MADRID EN MIJN DOCUMENTEN D.D. 5 JANUARI VANAF 5 JANUARI 1991: 29 JAAR INSTITUTO CERVANTES

Deze zondag zijn wij om 07:30 opgestaan. Mijn oudste zoon had ontdekt dat er om 10:40 een trein rechtstreeks naar El Escorial zou vertrekken vanuit het Station Príncipe Pío. Dat bleek het voormalige Estación del Norte te zijn waar ik op 16 juli 1968 voor het eerst in Madrid ben aangekomen. Nadat wij treinkaartjes uit de kaartenautomaat hadden gekocht zijn wij in de op het punt van vertrekken staande ‘tren a media distancia’ naar Valladolid gestapt. Ik had mij nu na 52 jaar echter niet gerealiseerd dat hiervoor vooraf gereserveerde treintickets waren vereist. Daarom dienden wij de eerstvolgende ‘tren de cercanías’ te nemen naar Las Rozas en van daaruit naar Villalba en daar over te stappen op de trein naar El Escorial. In Villalba om 10:40 aangekomen bleek de eerstvolgende trein naar El Escorial pas om 11:30 te vertrekken. Wij hebben toen besloten een taxi te nemen naar het Monasterio de El Escorial. Dat bleek een goed besluit want onze chauffeur wist aardige dingen te vertellen over de regio en reed speciaal even langzaam bij de ingang van de Valle de los Caídos. Hij heeft ons voor de hoofdingang van het Escorial afgezet. Onze tocht begon in de basiliek. Aangezien daar om 12:00 een heilige mis werd gehouden zijn wij eerst naar de Bibliotheek gegaan. Daarna de aangewezen route gevolgd. Te beginnen in het Panteón de Infantes en Don Juan van Oostenrijk en daarna het mausuleum van alle koningen van Spanje en hun echtgenoten vanaf Keizer Karel V. Daar heb ik mijn ‘legal heirs’ een warme knuffel gegeven. Alle drie. De route kwam uit bij de slaapkamer van Filips II. Het uitzicht vanuit zijn bed op het altaar in de basiliek was afgesloten vanwege de mis. Niet te verwarren met Management Informatie Systeem. De lijn van de Habsburgers vanaf Filips II luidt Filips IIIFilips IVKarel II. Daarna ging de macht over op het Huis Bourbon ofwel Borbón in het Spaans. Te beginnen met Filips V en vervolgens Lodewijk I – opnieuw Filips VFerdinand VIKarel IIIKarel IV. Napoleon Bonaparte  zette vervolgens zijn broer Jozef Bonaparte op de Spaanse troon. Gevolgd door Joachim Murat uit het land van Berg en Kleef. Deze werd op 3 mei 1815 verslagen door de troepen van Ferdinand I. Daarna is het even stil en kijk ik naar de Lijst van koningen van Spanje: Ferdinand VIIKoningin Isabel IIAmadeus IAlfons XIIAlfons XIIIJuan Carlos IFelipe VI. Vervolgens hebben wij op een terras in de Spaanse zon onze middagmaalijd genuttigd en vervolgens door het Parque del Príncipe naar het station van El Escorial gewandeld. Het was een mooie gelegenheid om op een bijzondere plaats onderling ervaringen uit te wisselen. Met de trein van 15.13 naar Aranjuez zijn wij naar de Puerta del Sol gereisd langs Mirasierra en Majadahonda. Na op ons logeeradres te hebben uitgecheckt heb ik met mijn jongste zoon het Parque del Retiro bezocht en van hem afscheid genomen. Van daaruit naar het Estación de Atocha gewandeld over een ten behoeve van de Cabalgata de Reyes Magos afgezette Paseo del Prado. Met de AVE van 20:35 ben ik naar Malaga gereisd. Aankomst 23.40 en met bus M110 om 00.03 naar Torremolinos teruggekeerd. Daar heb ik tot 03:24 aan mijn videobeelden gewerkt. Wel een beetje laat. Maar ik hoop dat het de moeite waard is geweest.

Vanuit die achtergrond memoreer ik aansluitend aan Madrid en mijn documenten d.d. 4 januari vanaf 5 januari 1991 mijn documenten d.d. 5 januari vanaf 5 januari 1991: 1992 WickerWork 1994 Jaarwisseling in Maarn 1997 ‘Direct method’ on behalf of My Royal Highness The Princess of WalesAfspraak 1998 Helderziendheid 1999 Onderzoek 2000 De King of Scandinavia in North Shields 2002 Grenta Green 2003 Gelukkig Nieuwjaar 2004 In Koninklijke Dienst‘Afspraak 10 januari 2004’ ter attentie van fotojournalist Peter-Vincent Schuld 2005 Een belangrijk signaal 2006 Spanjepolis 2007 De verliefde gevangene 2008 Ik geloof in jou en mij 2009 B.G. Eldermans 2010 Schavuit van Oranje Deel 1 2011 Bericht aan Huis De Voorst en 2012 Forza.