WIJZE WOORDEN VAN PRINSES IRENE, MIJN DOCUMENTEN D.D. 9 APRIL VANAF 5 JANUARI 1991, VIJFTIENDE TROUWDAG VAN PRINS CHARLES EN CAMILLA, HET LICHT OP VILLA FELDERHOF EN EEN CRÊPE MET BELGISCHE CHOCOLADE

Aansluitend aan mijn bericht Communicatie met Hartmut Stoesslein, mijn documenten d.d. 8 april vanaf 5 januari 1991 en Dragons’ Den onder leiding van Sander Schimmelpenninck vanaf zondag aanstaande om 21:25 op WNL probeer ik mij te verplaatsen in deze wijze woorden van Prinses Irene op de website van De Telegraaf: “De zus van prinses Beatrix begint haar video door te stellen dat we tijdens de coronacrisis veel bezig zijn met angst. „Angst voor de dood. Van een ander die je liefhebt, voor je eigen dood, voor het lijden daaromheen. Angst voor de economische rampspoed. Het is moeilijk om door die overheersende angst heen te kijken naar het grotere geheel, en hoe het straks moet na de crisis.” Door de coronacrisis hebben we ook aan den lijve ondervonden hoe verbonden we met elkaar zijn, stelt de 80-jarige prinses. „Met elkaar, de dieren, de bossen, de planten, de elementen.” We zouden in de toekomst met meer respect, dankbaarheid en bescheidenheid voor de natuur moeten leven. Mensen hebben de natuur nu namelijk te veel onder druk gezet, volgens de prinses. „Met alle gevolgen van dien. De aarde kent geen oordeel, maar reageert op onze verregaande en onnatuurlijke handelingen jegens haar.” Dankbaarheid We zouden na de crisis wat haar betreft dan ook bewust moeten nadenken over onze keuzes. „Hoe wilt u dat de wereld eruit ziet na de crisis?”, vraagt de prinses zich af. „Wat koop je? Wat doe je? Wat laat je? Hoe wil je je vakanties doorbrengen in de toekomst? Deze keuzes lijken klein maar hebben allemaal gevolgen voor het leven op aarde.” Prinses Irene eindigt haar betoog met de stelling dat we angst moeten omzetten in liefde en dankbaarheid. „Dankbaarheid voor de bossen, die zuurstof geven aan al het levende. Liefde voor de bloeiende meidoorn. Voor al dat bloeit, vliegt, kruipt, zwemt. Laat liefde je innerlijke drijfveer en kompas zijn. Leef bewust.”

Prinses Irene speelt een belangrijke rol in mijn leven vanaf het moment dat ik Haar in Madrid op de Puerta del Sol aan de telefoon heb gehad en de eerste was die toestemming van Haar kreeg om een dagje in de Spaanse hoofdstad door te brengen met haar ‘kindermeisje’ van Prinses Margarita en Prins Jaime om filmopnames te maken in het Parque del Buen Retiro en het stierengevecht in de Plaza de Toros van Las Ventas. Dit als visueel lesmateriaal voor mijn toenmalige cursisten. In dit verband memoreer ik mijn brief die ik op 10 september 1996 heb geschreven aan Koningin Beatrix.

Ondanks alle droevige omstandigheden verzoek ik u de moed er in te blijven houden en probeer ik u te blijven stimuleren om door te gaan met het leggen van verbindingen binnen het kader van ons beleidsplan.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn documenten d.d. 9 april vanaf 5 januari 1991: 1996 Brief aan de Ambassadeur voor Culturele Samenwerking ter attentie van de Minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der NederlandenTweede Paasdag op De Wellenkamp 1997 Diplomatie/095000 – AQ 588.096 1998 Vredesprocessen 1999 Brainstorm 2001 Prinses Sophie beëindigt PR-werkzaamheden 2002 Lillibet – derde boek verkocht in Seattle 2003 Bezoek aan Velp, Utrecht en Zeist 2007 Paul Schaling 2008 Al Fayed accepteert de uitspraak van de jury 2009 Artikel 8.1 huurcontract 2010 De eigenaar van Fulham 2011 Presentatie uitgesteld en 2012 Real Madrid.

