oprichting van het Instituto Cervantes. Zie En conmemoración del Cinco de Mayo en Bij de vijfde mei. Dat was dus de eerste keer na de Tachtigjarige Oorlog dat een Spaanse koning op officiële basis Nederlands grondgebied betrad. Hij schijnt incognito ook nog wel eens op Het Loo in Apeldoorn op bezoek te zijn geweest naar ik aldaar heb vernomen van medewerkers van het paleis. Inzake jouw vraag over mijn dilemma. Dat zijn er verschillende. Op de eerste plaats het feit dat mijn rechten op het Instituto Cervantes in de Benelux tot op heden nog niet zijn erkend door de Spaanse Regering en ik van hen nog geen vergoeding heb ontvangen voor het wederrechtelijk gebruik van mijn rechten terwijl ik reeds in 1968 ben begonnen met de ontwikkeling van deze organisatie. Een tweede dilemma betreft inderdaad de door jou genoemde olifantenjager in Botswana. Tijdens de laatste dag van zijn bewind ontving ik bericht van een Franse journalist dat Juan Carlos in de tijd van Franco in het Portugese Cascais ‘per ongeluk’ zijn jongste broertje had doodgeschoten. Dat videobericht was wel bekend in Frankrijk maar verboden in Spanje. Dat mocht de Spaanse bevolking beslist niet weten. Ik kon daar dus niet over praten. Juan Carlos was bovendien nog een Collega van mij als voorzitter van de Stichting Cervantes Benelux.

Daags nadat ik dat bericht uit Frankrijk had ontvangen heeft Juan Carlos Zijn Abdicatie bekend gemaakt.

Een derde dilemma betreft de voormalige relatie tussen Juan Carlos en Prinses Diana. Charles en Diana gingen soms bij Juan Carlos en Sofía op bezoek in hun zomerpaleis Marivent op Mallorca. Het is algemeen bekend dat Diana en Juan Carlos het goed met elkaar konden vinden. Wij hadden alledrie dezelfde belangstelling: De Don Quichot van Cervantes. Diana heeft Haar levenswandel zelfs aangeduid met ‘My Quixotic Quest’. Op 18 augustus 1997 heb ik Buckingham Palace bezocht. Zie 18 August 1997 Visiting Buckingham Palace and Kensington Palace and delivering Certificate of Incorporation of Our Company. Er hingen daar vier gobelins met de afbeeldingen van Don Quichot en Sancho Panza. En Diana heeft daar heel vaak rondgelopen. Dat is nog steeds hetgeen ons bindt al is zij overleden. Op de website  van de Asociación Europea de Profesores de Español (AEPE) sta ik vermeld als Amigo del Rey de España. Dat betreft de huidige Koning Felipe VI die ik al op 31 juli 1996 in het Bestuur van de Stichting Cervantes Benelux heb uitgenodigd. Samen met Willem-Alexander van Nederland, Filip van België en Henri van Luxemburg. Zes dagen later is Diana in beeld gekomen na mijn bezoek op 5 augustus 1996 aan St George’s Chapel in Windsor Castle. Zij heeft toen tot echtscheiding besloten op 28 augustus. Vanaf dat moment was zij mijn partner. Zij sprak over ‘My First Engagement after my divorce’ toen zij op de dag van Haar echtscheiding 28 rozen van mij had ontvangen in de Harbour Club in Londen. Daarom heb ik op 18 december 1996 de Limited Company Instituto Cervantes England and Wales opgericht. Diana heeft toen Haar echtscheidingsadvocaat Anthony Julius een nieuw testament laten opmaken en Haar butler Paul Burrell opdracht gegeven al Haar bezittingen – die Haar na Haar echtscheiding waren toebedeeld – laten veiligstellen. Op 18 april 1997 heb ik mijn bevoegdheden voor die Limited in Londen aan Diana overgedragen en het Certificate of Incorporation op 18 augustus 1997 persoonlijk in Kensington Palace aan Haar hofdame verstrekt na mijn bezoek aan Haar appartement met uitzicht op de beroemde ‘Sunken Garden’. “She has done Her duty. She produced two heirs to the throne” vertelde de Lady mij. Ik had Diana inmiddels ook voorgesteld om op 28 september 1997 in het huwelijk te treden in de Anglicaanse Kapel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daarvoor had ik Reverend David Brindley uitgenodigd, de vicar van St Mary’s Church in Warwick. Wat er vervolgens op 31 augustus is gebeurd heeft de hele wereld meegemaakt. En wat er daarna gebeurde is ten hemel schreiend. Eerst werd er door het advocatenkantoor Boodle Hatfield in Londen een vervalst testament uit 1993 gepubliceerd en butler Paul Burrell beschuldigd van diefstal van Diana’s bezittingen. Dat proces heeft jaren geduurd totdat Koningin Elizabeth persoonlijk heeft ingegrepen. Nochtans zijn die bezittingen nog steeds niet toegekend aan Instituto Cervantes Limited, tenzij mijn agent Jan Snijders op Cyprus daar meer van weet. Zoals je kunt zien op Report 35 The Ultimate Preparations heb ik in de week van 17 augustus 1997 gelogeerd in het Holiday Inn Hotel in Windsor Maidenhead. Dat is de woonplaats van aftredend Prime Minister Theresa May. Ik heb mevrouw May – middels berichtgeving aan mijn belangrijkste vertrouwenspersoon terzake – laten weten dat ik niet accoord ga met een Brexit als de Britse Regering haar verantwoordelijkeid jegens de in december 1996 door Anthony Julius beschreven nalatenschap van de Prinses van Wales niet nakomt. Die Brexit zou op 28 maart jongstleden volgens May hebben moeten plaatsvinden. Op die dag heb ik mijn bericht ‘Hacking Day in the UK’ verzonden hetgeen mij uiteindelijk wel 23 mille heeft gekost. Mevrouw May heeft inmiddels tot aftreden besloten. Maar het is mij nog niet bekend of zij inmiddels aan haar wettelijke verplichtingen heeft voldaan jegens ons bedrijf. Daarover heb ik Prins Charles en haar voorganger Tony Blair al op 18 september 1998 (correctie) een brief geschreven na het manuscript van mijn boek Letters to Diana, Princess of Wales op 22 december 1997 op 10 Downing Street te hebben overgedragen ten behoeve van de toenmalige Prime Minister Blair (Nummer 003). Nigel Farage heeft de Brexitonderhandelingen met zijn Brexit Party naar zich toe getrokken in het Europees Parlement en de uittreding van het Verenigd Koninkrijk gesteld op 31 oktober 2019. Ik denk dat hem dat wel lukt zodra aan alle wettelijke verplichtingen jegens ons bedrijf door de Britse Regering is voldaan.

Beste Jan. Dit zijn in ‘a nutshell’ de drie belangrijkste dilemma’s die mij bezighouden. Ik stuur dit berichtje ook aan mijn collega Drs Elizabeth Henriëtte Halbertsma. Zij is de auteur van het boekje ‘Dilemma’s te lijf’ en weet dus van wanten. Hartelijke groet en wellicht tot vanavond in de San José Parish Church in Fuengirola. John P.S. En wat de Griekse yoghurt betreft verwijs ik naar dit videobericht: 20180423-29 Athene en het bezoek van Koningin Sofía (zuster van Koning Constantijn van Griekenland) aan de Universiteit van Salamanca op Gelukwens aan de Prins van Oranje  En bij de appelmoes denk ik automatisch aan de speech van Toon Hermans over dat onderwerp. Tot vanavond John.”