HERMAN DE CONINCK EN MIJN DOCUMENTEN D.D. 17 FEBRUARI VANAF 5 JANUARI 1991

Voor aanvang van de kerkdienst kregen wij gisteren dit gedichtje uitgereikt:

Gedicht bij een familiefoto

Weemoed is een foto van voor twintig jaar. Familie, nog samen, nog gezond. Is toen. Met een lijst van nu er rond. Het nu houdt het verleden bij elkaar. En omgekeerd. Want nu is maar even. Is opschrikken en vragen: Waar waren we gebleven? Bij jou. In die dagen. Alles is ver. En de liefste dingen nog verder. Maar door het verleden wordt het bij elkaar gehouden, als schapen door een herder.

Herman de Coninck 1944-1997

Het roept vele associaties bij mij op zoals ‘De Koning daar bent u Keizer’. Een opschrift dat ik in Velp heb aangetroffen op een bestelauto. En vanzelfsprekend gaan mijn gedachten hierbij uit naar zijn Nederlandse naamgenoot Herman de Koning uit Nijmegen. De eerste keer dat ik hem in Hoofddorp aan de telefoon kreeg zei hij mij “Ik weet wel dat jij goed met Liesbeth Halbertsma kunt opschieten”.  De Vlaamse dichter Herman de Coninck is evenals Heydanus (1530-1586) in Mechelen geboren. Bij het lezen van zijn naam denk ik ook aan Nu ga ik graag weer naar de kust. Omdat ik nog wel een Koninck lust. En Met Alex ga ik naar de kust omdat ik graag een Koninck lust. Dat is een Belgische biersoort. Daarom memoreer ik aansluitend aan Kerkdienst in het Holland Huis, mijn documenten d.d. 16 februari vanaf 5 januari 1991 en Het Licht op Antonio Banderas mijn documenten waarin de naam Koninck is vermeld: Letter to Mr Hans Backus about my marriage proposalVerjaardagKing Arthur’s Pub and devastating news from ParisHoroscoopKorte terugblik op de herdenkingsdiens voor Diana in de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout te ‘s-GravenhageTerugblik en PerspectiefLady in red. Heldere communicatieDe paarse vlinder en het blauwe lichtHartewens  – De vijfde zuilEl mundo de mañana empieza hoySpaghetti en macaroniHet gelijk van de astroloogPascuas de ResurrecciónWarm welkom voor Prinselijk PaarNieuwe startDe spijker op zijn kopVeertien jaar na mijn eerste State of the UnionNS-keuzedag bezoek aan de Residentie en de Baak in NoordwijkKing Arthur en mijn documenten d.d. 17 februari vanaf 5 januari 1991: 1997  Report 6 Angel of AngolaFax message to Maxwell-Heppel in WarwickHoni Soit qui Mal y PenseAppointment 2002  Instituto Cervantes Limited England and Wales 1998 Final end of speculations  1999 M.A.F. 2000 Building The Holding X 2002 Hoe lang zal het nog duren dat Van der Heijden een miljoenenbedrijf gaat runnen? 2003 Walmart 2004 John and Diana Forever Yours 2005 The Work Continues 2006 In koninklijke sferen 2009 Rolf Rothuizen en Baron van Zuylen 2010 Premier Balkenende overleeft debat over het Rapport Davids en bijzondere belangstelling voor mijn brieven aan Harry Starren 2011 Camiel Eurlings naar de KLMen 2012 James Whitaker en Gerrit Ybema overleden en Nieuw Licht op Don César Antonio Molina.