NEDERLAND-SPANJE EN MIJN DOCUMENTEN D.D. 12 NOVEMBER VANAF 5 JANUARI 1991

Na verzending van mijn bericht De elfde van de elfde, Boer & Croon in Amsterdam, mijn documenten d.d. 11 november vanaf 5 januari 1991 en Paul Rem in Tijd voor MAX inzake seizoen 4 van The Crown voerde ik met Ds Doctor Dirk Griffioen deze gedachtenwisseling: “11 nov. 2020 17:24 (14 uur geleden) aan mij Dag John, Tja, een interessante vraag. Ik geloof dat alle mensen door God geschapen zijn. Echter in de godsdiensten van ‘heidenen’ (beter de godsdiensten van de volken – gojim), als ook de godsdiensten van Moslims, Christenen en Hindoes en Boeddhisten, is totaal verschillend. Mijn grote leermeester Hendrik Kraemer onderscheidde tussen openbaringsgodsdiensten (Judaïsme, Christendom en tot op zekere hoogte ook Islam) en de godsdiensten van de religieuze zelfverwerkelijking. Ook bracht hij verschil aan tussen een godsdienst als historische (en cultureel) verschijnsel, wat uiteindelijk mensenwerk is, en de openbaring in de christelijke religie. Dat er in Toledo een moskee is die gewijd is aan Jezus (nabi Is) verbaast me niet. Overal in de moslimwereld zijn er moslims die om allerlei redenen wel geloven in Jezus (Isa) en hem als hun verlosser vereren en volgen, maar niet komen tot het doorbreken van de banden met de umma Islam. Meestal loopt dat ook niet goed af. Er zijn vele soorten van zogenaamde ‘insider movements’… vaak in fanatieke moslimomgeving wacht men zich ervoor om er voor uit te komen, maar betuigt men dat men wel volledig toegewijd is aan Christus de Heer. Nog een mooie dag verder, en sterkte bij de tot dus ver tamelijk milde lockdown…. Jammer dat de kerkdiensten niet meer gehouden kunnen worden met de bekende leden… Mvg Dirk Griffioen

JOHN VAN DER HEYDEN 08:17 (2 minuten geleden) aan Dirk Hartelijk dank Dirk voor deze reactie. De term ‘heidenen’ heeft voor mij als etymoloog, genealoog en lingüist  een andere betekenis dan voor een theoloog. Voor mij zijn het mensen ‘van de heide’. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe het Christendom zich in Europa heeft ontwikkeld. Met name in verband met ‘Het spel van Ludgeer’ dat jaarlijks in de tuin van ’t Suideras in Vierakker bij Wichmond wordt opgevoerd. In mijn visie zijn er twee hoofdstromen: via Athene en Rome. Verhalen gaan altijd van mond tot mond. Zo heb ik ooit de hypothese ontwikkeld dat met name het protestantisme zich via ‘de heide’ in de richting van midden-Europa heeft ontwikkeld met Heidelberg als cultureel/religieuze hub. De in Mechelen geboren Heydanus is daar als godsdienstleraar van de Keurvorst van de Paltz werkzaam geweest voordat hij Willem van Oranje op de Dillenburg om militair ingrijpen heeft verzocht tegen de Spaanse bezetter. Gelukkig zijn de scherpe kantjes er nu af en ben ik blij dat de vertegenwoordigende voetbalteams van Nederland en Spanje de punten gisteravond hebben gedeeld (1-1) en vervolgens als goede vrienden het veld hebben verlaten.”

Ik heb de wedstrijd dus heel anders beleefd dan op zondag 11 juli 2010 in Johannesburg. Van Eef Tobé ontving ik in dank foto’s van de viering van mijn 73e verjaardag op de Parador Gibralfaro.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn verbindende elementen d.d. 12 november vanaf 5 januari 1991: 1992 Dossiernummer EA/sw/3011378 1994 Aangiften d.d. 27 april 1993 1997 Het bubbelbad 1998 Schittering van Spanje (1) – Schittering van Spanje (2) 2000 Made in Switzerland 2002 Tony Blair is weer in beeld 2003 Elizabeth uit Schotland 2004 Top 20 van 55 zoekopdrachten 2005 Alhambra Especial 2007 Het wachten is thans op de totstandkoming van de Cervanteskring en 2008 Directie Kluwer beste Maagd: Een huiselijk project zal voldoening schenken. Een ouder familielid dat gaat verhuizen zal uw steun nodig hebben doordat de voorbereidingen hem/haar onzeker maken. Maak een plan en leg persoonlijke spullen opzij tot de verhuisdatum. Schorpioen: Inzicht in het denken van anderen zal u helpen bij het sluiten van een deal en bij onderhandelingen. Als u vertrouwt op uw intuïtie zult u geen fouten maken. Uw baas kan u vragen meer verantwoordelijkheden op u te nemen.

In dit verband denk ik aan mijn voormalige ‘baas’ Drs H.W. Lulofs in mijn brief Uw brief van 25 mei 1995 aan Carel Clemens Canisius Marie van Nispen tot Sevenaer. Kleinzoon van Maria Josephina Ernestina Alexandrina van der Heyden en Charles Ruijs de Beerenbrouck.