MIJN BRIEF AAN PRINS PHILIP, DE HAVEN VAN ZEIST, MIJN DOCUMENTEN D.D. 21 DECEMBER VANAF 5 JANUARI 1991 EN HET LICHT OP ‘LOVERS’

11:00 Ik denk dat ik meer hispanist ben dan anglist. Mijn affiniteit met Engeland komt voort uit de portretten van Koningin Elizabeth en Prins Philip die bij de ouders van mijn moeder Van den Broek in de gang hingen. In 1996 ben ik gaan onderzoeken of wij familieroots in Engeland hebben. Ik kwam toen uit bij de familie Brooke in Warwick. Ik ben mij daarin pas goed gaan verdiepen nadat een Engelse jongedame mij in mei 1996 in Salamanca na het bezoek van Koningin Sofía aan de universiteit vertelde dat Prinses Diana belangstelling had voor mij. Vanaf mijn middelbare schooltijd heb ik altijd belangstelling gehad voor Shakespeare en Dickens. Engeland heeft vanaf mijn 18e jaar vooral mijn belangstelling gekregen doordat ik twee keer per jaar als zoon van een spoorman gratis naar Engeland mocht varen. De eerste keer was in 1965. Daar is mijn affiniteit met The Beatles uit voortgekomen. Voorts is het van belang geweest dat mijn school, het Nijmeegs Lyceum, een bijzondere relatie had met Eton College. In dit verband is mijn belangrijkste brief van deze datum mijn brief aan Prins Philip d.d. 21 december 1996.

Gisteren was mij wederom de eer vergund om de lezing te mogen verrichten tijdens de kerkdienst van de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente aan de Costa del Sol in het Holland Huis over Koning David.

Van mevrouw Erica Zijffers uit Zeist ontving ik een artikel over de voormalige haven van Zeist die reikte tot aan het Slot Zeist. Daarover is een korte reportage te zien op Bestemming: haven van Zeist. Het betreft een vaartocht over de voormalige Biltse en Zeister Grift vanaf de Weertsluis in Utrecht. Het brengt mij in gedachten terug naar de boottocht die wij ter gelegenheid van de jaarvergadering van de Koninklijke Vereniging van Leden der Nederlandse Ridderorden hebben gemaakt op dinsdag 11 juli 2000 en beschreven in Project nummer zeven. Ik ben Erica hiervoor zeer erkentelijk. Ik herkende namelijk mooie plekjes waarover ik heb geschreven aan Kees de Kat uit Bilthoven. Uit het oog is niet uit het hart. Dat geldt ook ten aanzien van Huis ter Heide waarmee ik nog altijd een bijzondere affiniteit heb. Het herinnert mij ook aan de boottocht die ik met mijn ouders heb gemaakt vanuit Bunnik naar Utrecht. En die herinnering gaat nog verder terug naar de tijd dat ik als student van de toenmalige Peter Kanis Kweekschool als vertegenwoordiger van de NBBS en de Unie van Studerenden aan Opleidingsinstituten voor Onderwijzend Personeel USOOP een congres in de toenmalige kweekschool aan de Kroostweg in Zeist heb bijgewoond en de nacht heb doorgebracht in de jeugdherberg Rhijnauwen te Bunnik. In dit verband zag ik de reportage De eerste trein door de Heuvelrug die door Annechien Steenhuizen is gepresenteerd. De Engelse naam voor Steenhuizen is Stonehouse. Zij presenteert het programma vanuit de wijk Nieuw Amsterdam in Maarn waar ik in mei 1997 een huis op het oog had nadat ik mijn pand aan De Wellenkamp in Nijmegen had verkocht met het oog op de voorgenomen verhuizing naar Engeland in die tijd. Ik constateer een bijzondere gelijkenis in de kapsels van Annechien en Liesbeth. Op minuut 6:58 zie ik Annechien bij ons in de achtertuin. Wij hebben heel wat treinen voorbij horen komen. Dat gaf ook veel last. Zowel het voortdurende geraas vanuit de A12 als de continu voorbijrijdende treinen. Daarom is er indertijd een geluidswal geplaatst en vervolgens het idee gelanceerd om een tunnel aan te leggen tussen Maarn Noord en Maarn Zuid. In dit verband gaan mijn gedachten terug naar de dag dat de Nederlandse vlag uithing in Doorn op 22 juni 2016. Onze mooiste kerstvieringen hebben wij immers gevierd op de Plattenberg in Maarn.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik aansluitend aan Brummen en mijn documenten d.d. 19 december vanaf 5 januari 1991 mijn verbindende elementen d.d. 21 december vanaf 5 januari 1991: 1997 Tomorrow never dies 1999 Kerstmis 1999 2004 Ons bedrijf in 2005 2005 Shakespeare en Cervantes 2006 De grootste Nijmegenaar 2007 Op weg naar de final outcome 2010 Bericht uit de Verenigde Staten inzake Letters to Diana Princess of Wales en 2011 Over een ombudsman en de nieuwe Paarse Partij beste Maagd: Er zit spanning in de lucht en de communicatie met familie zal levendig zijn. Probeer schoonfamilie niet tot iets te dwingen waar men kennelijk geen zin in heeft. Zeg vriendelijk “nee” als een verzoek van buren u niet bevalt. Schorpioen: U beseft dat de tijd gaat dringen als u nog kerstinkopen moet doen. Draaf niet als een kip zonder kop door de winkels; maak tevoren een lijst van hetgeen u nodig hebt. Leef u in degenen in, voor wie u een cadeautje zoekt.

Bij de kip zonder kop denk ik aan het bedrijfje met de naam ‘Capitán Pollo’ in de Avenida Joan Miró. Bij het begrip ‘inleving’ denk ik aan het lint met rode harten dat onder meer is afgebeeld in Project nummer zeven. De hierop afgebeelde rondvaartboot was een boot van rederij Lovers. Dat is voor mij aanleiding om in dit bericht mijn verbindende elementen te vermelden waarin de term ‘Lovers’ is vermeld: Christmas presentNew LightBuy Utrecht and win MonopolyEenheid, Recht en VrijheidVliegerenReisschema Utrecht-Haarlem-Lisse-NoordwijkI have a dreamDe mannen van Diana Deel 1Opheldering misverstandEngland eliminatedDe opmars van Felipe en LetiziaPaul Burrell bewaart geheim for the time beingTerug in Paleis Het Stadhouderlijk Hof en Prinsjesdag 2008Kroonprins Willem-Alexander 43 jaarAEPE-Congres in Cuenca en Mr Abraham Moszkowicz opnieuw aan het woordKoos Samson en de SROC te AmersfoortFlorin in Utrecht en Moros in Alicante en Wandelen.