11:00 Ik las ik in De Telegraaf: “Charles en Camilla vieren vijftien jaar huwelijk Het is donderdag precies vijftien jaar sinds prins Charles in de Guild Hall van Windsor in het huwelijk trad met Camilla Shand, beter bekend als Camilla Parker-Bowles. De verwachting is dat de twee hun huwelijksverjaardag zullen markeren in Birkhall, het Schotse buitenverblijf van Charles. Daar hebben ze zich moeten isoleren nadat Charles vorige maand een milde vorm van het coronavirus opliep. Voor beiden was het destijds hun tweede huwelijk. Charles was in 1981 getrouwd met Lady Diana Spencer en Camilla, met wie hij eerder een relatie had, huwde al in 1973 met Andrew Parker-Bowles. Beide huwelijken liepen spaak, waarbij de gevoelens die Charles en Camilla voor elkaar bleven voelen als rode draad door hun levens en huwelijken bleef lopen. „We waren met meerderen in ons huwelijk”, zoals Diana het gefrustreerd verwoordde. Camilla en Andrew Parker-Bowles gingen in 1995 uit elkaar en Charles en Diana scheidden een jaar later, nadat ze in 1992 al van tafel en bed waren gescheiden. Voor de Britten was Camilla daarbij de kwade genius en boze heks, en dat veranderde niet toen Diana in 1997 dodelijk verongelukte. Camilla was even volksvijand nummer twee, na de paparazzi die de prinses van Wales de dood in hadden gejaagd. Nieuw huwelijk Charles begon daarna met een uitgekiende strategie om zijn geliefde te betrekken bij zijn werkzaamheden, daarbij stapje voor stapje de weg vrijmakend voor een nieuw huwelijk. Hij kreeg uiteindelijk de steun van zijn zoons William en Harry, en tot slotte ook van koningin Elizabeth. In het voorjaar van 2005 werd bekendgemaakt dat Charles en Camilla op 8 april voor de wet zouden trouwen – een tweede kerkelijk huwelijk zat er niet in. Het overlijden en de begrafenis van Paus Johannes Paulus II noodzaakte de prins van Wales zijn huwelijk een dag uit te stellen, zodat 9 april 2005 de huwelijksdatum werd. De Queen en prins Philip bleven weg uit de Guild Hall, maar waren wel aanwezig bij de kerkelijke zegening over de echtverbintenis in de St. George’s Chapelvan Windsor Castle. De koningin gaf ook een receptie, waarbij van Nederlandse kant prins Constantijn en prinses Laurentien aanwezig waren. Hertogin van Cornwall Voor het huwelijk werd beslist dat Camilla haar tweede titel – hertogin van Cornwall – zou gebruiken en niet door het leven zou gaan als prinses van Wales. Dat lag veel te gevoelig. Bij een eventuele troonsbestijging van Charles zou ze mogelijk ook geen koningin worden, maar met het klimmen der jaren en het stijgen van de waardering voor Camilla lijkt het steeds waarschijnlijker dat ze die titel gewoon kan gaan gebruiken. Niet dat Camilla (72) daar op zit te wachten. Ze is deels haar eigen leven blijven leiden, met haar eigen kinderen en kleinkinderen, en als Charles (71) koning wordt dan vraagt dat enorm veel aanpassingen en veel meer verplichtingen.”

21:00 Na het bovenstaande te hebben vastgesteld zag ik op NPO2 het programma Villa Felderhof met de helaas twee weken geleden overleden Liesbeth List en Hans van Willigenburg. Rik Felderhof is een oude bekende van mij. Geheel in stijl met mijn ervaringen in het pannenkoekenhuis in Zeist heb ik vanmiddag een crêpe genuttigd. Gevuld met Belgische chocolade. Prinses Irene legt de vinger op de zere wond in het artikel van eergisteren dinsdag 7 maart in De Volkskrant getiteld Nu betalen wij de prijs voor de ongebreidelde groei.