AMBASSADEUR ROSEMARY SPENCER VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN MIJN DOCUMENTEN D.D. 4 AUGUSTUS VANAF 5 JANUARI 1991

Na verzending van De erfenis van Prinses Diana, mijn documenten d.d. 3 augustus vanaf 5 januari 1991 en het verhaal over Sophie van Westeinde in De Vliegende Hollander hoorde ik om 10:06 in de verte het geluid van een Chinook-helikopter. Het deed mij denken aan de situatie op 31 juli 1996 nadat ik mijn faxbericht aan Hare Majesteit Koningin Beatrix had verzonden vanuit het adres De Wellenkamp 1530 in Nijmegen. Er hing toen ook zo’n heli boven mijn huis. Hij heeft mij toen vergezeld naar het postkantoor van het Winkelcentrum Dukenburg totdat ik daar mijn officiële brieven namens het Instituto Cervantes Benelux had afgeleverd ten behoeve van de kroonprinsen Willem-Alexander van Nederland, Filip van België, Henri van Luxemburg en Felipe van Spanje. De volgende dag – 1 augustus 1996 – ben ik met een gehuurde auto met mijn beide zoons naar het Verenigd Koninkrijk vertrokken. Vanaf de grenspost Hazeldonk tot aan de Franse grens zijn wij toen vergezeld door een helikopter van de Belgische luchtmacht en na het verlaten van de Kanaaltunnel werden wij in Folkestone al opgewacht door een heli van de Royal Air Force die voor ons uit is gevlogen tot in Canterbury. Normaliter vliegt de Chinook over mijn appartement als hij bij mij op bezoek komt, maar gisteren maakte hij vóór het bereiken van de kust een bocht in de richting van Málaga. Reden waarom ik gistermiddag heb besloten om eveneens een ritje in die richting te maken. Daarom ben ik tussen 14:36 en 18:30 met bus M110 vanuit Torremolinos even heen en terug naar Málaga geweest waar ik in het metrostation Heurlin Princesa mijn OV-kaart heb opgeladen. Voordien ben ik tot 14:36 verder aan het werk gegaan met het scannen van mijn documenten. Ik stuitte daarbij op het artikel Sint David in het Begijnhof uit De Telegraaf van 4 maart 1998 met een foto met daarop de toenmalige Britse ambassadeur Dame Rosemary Spencer.

Ik citeer: “Op 1 maart herdenken de mensen in Wales de sterfdag van St. David, de patroon van dit mooie westelijk deel van Groot-Brittannië. Zij maakten er hun nationale dag van. Dan dragen de ‘Welshmen’ narcissen en preien, de traditionele symbolen. In de Engelse kerk aan het Amsterdamse Begijnhof vierden de inwoners van het Verenigd Koninkrijk die in Nederland verblijven plus veel fans van Wales hun St. Davids Day met een mooi concert. Aan de kerkbanken waren bloemenvaasjes gemonteerd met tuiltje narcissen. De preien waren op een enkel stuk na achterwege gelaten. De vlaggen van Wales sierden de fraaie oude kerk. Een rode draak op een achtergrond van wit en groen. Het zijn de kleuren van de standaard die de legendarische koning Arthur meevoerde toen deze in de 16e eeuw de Engelsen en de Saksen verjoeg. De legende wil zelfs dat hij er tijdens die mislukte invasie met preien op in hakte, de groenten waar Sint David zich zo sterk voor heeft gemaakt toen hij daar leefde (515-585). Brussel heeft zijn lof en Wales zijn preien zegt men. De mezzo-sopraan en harpiste Rachel Ann Morgan, de tenor Geraint Roberts en de bas Ian Spencer traden op met prachtige traditionele liederen uit Wales en ook met een wat moderner repertoire. De in Wales geboren Rachel gaf uitleg in mooi Nederlands evenals de in Wales opgegroeide Geraint Roberts en de flamboyante Ian Spencer die er uitzag als een echte bard. Maar ze wonen ook alle drie in Nederland en gaan van hieruit ook vaak op tournee. In de pauze werd op zelfgebakken koekjes getrakteerd, naar Welsh recept, die de goedkeuring van de Engelse ambassadeur Rosemary Spencerkonden wegdragen. “Delicious.” Ontroerend was tenslotte het nationale volkslied van Wales waarmee een ieder een beetje naar Wales verlangde. Een prachtige dag in een prachtige ambiance, midden in het hartje van Amsterdam”.

