THE PARALLEL PARTNER, GESCHIEDENIS VAN UTRECHT MET ANNECHIEN STEENHUIZEN EN ‘EL VILLANCICO MÁS TERCO DEL MUNDO’ VAN ELE

Na verzending van mijn brief aan Prins Philip, de haven van Zeist, mijn documenten d.d. 21 december vanaf 5 januari 1991 en het licht op ‘Lovers’ heb ik via de NOS Journaals kennisgenomen van de volledige afsluiting van het Verenigd Koninkrijk van het Europese vasteland. Via havens van Dover, Harwich, Hull en Newcastle is er geen personenverkeer meer mogelijk noch via de Kanaaltunnel en de Eurostar. Ik vind dit een bijzondere parallel met mijn berichtgeving van de laatste tijd. Ook zag ik in dit verband beelden van de luchthaven Heathrow. En een gesprek met een medewerkster van DFDS Seaways. Vervolgens zag ik na het boodschappen doen opnieuw een door Annechien gepresenteerd programma over de geboorte van de stad Utrecht. Dit programma werd afgesloten met de videoclip El villancico más terco del mundo. Het verhaal van Annechien bracht mij in gedachten terug naar mijn wekelijkse wandelingen met Het Gilde door de stad Utrecht in de periode juni 1997 tot en met januari 1999 als beschreven in Mr Ivo Opstelten Lord Mayor of Utrecht, Fax message to the President of the European Union en Graaf Floris. In dit verband werd de serie voortgezet met Gijsbrecht van Amstel en de grensoorlog. Opmerkelijk dat ik afspraken heb gemaakt met een advocaat met dezelfde naam terwijl mijn vader eveneens de naam Floris droeg. Na de moord op Floris V van Holland trouwde diens zoon Jan I van Holland dochter Elisabeth van de Engelse koning Edward_I. Dat verklaart mijns insziens ook enigszins de naam Holland Park in Kensington. De geschiedenis boeit mij dermate dat ik vanaf 18:49 verder ben gaan kijken naar De schilder en de storm (1674). Interessant in deze aflevering is de berichtgeving over Nichtevecht en Abcoude. De geboorteplaats van Ds Dirk Griffioen. Gevolgd door Belastingparadijs IJsselstein d.d. 5 augustus 2010. Mijn laatste bezoek aan IJsselstein dateert van 26 april 2012. Mijn oud-klasgenoot Dick Wijte van de Peter Kanis Kweekschool was daar burgemeester geweest. Vervolgens De Pyramide van Austerlitz. Het vervolg van deze aflevering is De eerste trein door de Heuvelrug zoals wij al hebben gezien. Ik meen hierin de stem van mijn vader te hebben herkend op minuut 00:44: “Dames en heren, over enkele minuten Utrecht Centraal”. Het lijkt mij echter een andere stem. Het doet mij wel denken aan de dag dat ik met mijn vader een dag in ‘de cockpit van de trein’ van de directie van de Nederlandse Spoorwegen mee op stap mocht hetgeen ik heb vastgelegd in mijn reportage ‘Met Floor bij het spoor’. Ik heb toen zijn rit gefilmd van Nijmegen naar Amsterdam CS. Vandaar via Utrecht terug naar Nijmegen en vervolgens via Wijchen, ‘s-Hertogenbosch naar Breda en Roosendaal en met een electrische lok terug naar Nijmegen die met motorpech halverwege ‘s-Hertogenbosch en Oss bij Geffen tot stilstand kwam. Watersnood in Eemland is de volgende aflevering dat zich afspeelt in Spakenburg. Gevolgd door aflevering 10 Crisis in Zeist. Dat heb ik in 1987 ook nog meegemaakt. Dat blijkt dus niet de eerste keer te zijn geweest.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn verbindende elementen d.d. 22 december vanaf 5 januari 1991: 1993 Kerstkaart van Ida Willadsen van het Malaca Instituto ontvangen 1997 From Amsterdam to London and letter to the QueenLetters to Diana Princess of Wales 1999 EMS Express 2003 Steven van Manen 2004 Zeven jaar na Koningin Elizabeth 2005 Marjolein Bartelds en Yoyo Olivier 2006 Accountantsrapport en rapport van bevindingen 2007 Met de AVE (Alta Velocidad Española) naar Madrid 2009 Beelden en geluiden van Diana’s uitvaart 2010 Phil Spencer in Northampton en 2011 The Queen laat zich zien beste Maagd: Een prima dag voor grappen en feestelijkheden. Als je onderhandelt over een huis kan vandaag de knoop in jouw voordeel worden doorgehakt. Je zult het resultaat zien van de inspanning die je de afgelopen periode hebt geleverd. Schorpioen: Stel voor de traditie te doorbreken als het geven van cadeaus plichtpleging is geworden en elk jaar een moeilijker opdracht. Als je moet werken zul je zingend bergen verzetten. Een lunch met een collega zorgt voor goodwill.

Aan de lunch met mijn collega Ruud van der Zalm in Hoofddorp heb ik al aandacht geschonken. Hier in Spanje heb ik niet veel gelegenheid om met een collega te lunchen. De traditie om cadeaus te geven en kaarten te versturen heb ik doorbroken door aandacht te vestigen op het hierboven vermelde bijzondere Spaanse kerstlied El villancico más terco del mundo. Ik heb mij gistermiddag door mijn Argentijnse kapper Alejandro laten uitleggen wat ‘terco’ betekent. Hier bestaat mijns insziens geen goed Nederlands woord voor. Wellicht is de vertaling ‘dubbelzinnig’ op zijn plaats. Maar het geeft de sfeer hier in Spanje wel aan. Jarenlang zijn we hier gewend de bekende ‘villancicos’ als ‘Los peces en el río’ en ‘Vamos a Belén’ te horen. Dit jaar niets van dat alles. Daar staat het hoofd niet naar van de mensen hier. Ik zal toch trachten de inhoud van het lied enigszins weer te geven: “Dit is niet zomaar een kerstlied zoals in andere jaren met mooie sterren en ontroerende verwachting naar kerstmis. Met mooie woorden en vlokjes walsmuziek. Het is een werkelijke geschiedenis. Met al zijn dromen. Groot en klein. Die we moeten inleveren. En ondanks alles heffen wij het glas. Omdat het ons overkomt en ons zal raken. Laten we het meest dubbelzinnige kerstlied van de wereld gaan zingen. Een lied dat zich verzet tegen een nieuwe trieste nacht door hem niet te vieren. Laten we het kerstlied zingen dat nooit vermoeit en nieuwe hoop zal brengen. En een beetje vrede. Dit is niet zomaar een kerstliedje. Dit lied fronst het voorhoofd niet omdat het hoort bij kerst. En wij opnieuw kunnen gaan dromen. En laten we de deur openen voor het jaar dat begint, zonder te vergeten. En dat ons niets moge ontbreken. Zelfs geen sprookjesachtig koor via een videogesprek. Als het om zingen gaat… etc.” Het is dus een realistisch lied van deze tijd. De zangeres draagt de naam ELE. De afkorting van Español como Lengua Extranjera. Ofwel: Spaans als vreemde taal. Zij probeert wel vooruit te kijken en brengt haar verwachting tot uitdrukking dat het nieuwe jaar een jaar wordt van nieuwe hoop……