BLAFFENDE HONDEN EN MIJN DOCUMENTEN D.D. 16 MEI VANAF 5 JANUARI 1991

Na verzending van Het Licht op D66 en mijn documenten d.d. 15 mei vanaf 5 januari 1991. De weg naar het doel is soms nog mooier dan het doel op zich ben ik naar mijn kapper gegaan. Ik had al een afspraak met hem gemaakt om 19:30. Hij was zeer geïnteresseerd in wat ik de afgelopen tijd heb gedaan. Daarop heb ik hem laten weten dat ik aan mijn ‘memorias’ werk. Na thuiskomst heb ik alleen nog maar blaffende honden gehoord.

Mijnhoroscoop luidt vandaag ‘Maak werk af en ruim op. Inventariseer waar uw leven op af koerst en hoe u uw activiteiten zou kunnen uitbreiden. Neem afstand van zaken die u in verwarring brengen. Blijf zondag thuis en ontvang of bezoek buren’.

Het is al lang geleden dat ik buren heb ontvangen of bezocht. Maar ik zond mijn buurman gisteravond het bericht: “El Rey Primero Luego El Gobierno!”. Mijn koers heb ik al 28 jaar geleden vastgesteld. Op 22 april 1992 om precies te zijn. In Noordwijk. Daarna ben ik in mijn ‘Mazda Rocinante” naar Spanje gereden en schreef op 15 mei 1992 in Salamanca in mijn dagboek:

“Viernes, 15 de mayo Vorig jaar schreef ik in mijn agenda: “Hoy nació un León”. Ook een presagio dat ik een jaar later in Spanje zou zijn? Gisteren nog vond ik tussen de boodschappen een plaatje met León: ‘Llamado “el rey de la selva,” este mamífero carnívoro de la familia de los felinos habita en África.’ Op de achterkant schreef ik: “León, Encontré esto un día antes de tu primer cumpleaños. El más fuerte que existe. Salamanca 14-5-92“. Gebeld naar Wijchen om te feliciteren. Voordien de laatste les genoten van Francisco. Een van zijn uitspraken: “Casi nunca recibimos un participante tan inteligente como John”. Daarna de les van Chús. Gesproken over de exigencias van het examen voor het Diploma de Español como Lengua Extranjera. Eisen en examenopgaven van het vorige jaar waren verkrijgbaar bij het secretariado van de Universidad. Weer een onverwachte wens die werkelijkheid werd. En un lugar inexperado encontré a Susana. ¡Qué oportunidad para despedirme de ella! Mis primeros besos a una española, una española como un angel enviado del cielo. Mi primer contacto en Salamanca, la más guapa, la más serena, diligente e inteligente. Repetí sus palabras: “Un día nos encontraremos otra vez, en cualquier sitio, en cualquier momento”. Na de conversación over “la ciudad del futuro” afscheid van Chús en Eva. Pero Susana, es extraordinariamente especial. De vrijdagavond is Salamanca ook weer een gekkenhuis. Todos en la calle, pensando en no se qué.”

Daarom heb ik nu besloten om de komende tijd mijn ervaringen per dag van 28 jaar geleden opnieuw onder de aandacht te brengen. Op 16 mei 1992 schreef ik:

“Zaterdag, 16 mei, Portugal Toch even de grens over. Bezoek aan Guarda en Almeida. Prachtig ruig landschap onderweg. De brem stond volop in bloei. Het karakter van Portugal is compleet anders. Ik voelde me niet thuis. Eerste indruk van de stad Guarda: schoner dan in Spanje. Nieuwe huizenblokken, flats, zijn afgewerkt in helder wit en pasteltinten. Economisch lijkt er een groot verschil te bestaan met Spanje. In de supermercado in Guarda was bijna niets te koop. De supermercado aan de Spaanse kant van de grens was een “muestro de lujo”. De Spanjaarden geven blijkbaar ook veel uit aan splinternieuwe auto’s. In Portugal is dat nog niet het geval. De Portugese bevolking gaf er niet veel blijk van het Castellano te verstaan, hoewel ze nog geen 60 km van de Spaanse grens wonen. In Almeida zijn de middeleeuwen nog niet afgelopen. Over contrasten gesproken. Daarna naar Ciudad Rodrigo. Ook nog middeleeuws. Het kan niet anders of deze grensstreek is vaak een slagveld geweest tussen Portugezen en Castilianen. Ciudad Rodrigo ademde ook deze sfeer. Bij mijn aankomst werd de vestingstad geteisterd door een hevig onweer en vond ik een schuilplaats in de kathedraal waar ik door een padre gastvrij werd rondgeleid. Deze sacerdote schiep er behagen in het middeleeuwse denken en de daaraan gekoppelde pecados mortales uiteen te zetten. Hij gaf er blijk van dat dit verschilde met het huidige denken, maar desalniettemin: het middeleeuwse denken was volop in zijn geest aanwezig.Vanavond met José Luís naar Real-Atlético gekeken. Zie verder Bezoekverslag Colegio de España. Opvallend is de band die Spanje heeft met Spaanssprekend Amerika. Dit wordt in Europa sterk onderschat. Beelden van het bezoek van Koningin Sofía aan Colombia tonen dit aan. Tijdens het congres van Spaanssprekende staten in Mexico waren Koning Juan Carlos en Premier Felipe González belangrijke gasten. De relatie met de regeringen in Hispano-América is goed, getuige de arrestatie van de ETA-top in Montevideo (Uruguay) vandaag. Spanje denkt hiermee de ETA tot zijn wortels te hebben uitgeroeid.”

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn documenten d.d. 16 mei vanaf 5 januari 1991: 1992 Portugal: Guarda en Almeida (als boven) 1997 Magazine Vorsten and the Government GameMessage for Sergeant David Sharp at Eton College 1998 Statuten Stichting Cervantes Benelux 1999 Royal Love 2001 Nieuw adviesbureau 2003 Partijen stemmen in met regeerakkoord 2006 La Vérité 2007 A real gentleman 2008 Monsterzege para Los Imperiales 2009 De crisis te lijf  2011 Shakira Schyfsma eerste cursiste van het Instituto Cervantes Benelux 2012 Spencer en The Impossible Dream Man of La Mancha.