DILIGENCE, DE EERSTE PRIORITEIT IN HET BREXITOVERLEG EN MIJN DOCUMENTEN D.D. 5 DECEMBER VANAF 5 JANUARI 1991

11:00 Aansluitend aan mijn bericht Valéry Giscard d’Estaing (1926-2020), mijn documenten d.d. 4 december vanaf 5 januari 1991 en Jan Steen werd ik geattendeerd op de term ‘diligence’. Dat heb ik voor alle zekerheid even opgezocht in het woordenboek E-N: 1. Vlijt, toewijding 2. Postkoets. Ik denk inderdaad dat vlijt en toewijding mij niet ontzegd kunnen worden. Liesbeth heeft mij al eerder aangeduid met ‘harde werker’. Bij die postkoets denk ik aan de geschiedenis van Baron Joost van der Heyden van Baak (1765-1854). Hij was getrouwd met Richmonda Louise Dorothea von Dael tot Eyll en woonde in het Huis Baak bij Zutphen. Eyll is een dorp bij Weeze in Duitsland. Ik heb mij indertijd verplaatst in de wijze waarop Joost zich indertijd naar Weeze heeft verplaatst aan de hand van een militaire stafkaart. Dat moet met een postkoets zijn geweest. De meest voor de hand liggende route was via de Heyendaelseweg. Vanaf de Scheidingsweg gaat de weg tegenwoordig over op een zandweg dwars door het Heumens bos. Ik heb die route gelopen en kwam uit bij de spoorlijn naar Cuyk. Ik kon daar niet verder. Vóór de aanleg liep die weg volgens de stafkaart uit in Weeze. Dat verklaart mijns insziens ook de naam Heyendael. Van der Heyden Dael derhalve. In Vorden is er ook een Heyendaelseweg. Dat ligt in de onmiddellijke omgeving van Baak. Dus ook hier een bijzonder stukje Familiegeschiedenis. Nadien las ik Brexitoverleg gestaakt, Johnson en Von der Leyen aan zet.

In mijn optiek vormt de overdracht van de voormalige bezittingen van de op 31 augustus 1997 in Parijs verongelukte Prinses van Wales aan de Limited Company Instituto Cervantes England and Wales het belangrijkste knelpunt in deze onderhandelingen en dient derhalve als prioriteit nummer één op de agenda te worden geplaatst. Voor het geval dat nog niet is gebeurd.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn verbindende elementen d.d. 5 december vanaf 5 januari 1991: 1995 Familieonderzoek/Instituto Cervantes Benelux 1996 OntvangstbevestigingSint NicolaasgeschenkThe Bold and The BeautifulNieuwe bedrijfsstructuurScholing Spaanstalige allochtonenSinterklaascadeau 2000 Sint Nicolaas 2004 Prinses Dianastadion 2005 Keizerstad en Luzac College 2006 Geen sinterklaasgedicht deze keer 2007 Manuel Múñoz Ruiz, Jan Willem Tijssen, Kees Bakker en De Vrienden van Vitesse en 2011 Sint Nicolaas en het huisje van Jan Steen beste Maagd: Het lijkt een weekend te worden met partijtjes, een concert of andere feestelijkheden. Een roddel onder kennissen kan het gesprek van de dag zijn. Een verbouwing die niet op tijd af is kan een compromis aan beide kanten nodig maken. Schorpioen: Er kan van alles gebeuren en u kunt op een plaats terecht komen waar u niet eerder bent geweest. Zolang dat niet in de zak van Piet is komt u het weekend prima door. Ga zondag gezellig met vrienden fietsen of wandelen.

Dat is een goed idee. Ik weet alleen niet met welke vrienden.

14:20 Aansluitend aan verzending van het bovenstaande herhaal ik mijn horoscoop van vandaag. Schorpioen: Er kan van alles gebeuren en u kunt op een plaats terecht komen waar u niet eerder bent geweest. Zolang dat niet in de zak van Piet is komt u het weekend prima door. Ga zondag gezellig met vrienden fietsen of wandelen.

Dat is een goed idee. Ik weet alleen niet met welke vrienden. Mijn beste vrienden vind ik hier in Torremolinos in de Nederlandse Club Costa del Sol en de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente aan de Costa del Sol en zoals u kunt lezen op hun website zullen er door de verscherpte maatregelen van de Junta van Andalucia geen diensten plaatsvinden t/m 10 december aanstaande. Het is zelfs niet mogelijk de Gemeente Torremolinos te verlaten. Onze huidige predikant Dr D. Griffioen heeft zich echter veel moeite getroost om een liturgie met een uitgebreide preek te schrijven en die aan de gemeenteleden toegezonden zodat wij zondag niet worden onthouden van een belangrijk meditatief moment. Als thema van de preek heeft hij gekozen voor ‘Een Heydense vrouw van lichte zeden een voormoeder van Jezus?’. Ik ben zo vrij geweest daarop mijn feedback te geven vanuit mijn referentiekader als hispanist.

Wij hebben ook de uitvoering van De man van La Mancha gezien in de Nijmeegse stadsschouwburg met Ramses Shaffy als DQ en Janke Dekker als Dulcinea waarna wij persoonlijk met Ramses hebben kennisgemaakt in zijn kleedkamer. Tijdens ons bezoek gedurende de eerste tien dagen van augustus 1996 in Londen werd de musical daar eveneens opgevoerd voor zover ik mij kan herinneren. Het kan ook de filmvoorstelling zijn geweest met Michael o’Toole in de hoofdrol.

Vanuit deze achtergrond kijk ik naar de Spaanstalige reportage Diana – Las lágrimas de una Princesa in een interview met Andrew Morton – auteur van Diana, Her true story – en memoreer ik mijn verbindende elementen d.d. 6 december vanaf 5 januari 1996 Aandelentransactie 2000 Santa Claus 2002 Linguarama NederlandStichting Cervantes Benelux 2003 Financiële Zaken I 2005 Berichtuit Maidstone in Kent 2007 Nieuw Licht in Brasserie La Taberna 2010 Día de la Constitución 2010 en2011 Nieuwe Belgische Regering onder leiding van Elio di Rupo.