IN MEMORIAM

15:20 Zoals gisteren aangekondigd in mijn bericht Een predikant uit Canada sta ik vandaag in verband met de zwarte rouwrand om de foto’s bij de Inleiding van mijn beleidsplan stil bij een groep steunpilaren die ons sinds 1991 zijn ontvallen.

Prinses Diana 31 augustus 1997 Ik lees in Wikipedia: “Diana stond op het punt om een belangrijke aankondiging te doen. Dat is wat ze tegen de media had gezegd niet lang voordat ze overleed.”. Dat heb ik indertijd inderdaad gelezen. Ik ben daarbij van de veronderstelling uitgegaan dat het mijn voorgestelde huwelijksdatum 28 september 1997 in de Anglicaanse Kapel in Paleis Het Loo in Apeldoorn betrof. Er moeten bekenden van haar zijn die dat kunnen bevestigen zoals Liesbeth Halbertsma.

In dit verband memoreer ik het artikel uit Het Parool van 27 mei 2006: “Ik citeer. Retour Nijmegen-Zutphen HENK SCHUTTEN John L. van der Heyden begon in 1992 een taleninstituut voor mensen die Spaans willen leren. Vier jaar later nodigde hij de kroonprinsen van Nederland, België, Luxemburg en Spanje uit om tot het bestuur van zijn Instituto Cervantes toe te treden. Tijdens een bezoek aan Canterbury Cathedral vernam hij dat ook de Britse Prinses Diana in zijn project geïnteresseerd was. Diana viel al snel voor de charmes van de succesvolle Nederlandse zakenman. Op 25 december 1996 verloofden de twee zich in Het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Hoe de romance zich ontwikkelde, beschrijft Van der Heyden in zijn boek Letters to Diana Princess of Wales. Het eindigt met de ontvoering van Diana in Parijs, precies vier weken voordat hij met haar in het huwelijk zal treden in Nederland. De zakenman houdt Mohammed Al-Fayed, de vader van playboy Dodi die samen met Diana om het leven kwam, verantwoordelijk voor haar dood. Dat Van der Heyden, die tegenwoordig resideert op Torremolinos, als geslaagd zakenman al snel een doelwit werd van de georganiseerde misdaad, zal niemand verbazen. Dankzij zijn koelbloedige optreden konden aan het begin van de jaren negentig tal van criminele organisaties worden opgerold. Maar, zo mag hij graag onderstrepen, ‘zonder de ondersteuning van Politie, Justitie en Volksgezondheid zou ik het niet hebben gered’. Omdat Justitie met zijn hulp voor 733 miljoen aan drugs in beslag kon nemen, maakt Van der Heyden sindsdien ‘op grond van de in het rapport Inzake Opsporing van de Commissie Van Traa  vermelde criteria’ aanspraak op tien procent van dit bedrag. Het bedrag zal worden aangewend ten behoeve van zijn Stichting Cervantes Benelux, die ‘alle bonafide Nederlandstalige hispanisten’ voor onbepaalde tijd aan het werk wil helpen.”

Het is thans zaak dat Het Parool nu openheid van zaken gaat geven. Opmerkelijk is dat de Nederlandse versie van Wikipedia de moeder van Diana heeft aangeduid als Frances Ruth Burke-Roche terwijl ik er altijd vanuit ben gegaan dat zij Frances Shand Kydd werd genoemd. De Engelse versie noemt haar eveneens Frances Shand Kydd. Maar haar biografie vermeldt “She was born Frances Ruth Roche in Park House, on the royal estate at Sandringham, Norfolk, on 20 January 1936. Her father was Maurice Roche, 4th Baron Fermoy, a friend of King George VI and the elder son of the American heiress Frances Ellen Work and her first husband, the 3rd Baron Fermoy. Her mother, Ruth Roche, Baroness Fermoy, was a confidante and lady-in-waiting to Queen Elizabeth (later the Queen Mother). Since birth, she held the style of The Honourable as the daughter of a baron.”