DAG VAN WINDSOR CASTLE, ETON COLLEGE, FROGMORE HOUSE, THE PRINCESS OF WALES CONSERVATORY EN AFLEVERING 5 VAN DE WINDSORS

10:30 aansluitend aan de verzending van Het Licht op ‘the late’ Bert Hortensius, Stadskasteel Oudaen in Utrecht en het door Anthony Julius opgemaakte testament van Prinses Diana las ik dit bericht: “Koningin Sofia nog niet gezien met kleindochters Spaanse media vragen zich hardop af waarom koningin Sofia de afgelopen dagen nog geen enkele keer in het openbaar is gesignaleerd met haar kleindochters Leonor en Sofia. Zowel de koningin als de prinsessen verblijven op Mallorca, waar de koninklijke familie traditioneel een deel van de zomervakantie doorbrengt. Vorig jaar ging de koningin een aantal malen zeer demonstratief met haar kleindochters op pad, maar dit jaar zijn Leonor en Sofia alleen met hun ouders koning Felipe en koningin Letizia op stap geweest. Een aantal media vraagt zich af of hier bewust beleid achter steekt van het paleis om de prinsessen publicitair niet te verbinden met hun in opspraak geraakte en naar Abu Dhabi uitgeweken grootvader koning Juan Carlos. Zo’n link zou kunnen worden gelegd wanneer de meisjes worden gefotografeerd met hun oma.Diezelfde aanname wordt ook weer onderuit gehaald door de gebeurtenissen van vorig jaar, toen de eerste onthullingen over de financiële handel en wandel van Juan Carlos de ronde deden. De koning-emeritus bleef toen op het laatste moment weg van Mallorca, maar koningin Sofia was daar wel en werd een aantal malen gezien met haar kleindochters. Bij een filmvoorstelling van de Lion King bijvoorbeeld. Dat had dit jaar ook gekund, zeker op de dagen dat Felipe en Letizia de andere Balearen-eilanden Menorca en Ibiza bezochten. Sofia heeft zich sinds het vertrek van haar man – ze was toen al op Mallorca – weinig laten zien. Ze wist dat de pers voor de deur van paleis Marivent stond en had aan alle aandacht geen behoefte.” Dat kan ik mij goed voorstellen. Vanuit deze achtergrond heb ik vanaf 22:05 naar aflevering 5 van De Windsors gekeken. En vanmorgen heb ik de uitzending nogmaals gezien. I’m still devastated. Ik kan mij geen ander woord indenken dan dat typisch Engelse woord ‘devastated’. De hele geschiedenis waarbij ik mij altijd zo sterk bij betrokken heb gevoeld ging weer nu als een echte film over mij heen. Niemand beter dan Ken Wharfe en Richard Kay hebben het verhaal verteld zoals ik dat ook heb ervaren. Ik zou die uitzending nog wel honderd keer willen analyseren. Maar ik heb mij beperkt tot de momenten die ik heb genoteerd: 1987 Portugal… 1990 William at school… Diana in Red… Februari 1992 Tay Mahal in Red and Purple… 4 augustus 1992November 1992 Brand in Windsor Castle… Januari 1993November 199518 augustus 1996… Het verhaal laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Met name hetgeen Richard Kay heeft verklaard over zijn telefoongesprek met Diana vanuit haar suite in het Ritz Hotel in Parijs.

Vanzelfsprekend gaan mijn gedachten hierbij uit naar mijn ervaringen op 19 augustus 1997 die ik in mijn brief aan Prinses Diana heb beschreven die zij vermoedelijk niet meer heeft ontvangen en uiteindelijk terecht is gekomen bij Her brother Charles.

Klaarblijkelijk heeft Prins Harry het idee al opgepakt nu ik lees Harry en Meghan bezig met groot televisieproject: “Nu ze gesetteld zijn in hun eigen huis in Santa Barbara, na een aantal maanden in het huis van producent Tyler Perry in Los Angeles te hebben gewoond, willen prins Harry en zijn vrouw Meghan een stap richting Hollywood zetten. Het stel zou momenteel aan het ‘shoppen’ zijn met een televisieproject, waarvan ze hopen dat een van de grote zenders toehapt. Dit meldt Variety. Hoe de pitch van de hertog en hertogin van Sussex er precies uitziet is niet bekend, maar het paar zou in juni een aantal afspraken hebben gehad met verschillende partijen. Zowel Harry als Meghan willen mede-producent zijn van het, nog onbekende, programma, meldt een bron. Volgens diezelfde bron hebben de Sussexes gesproken met NBCUniversal, waarvan de voorzitter Meghan nog kent uit haar jaren bij de serie Suits. Woordvoerders van het productiebedrijf wilden geen commentaar geven. Meghan zou in elk geval geen behoefte meer hebben om te gaan acteren, zoals ze deed voordat ze met Harry trouwde. Dat is dus ook niet het geval in het project dat ze nu samen met Harry aan het pitchen is.”

Ik betreur alle roddels die thans de ronde gaan over buitenechtelijke kinderen van Juan Carlos. Ik beschouw dat echter niet als mijn probleem en geef de voorkeur aan ‘descendientes legítimos’ binnen het bestuur van de European Cervantes Foundation beste Maagd: Vrienden en medewerkers staan achter u. Wendt u tot een vertrouweling als u advies nodig hebt en nodig deze uit voor een lunch of glas na het werk. U communiceert nu goed; mensen begrijpen u. Laat u niet te snel afleiden.

Vissen: Schrijvers onder u zullen geïnspireerd zijn; zij vinden moeiteloos de juiste woorden. Tevens een gunstige dag voor research; u kunt uw kennis aanzienlijk uitbreiden. Het kan de moeite waard blijken een oudere als mentor te vragen.

Schorpioen: Reisplannen kunnen veranderen en hoewel dat teleurstellend kan zijn zullen nieuwe plannen beter in uw schema passen. Onbekende krachten zullen u helpen te zijn waar u moet zijn. Geloof in uzelf maar dring uw ideeën niet op.

Dat is goed. Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn documenten d.d. 19 augustus vanaf 5 januari 1991: 1996 Een avond aan zee (1) Een avond aan zee (2) 1997 Windsor Castle, Eton College, Frogmore House and the Princess of Wales Conservatory Als boven1998 Windsor Estate in Paris 1999 Hotel De Botel 2002 Málaga Tour 2003 ¡Italia! ¡Italia! 2005 Reminder Notice Annual Accounts Instituto Cervantes Ltd 2006 De moeder van de toekomstige koning van het Verenigd Koninkrijk wel of niet sexueel misbruikt door Haar ontvoerder? 2007 Werkgelegenheidsplan 2009 De machtigste man van Nederland 2010 Hertfordshire en Rosa Monckton 2011 Uitnodiging voor bezoek aan Paleis Soestdijk ontvangen 2012 Charles.