DE KAARS VAN 2018

Na verzending van mijn bericht De Chinook van vrijdag 28 juni 2019, Het Licht op FC Cervantes en mijn documenten d.d. 29 juni vanaf 1996 heb ik vandaag weer deelgenomen aan de Nederlandse kerkdienst in Los Boliches onder leiding van Dominee Jan van Pijkeren. Mij was deze keer de eer vergund onderstaande lezingen te mogen verrichten vanaf de kansel.

Eerste lezing: Spreuken 3: 1-26

Mijn zoon, vergeet mijn lessen niet, houd in je hart mijn richtlijnen vast. Ze vermeerderen de dagen van je leven, geven je vele jaren van geluk. Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. God en de mensen zullen je genegen zijn en je zult waardering ondervinden. Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan hem bij alles wat je doet, dan baant hij voor jou de weg. Wees niet eigenzinnig, maar heb ontzag voor de HEER en ga het kwaad uit de weg. Het zal je sterken als een medicijn, het verkwikt je lichaam. Eer de HEER met al je rijkdom, met het beste van de oogst. Graan zal je voorraadschuren vullen, je kuipen lopen over van wijn. Mijn zoon, een berisping van de HEER mag je nooit terzijde schuiven, zijn bestraffing moet je zonder afschuw ondergaan, want de HEER straft wie hij liefheeft, zoals een vader die houdt van zijn zoon. Gelukkig is een mens die wijsheid heeft gevonden, een mens die inzicht wint. Wijsheid levert meer op dan zilver, geeft meer profijt dan goud, is kostbaarder dan edelstenen. Alles wat je ooit zou kunnen wensen valt bij de wijsheid in het niet. Met haar ene hand schenkt ze een lang leven, eer en rijkdom geeft ze met haar andere hand. Haar wegen zijn lieflijk, haar paden vredig. Ze is een levensboom voor wie haar omhelst, wie haar omarmt mag zich gelukkig prijzen. De HEER heeft de aarde met wijsheid gegrondvest, de hemel met inzicht gevestigd. Door zijn kennis brak het water los uit de diepte en druppelt er dauw uit de wolken. Mijn zoon, streef naar bedachtzaamheid en wijs beraad, verlies die nooit uit het oog. Ze zullen een bron van leven voor je zijn, een sieraad om je hals. Je zult veilig je weg kunnen gaan, nergens zul je struikelen. Je hoeft niet bang te zijn wanneer je slapen gaat, je slaap zal vredig zijn. Je hoeft geen angst te hebben plotseling te worden opgeschrikt door onheil dat van goddelozen komt. Je kunt vertrouwen op de HEER, hij beschermt je tegen hinderlagen.

Evangelielezing: Matteüs 9: 9-13 

Toen Jezus van daar verder ging, zag hij bij het tolhuis een man zitten die Matteüs heette, en hij zei tegen hem: ‘Volg mij’. Hij stond op en volgde hem. Toen hij thuis aanlag voor de maaltijd, kwam er ook een groot aantal tollenaars en zondaars, die samen met hem en zijn leerlingen aan de maaltijd deelnamen. De farizeeën zagen dit en zeiden tegen zijn leerlingen: ‘Waarom eet uw meester met tollenaars en zondaars?’ Hij hoorde dit en gaf als antwoord: ‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel. Overdenk eens goed wat dit wil zeggen. Barmhartigheid wil ik, geen offers”. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars’.

Na afloop van de dienst kreeg ik namens het kerkbestuur door Grada Hildering de Paaskaars van 2018 aangeboden. Hier ben ik heel gelukkig mee. Vervolgens ben ik met de trein van 12:22 naar Torremolinos teruggekeerd. Onderweg hield de trein een tijdje stil in Torreblanca. “The driver had to go to The Loo” liet ik mijn Engelssprekende medereizigers weten en toonde hen mijn stropdas van Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn documenten d.d. 30 juni vanaf 1994 Aankondiging voorgenomen bezoek aan GroningenI wish you a very happy birthday Royal HighnessWeekly Report 26 to Lady Diana Frances Spencer Princess of Wales – We organize to suit youReservation of Palace Het Loo on 28 SeptemberAranjuez FusieKennisgeving aan Drs P. Ottenhoff inzake EndemolEuropean Cervantes Foundation ter attentie van Thierry baron van Zuylen van Nijevelt van De Haar te HaarzuilensPrinses Margarita in stilte getrouwdNiels Stemerdink en LenaHeydanus, Erasmus en CervantesAutoriteit Financiële MarktenDespués del Mundial todo va a cambiarMultifunctioneel Centrum¡Viva España!AlkmaarMarcel Boekhoorn, The Ritz en de Nationale Ondernemingsprijs Koning Willem IEen flesje Argentijnse wijn uit San Juan enDe belangrijkste gebeurtenissen van de komende tijd.