TWEEDE PAASDAG MAANDAG 5 APRIL 2021 MARK RUTTE EN HET GOVERNMENT GAME

Na verzending van Eerste paasdag zondag 4 april 2021 formatiegesprekken in Nederland heb ik onderstaande aantekeningen opgemaakt.

18:25 Ik vond het strategisch wel een sterke zet van die notulist om Mark Rutte voor het blok te zetten. Mark Rutte heeft zelf eens verklaard dat hij nooit gespreksnotities laat maken van zijn gesprekken. Ik vind dit totaal onaanvaardbaar voor een Minister-President. Op die manier heeft hij geen enkel referentiekader om op terug te vallen. In dit verband las ik vandaag in de Telegraaf: Bolkestein en Zalm steunen Rutte: ‘Hij moet vooral doorgaan’ Den Haag – VVD-boegbeeld Frits Bolkestein schaart zich achter partijleider Mark Rutte. De voormalige liberale leider vindt dat de demissionair premier ’vooral moet doorgaan’. Ook oud-minister Gerrit Zalm springt in de bres voor Rutte. „Mark is de beste minister-president die Nederland zich kan wensen”, laat het VVD-erelid weten. „Bevlogen, sociaal, kundig en praktisch. Nederland boft met hem.” „Ik steun Mark Rutte”, laat Frits Bolkestein weten na een roerige week waarin bijna de helft van de Tweede Kamer het vertrouwen in Rutte opzegde vanwege ’verkennersgate’. Wat de VVD-prominent betreft kan Rutte gewoon verder: „Hij is een uitstekende minister-president. Hij moet vooral doorgaan.” Rutte ligt onder vuur omdat hij het tijdens de verkenning had gehad over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, maar dat later ontkende. Alleen de huidige regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en CU) steunden de motie van wantrouwen tegen de premier die daarop volgde niet. Maar CU-leider Gert-Jan Segers liet zaterdag weten niet meer in een volgend kabinet te willen als Rutte daar leiding aan zou geven. Bolkestein is het niet eens met de kritiek op Rutte. „Al die mensen die hem in zijn kuiten willen bijten, zoeken spijkers op laag water”, zegt hij. Erica Terpstra, ook erelid van de partij, laat weten zich niet sinds haar vertrek uit de politiek zich daar niet meer mee te bemoeien. Dat wil ze ook nu niet doen, maar ze stelt wel: „Wees ervan overtuigd: ik sta vierkant achter Rutte.”

Ja ja. Bolkestein: “Wij zijn ruimhartig”. Ik heb grote waardering voor het werk dat Mark Rutte in de afgelopen elf jaar heeft verricht en ik gun hem ook een nieuwe termijn. Maar ik vind het geen taak voor de heren Zalm en Bolkestein om zich te mengen in de formatiebesprekingen.