In dit verband memoreer ik mijn documenten waarin Rosemary Spenceris vermeld: Condolences on behalf of the British EmbassyAppointment on behalf of Dame Rosemary Spencer, Ambassador of the United Kingdom in The NetherlandsPrincess Diana Memorial Fund on behalf of Dame Rosemary Spencer Ambassador of the United Kingdom in The NetherlandsMemorial Service Fax message on behalf of Mrs Ruth Coward of the British Embassy in The HagueKorte terugblik op de herdenkingsdienst voor Diana in de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout te ‘s-Gravenhage  Report 39 to Earl Charles SpencerDe Blauwe EngelProcedure 97 / 2152 BELEI R08 II G32 (5) ter attentie van de griffier van de Arrondissementsrechtbank Utrecht Sector BestuursrechtThe Real Truth about DianaDe Kroon op het Werk ter attentie van de Minister van Binnenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden (brief)De kroon op het werk ter attentie van Minister Hans Dijkstal van het Koninkrijk der Nederlanden (faxbericht)Vuelve usted en septiembreBeoogde bestuurssamenstellingOpvolger voor Dame Rosemary SpencerEerste bezoek aan de Russische ambassade te ‘s-GravenhageAlexander Weijts uit LathumHenry Charles Albert DavidBill Clinton en CervantesMassage of saunaIn koninklijke sferenReactie op Claim 7 JN 2146 van de County Court St. AlbansEvaluatie gesprek ter attentie van het matchteam van Up2dateInauguratie President ObamaAlles onder controleBrief aan de President-Directeur van TelefónicaLetters to Diana, Princess of Wales on behalf of Noreen Andaya in New YorkHet Top Centre in Diemen: de voorloper van Cervantes EmpleoAEPE-Congres in Cuenca en Mr Abraham Moszkowicz opnieuw aan het woordDirectores del Instituto CervantesValkhof Magazine en de SEAT AlteaSint Walrick en de vuist van CervantesDe Koninklijke Weg naar ValkenswaardGerben-Jan Gerbrandy en Tony BlairBrieven en faxberichten “On behalf of” .

En het Amsterdamse Begijnhof treffen wij aan in The red balloon en Bezoek aan Utrecht, Amsterdam en Zandvoort. Hieruit blijkt dat Koningin Elizabeth en Prins Philip dit Begijnhof hebben bezocht op 5 februari 2007. In dit verband kijk ik nu ook naar mijn videoverslag van mijn wandeling door Amsterdam op 15 november 2017 gevolgd door Fotosessie + Interview: Willem-Alexander en Máxima over de vakantie met hun dochters.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn documenten d.d. 4 augustus vanaf 5 januari 1991: 1992 Inzake Instituto Cervantes/Stichting (1) 1997 A year ago that I visited Hampton CourtLetter to the editor of NRC HandelsbladVerzoek aan de Redactie van het NRC HandelsbladWeekly Report 31 to Lady Diana Frances Spencer Princess of Wales – Government Game Competition 1998 Jaarverslag ter attentie van de Directie van Air HollandPaars met Oranje 1999 Spaghetti en macaroni 2002 Aranjuez 2003 De godin van de jacht 2004 Bar Galatea en Alba de Tormes 2005 La Paz de Valladolid 2006 Dag van Hampton Court 2009 Het belang van de Staat der Nederlanden komt op de eerste plaats 2010 Ivo Opstelten informateur 2011 Trouw en trouwen 2012 Ambassadeur Jonkheer E. Röell, Theo Douma en Buckingham Palace.