WAAR GAAN WIJ IN HET NIEUWE JAAR NAARTOE?

‘Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe?’ Dat zong Wim Kan indertijd tijdens zijn traditionele oudejaarsconference. Ik kan het mij nog herinneren als de dag van gisteren. Nadat mijn moeder oliebollen had gebakken hingen we met ons gezin en overige familieleden om de radio van de radiodistributie van de PTT. Hierop konden we vier zenders ontvangen. Hilversum 1 en 2, een Vlaamse zender met het weerbericht uit Ukkel en een vierde die ik mij niet meer kan herinneren. Ik geloof dat het een Duitse zender was. Nadat de televisie haar intrede had gedaan konden wij ook slechts naar twee zenders kijken. Dat waren kanaal 4 uit Lopik en kanaal 9 uit het Duitse Langenberg. De eerste oudejaarsavondconference van Wim Kan in 1973 voor de televisie was een zeer bijzondere gewaarwording. Het was het jaar waarin ik mijn vrouw heb leren kennen. Ik was toen onderwijzer op de RK Basisschool Johanna de Lestonnac en studeerde in ‘mijn vrije tijd’ – vooraleer die bestond – Spaanse Taal- en Letterkunde via de ongedeelde eerstegraads deeltijdopleiding van de Katholieke Leergangen aan de huidige Radboud Universiteit te Nijmegen. De rest van het verhaal is u bekend en is te lezen op Loopbaan John L. van der Heyden. Gisteravond heb ik opnieuw gekeken naar een oudejaarsavondconference. Van Youp van ’t Hek deze keer. Vanuit een lege Stadsschouwburg in Utrecht en heb mij daarbij afgevraagd waaraan ik mijn leven in dit nieuwe jaar zal gaan wijden en mij daarbij ook afgevraagd of ik u niet verveel met mijn verhalen. Als dat zo is verneem ik dat graag van u. Ik zit echter wel op een dusdanige manier in elkaar dat als ik nu eenmaal een bepaalde weg ben ingeslagen daarvan niet meer kan afwijken zoals de heer Mirovic in Zeist mij al in 1991 heeft duidelijk gemaakt. Organisatieontwikkeling blijft daarbij mijn primaire drijfveer. Dat is al in 1979 begonnen op een zolderkamer aan de Nachtegaalstraat 28 in Wijchen. Begonnen met niets. Een plan voor de toekomst gemaakt. Mensen bijeen brengen om Spaans en Frans te leren. Het begon met cursussen voor beginners. En elk jaar bood ik mijn cursisten een vervolgopleiding aan op een hoger niveau. En zo werd de boom steeds dikker en dikker. Dit verhaal heb ik op Tweede Kerstdag tijdens de door Marian Groeneveld uit Noordwijk georganiseerde kerstmaaltijd in het Restaurant Beense in Torremolinos aan mijn disgenote verteld met de woorden “dat ging net zolang goed totdat het fout ging”. Zoals dat zo vaak gebeurt in het leven. Dat was in het jaar 1987. Crisis. We weten nu allemaal wat dat is. En we moeten ons er allemaal doorheen slaan. Ook nu heb ik voor grote twijfels gestaan. Op onze leeftijd behoren we nu eenmaal tot de grootste risicogroep. Maar gisteren kreeg ik in Clínica Santa Elena de uitslag van Dr Alberto Urbaneja van een CT-scan van hart en longen die er zeer goed uitziet. Reden voor mij om door te gaan op de ingeslagen weg. Zoals Mirovic het noemde: Kies dus voor een kleine organisatie. Een pas opgerichte organisatie of een zelf op te richten organisatie. Ontwikkel en laat anderen het uitvoeren. Om die reden heb ik in 19981999 deelgenomen aan het project ‘Ontwikkel uw bedrijf’ van de Baak in Noordwijk. In hoeverre mijn collega’s erin zijn geslaagd delen van dit plan ten uitvoer te brengen is mij nog niet duidelijk. Veel feedback heb ik nog niet ontvangen. Daarom voel ik er veel voor dit nieuwe jaar regelmatig te wijden aan mijn rubriek ‘Het Licht op’. Bijvoorbeeld op de gisteren samengestelde lijst vermelde collega’s Adine Tjeenk Willink, Alex van ‘t Hooft, Edwin de Beukelaar en Frits Wiersema. Ik heb ook beleidsbepalende partijen bij de ontwikkeling betrokken op het allerhoogste niveau. De naam Cervantes is nu eenmaal een wereldwijd begrip. Maar vandaag zet ik geïnspireerd door mijn verjaardagscadeau van 8 november in de Parador Nacional Gibralfaro, het traditionele nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker uit Oostenrijk en de reportage uit Burgenland met commentaar van Margriet Vroomans Het Licht op Haydn: Su anuncio en De Volkskracht del 27 de mayo bajo el nombre de Instituto CervantesFoto bevrijdingsdagHaydn: The Philosopher, Lamentazione, The ImperialVisita a MálagaAttending the evensong at Westminster AbbeyEarls of Van der HeydenRoyal Developments IIFC Cervantes GelredomeYour letter from April 17thNieuwsbrieven 009 en 010Corthea Goeman BorghesiusBericht aan de directie 007Kroon op het werkUnidad, Justicia y LibertadFinale Wereldkampioenschap voetbal Nederland-Spanje in JohannesburgEenheid, Vrijheid en Verantwoordelijkheid en Bij de vijftigste geboortedag van Lady Diana Spencer.

Dit gedachtengoed indachtig zag ik gisteren na verzending van Het jaar van Felipe en Letizia en mijn documenten d.d 31 december vanaf 5 januari 1991 Queen Elizabeth II’s Grand children en Queen Elizabeth Lives An Insanely Lavish Life, Ceremonia de Imposición del Toisón de oro a la Princesa de Asturias Leonor de Borbón, Lectura de la Constitución Española con motivo del Cuatrogésimo aniversario en Discurso de S.M. el Rey en la Ceremoniade entrega de los Premios Princesa de Asturias 2019.

Vanuit deze achtergrond memoreer ik mijn verbindende elementen d.d. 1 januari vanaf 1987 tot en met 2012: 2000 De eerste dag van het jaar 2000 2001 Acht jaar Paars en Oranje (1) – Acht jaar Paars en Oranje (2) – Acht jaar Paars en Oranje (3) 2006 Feliz Año Nuevo – Happy New Year – Gelukkig Nieuwjaar 2006 2008 Vijftien jaar Paars, Rood en Oranje 2012 Van Huis ter Heide tot Huis ter Duin en Bezoekverslag Noordwijk.